Η NASA χαρακτηρίζει «στρατιωτικό» το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας: Θέλουν να καταλάβουν τη Σελήνη, υποστηρίζει ο επικεφαλής [videos]

FILE PHOTO NASA Administrator Bill Nelson EPA/MICHAEL REYNOLDS




Η Κίνα συνεχίζει να αυξάνει τις δυνατότητές της στο διάστημα και συγκαλύπτει ένα στρατιωτικό διαστημικό πρόγραμμα υπό το μανδύα ενός πολιτικού προγράμματος, κατηγόρησε την Τετάρτη ο επικεφαλής της NASA. «Η Κίνα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο, ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά είναι πολύ, πολύ μυστική», είπε ο Μπιλ Νέλσον σε επιτροπή δαπανών της Βουλής στην Ουάσιγκτον.

«Πιστεύουμε ότι πολλά από αυτά που αποκαλούν πολιτικό διαστημικό πρόγραμμα είναι στην πραγματικότητα ένα στρατιωτικό πρόγραμμα», είπε. «Θα ήθελα η Κίνα, το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα, να συνέλθει και να καταλάβει ότι ο πολιτικός χώρος είναι φτιαγμένος για ειρηνική χρήση. Αλλά δεν είδαμε την Κίνα να το αποδεικνύει αυτό», πρόσθεσε.

«Να παραμείνουμε σε επιφυλακή»

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίδονται τώρα σε μια «κούρσα» με το Πεκίνο. Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταφέρουν να προσγειωθούν στη Σελήνη πριν από τους Κινέζους. Είπε ότι «ανησυχεί» ότι η Κίνα «θα φτάσει εκεί πρώτη και ξαφνικά θα πει ότι αυτό είναι έδαφός μας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να προσγειώσουν αστροναύτες στη Σελήνη το 2026 με την αποστολή του Artemis 3 Η Κίνα σχεδιάζει επίσης να στείλει ανθρώπους εκεί μέχρι το 2030.

Ο Μπιλ Νέλσον μίλησε σε Αμερικανούς εκλεγμένους αξιωματούχους με αφορμή το αίτημα για ετήσιο προϋπολογισμό για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Ερωτηθείς από έναν από αυτούς για τις συνέπειες μιας πιθανής απώλειας της ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στο διάστημα από την Κίνα, επιβεβαίωσε ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί, ενώ προειδοποίησε: «Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η Κίνα επενδύει πολλά χρήματα σε αυτό». Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι πραγματικά δεν πρέπει να χαμηλώσουμε την επιφυλακή μας».

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Υποχρεωτικό από τον Ιούλιο το σύστημα εντοπισμού υπνηλίας στα καινούργια αυτοκίνητα: Υπέρυθρες ακτίνες διαβάζουν τα μάτια του οδηγού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: