Ο Economist υποστηρίζει ότι οι φράχτες είναι αναποτελεσματικοί κατά της μετανάστευσης: Είναι η μία άποψη – Επίσης, δεν υπάρχουν φράχτες στη θάλασσα

FILE PHOTO: Αστυνομικοί σε περιπολίες κατά μήκος του φράχτη στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Άρθρο το οποίο εξετάζει την εξάπλωση της ανέγερσης φραχτών στα σύνορα ευρωπαϊκών κρατών τα τελευταία έτη και αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά τους ως μέτρου αποτροπής της παράτυπης μετανάστευσης δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Economist.

Το άρθρο, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως μεταξύ 2014 και 2023, το συνολικό μήκος των μεθοριακών φραχτών στην ΕΕ αυξήθηκε από 315 σε 2.163 χιλιόμετρα. Άλλα 245 χιλιόμετρα θα ανεγερθούν φέτος. Οι φράχτες απέκτησαν για πρώτη φορά μεγάλη αποδοχή κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015-16 που ξεκίνησε από τη Συρία. Τώρα, με την εξάλειψη των περιορισμών της περιόδου της πανδημίας, η παράνομη μετανάστευση επιστρέφει δριμύτερη. Ο Frontex, κατέγραψε 380.000 παράνομες διελεύσεις συνόρων πέρυσι, τον υψηλότερο αριθμό από το 2016.

Η Ευρώπη στρέφεται στους φράχτες για να ανακόψει το κύμα και να αντιμετωπίσει τη ρωσική εχθρική στάση. Πουθενά αυτό δεν είναι πιο ξεκάθαρο από ό,τι κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της, όπου η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν ενορχηστρώσει εισροές μεταναστών στην Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Φινλανδία. Κάθε χώρα απάντησε με συρματοπλέγματα. Το κόστος είναι τεράστιο, σημειώνει το άρθρο παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία από τις δαπάνες στις οποίες προέβησαν η Φινλανδία και η Πολωνία για την ανέγερση, τον εξοπλισμό και την συντήρηση φραχτών στα σύνορά τους.

  • Η σχέση ποιότητας-τιμής των φραχτών είναι ιδιαίτερα κακή. Παρ’ όλες τις συσκευές υψηλής τεχνολογίας, τα οχυρωμένα σύνορα της Πολωνίας απέτυχαν να αποτρέψουν την αύξηση των διελεύσεων πέρυσι. Η Σλοβενία κατεδάφισε τον φράχτη της με την Κροατία το 2022, αφού είχε αποτύχει να μειώσει τους αριθμούς. Άλλωστε, «κάθε είδους φυσικό εμπόδιο σε μια περιοχή… απλώς μετατοπίζει την κυκλοφορία σε άλλες περιοχές», λέει ο Chris Borowski από τον Frontex. Η Ευρώπη δεν θα έλεγε κανείς ότι κατακλύζεται από μετανάστες, εξάλλου.

Οι μη εξουσιοδοτημένες διελεύσεις αντιστοιχούσαν μόλις στο 0,13% όλων των εξωτερικών διελεύσεων στην ΕΕ το 2022. Οι περισσότεροι εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου και όχι μέσω των Βαλκανίων ή των ανατολικών χερσαίων συνόρων Η μετανάστευση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία «δεν αποτελεί πολύ μεγάλο κίνδυνο», παραδέχεται ο συνταγματάρχης Marko Saareks, αναπληρωτής επικεφαλής της συνοριοφυλακής και της ακτοφυλακής της Φινλανδίας. “‘Όπως και να ‘χει, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι”.

Η ανησυχία των ψηφοφόρων έχει αναγκάσει τους ηγέτες να αναλάβουν δράση, έστω και με αναποτελεσματικό τρόπο. Η ΕΕ έχει σκληρύνει τη στάση της στο μεταναστευτικό τα τελευταία χρόνια. Η χρηματοδότηση της Frontex έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Τον Δεκέμβριο, οι χώρες μέλη συμφώνησαν ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση, το οποίο θα διευκολύνει την απέλαση απορριφθέντων αιτούντων άσυλο. «Υπάρχει προθυμία να κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κρατήσουμε τους ανθρώπους σε απόσταση», λέει η Helena Hahn από το Centre European Policy Centre, μια δεξαμενή σκέψης.

Οι μεσογειακές χώρες έχουν επωμιστεί εδώ και καιρό το κύριο βάρος της παράνομης μετανάστευσης. Το νέο σύμφωνο μπορεί να βοηθήσει (απαιτεί από τις χώρες να δέχονται πρόσφυγες ή να καταβάλουν χρήματα), αλλά θέτει νομικά και ηθικά διλήμματα για την ΕΕ.

Οι φράχτες «είναι η επιτομή της αποτυχίας των μεταναστευτικών πολιτικών του 21ου αιώνα», υποστηρίζει ο Sergio Carrera από το Centre for European Policy Studies, μια δεξαμενή σκέψης.

Εκατοντάδες μετανάστες έχουν πεθάνει στα οχυρωμένα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Η Ευρώπη υψώνει φράχτες έναντι των ευθυνών της απέναντι στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, λέει ο κ. Carrera.

Economist [Europe hopes barbed wire will keep migrants out. It won’t]

Reuters: Τριπλασιάζει τη δύναμή της η FRONTEX στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας

Το Reuters με τίτλο EU border agency to triple officers on Bulgaria-Turkey frontier αναφέρει ότι η Υπηρεσία Φύλαξης Συνόρων Frontex της ΕΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα τριπλασιάσει τον αριθμό των αξιωματικών της στη Βουλγαρία από τον επόμενο μήνα, για να βοηθήσει στην αναχαίτιση του αριθμού των ανθρώπων που περνούν από την Τουρκία.

Η ενίσχυση του προσωπικού έρχεται καθώς η Βουλγαρία ετοιμάζεται να ενταχθεί εν μέρει στην ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης, μια κίνηση που θα καταργήσει τους ελέγχους διαβατηρίων για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν μεταξύ της χώρας και της εν λόγω περιοχής αεροπορικώς και δια θαλάσσης από τις 31 Μαρτίου. Οι συνοριακοί έλεγχοι για τα χερσαία ταξίδια θα παραμείνουν.

«Η ενίσχυση του προσωπικού θα αυξήσει τον αριθμό των αξιωματικών που εργάζονται εκεί σε 500-600», δήλωσε ο επικεφαλής της Frontex Hans Leijtens. «Η Βουλγαρία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος. Χωρίς τη Βουλγαρία δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Frontex δήλωσε ότι κατέγραψε 380.000 παράτυπες διελεύσεις σε όλα τα σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι, το υψηλότερο ποσοστό από το 2016.

Reuters [EU border agency to triple officers on Bulgaria-Turkey frontier]

Υβριδικός πόλεμος του Πούτιν κατά Ευρώπης: «Ιδιωτικός στρατός» με 15.000 πολιτοφύλακες στην Αφρική στέλνει χιλιάδες μετανάστες πριν τις ευρωεκλογές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: