Υβριδικός πόλεμος του Πούτιν κατά Ευρώπης: «Ιδιωτικός στρατός» με 15.000 πολιτοφύλακες στην Αφρική στέλνει χιλιάδες μετανάστες πριν τις ευρωεκλογές

FILE PHOTO A handout picture provided by the Italian Navy Press Office shows North African immigrants on board a ship after being rescued off the coast of Sicily, southern Italy, EPA/ITALIAN NAVY PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Τον τρόπο με τον οποίο ο Putin σχεδιάζει να πλημμυρίσει τη Δύση με μετανάστες χρησιμοποιώντας πολιτοφυλακές στην Αφρική για να εργαλειοποιήσει τις ροές ανθρώπων σε μια προσπάθεια να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Δύση, φέρνει στο φως η βρετανική Telegraph.

Όπως ειδικότερα σημειώνει η εφημερίδα, η Ρωσία χρησιμοποιεί ιδιωτικές πολιτοφυλακές για να ελέγξει και να εργαλειοποιήσει τη μετανάστευση στην Ευρώπη. Το Κρεμλίνο έχει επιρροή σε μια σειρά από τις κύριες διαδρομές προς την ήπειρο και η συνοριακή αστυνομία προειδοποιεί ότι, με την έλευση της άνοιξης, η Ρωσία είναι πιθανό να «εντείνει» τις προσπάθειές της να μετακινήσει μετανάστες.

  • Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζεται ευρέως ο φόβος ότι ο Vladimir Putin χρησιμοποιεί την τακτική αυτή για να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη. Η Telegraph έχει δει έγγραφα πληροφοριών που περιγράφουν λεπτομερώς τα σχέδια για Ρώσους πράκτορες να δημιουργήσουν μια «ισχυρή συνοριακή αστυνομική δύναμη 15.000 ατόμων» που θα αποτελείται από πρώην πολιτοφυλακές στη Λιβύη για τον έλεγχο της ροής μεταναστών.

Μια πηγή ασφαλείας που επικαλείται η εφημερίδα εξηγεί ότι «εάν μπορεί κανείς να ελέγξει τις μεταναστευτικές διαδρομές προς την Ευρώπη, τότε μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά τις εκλογές, επειδή μπορεί να περιορίσει ή να πλημμυρίσει μια συγκεκριμένη περιοχή με μετανάστες για να επηρεάσει την κοινή γνώμη σε μια κρίσιμη στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι η μετανάστευση αναμένεται να είναι ένα κομβικό ζήτημα στις ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές. Η αποτυχία ελέγχου του αριθμού των μεταναστών που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ήδη ως μια σημαντική αδυναμία για τον Rishi Sunak, ο οποίος αγωνίζεται να προωθήσει ένα σχέδιο απέλασης παράνομων μεταναστών στη Ρουάντα για να σταματήσει τη ροή μικρών σκαφών στη Μάγχη. Ένα κύμα μεταναστών στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα που θα έχει προκληθεί από τον Putin θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των μικρών σκαφών που διέρχονται αυτό το καλοκαίρι, όταν οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν τον καλύτερο καιρό για να στείλουν ανθρώπους στη Μάγχη, θέτοντας ως εκ τούτου τον Sunak υπό περαιτέρω πίεση.

Η Frontex, η συνοριακή αστυνομία της ΕΕ, υποστηρίζει ότι έχει δει τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τη μετανάστευση «ως μοχλό σε ένα μεγαλύτερο παιχνίδι επιρροής και πίεσης». Προειδοποιεί ότι ένας όλο και πιο απομονωμένος Putin που επιλέγει να μεταφέρει μετανάστες στο κατώφλι της Ευρώπης – τόσο κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ρωσίας όσο και μέσω πληρεξουσίων στο νότο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής – αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια για το 2024.

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι μισθοφόροι, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας Βάγκνερ, τροφοδοτούν τη μετανάστευση αυξάνοντας την αστάθεια και τη βία σε περιοχές της Αφρικής που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους μέσω της μεταφοράς μεταναστών στα σύνορα και της υποστήριξης που παρέχουν στους λαθρέμπορους.

Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Robert Jenrick δήλωσε στην The Telegraph ότι «οι αντίπαλοι του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν τη ροή ανθρώπων στα σύνορα της Ευρώπης, όπως συνέβη στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας και Λιθουανίας το 2021, και επιδεινώνουν την αστάθεια στο Μαγκρέμπ και το Σαχέλ. μέσω της χρήσης πληρεξουσίων». Η προειδοποίηση αυτή έχει διατυπωθεί και από υπουργούς σε όλη την Ευρώπη.

Όπως εκτιμά η εφημερίδα, τα σχέδια της Ρωσίας να δημιουργήσει μια λιβυκή πολιτοφυλακή απέτυχαν όταν οι πληρωμές που έπρεπε να γίνουν μέσω του «Ρωσο-Λιβυκού Πολιτιστικού Ινστιτούτου» στη Μόσχα δεν έγιναν ποτέ. Ωστόσο, χιλιάδες μισθοφόροι Βάγκνερ πολεμούν στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης τουλάχιστον από το 2019 για λογαριασμό του συμμάχου της Ρωσίας στρατηγού Khalifa Haftar και η ομάδα έχει ένα προπύργιο στην περιοχή.

  • Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Antonio Tajani είπε ότι η Ρώμη έχει πληροφορίες ότι οι μισθοφόροι «είναι πολύ δραστήριοι και σε επαφή με συμμορίες διακίνησης και πολιτοφυλακές που ενδιαφέρονται για λαθρεμπόριο μεταναστών».

Η κυβέρνησή του κατηγόρησε την Wagner για την αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο, κατηγορώντας την ότι διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο». Η μεγαλύτερη αύξηση μεταναστών πέρυσι σημειώθηκε μέσω αυτής της κεντρικής μεσογειακής διαδρομής, σύμφωνα με τον Frontex, ο οποίος σημείωσε ότι με 380.000 ο αριθμός των παράτυπων συνοριακών διελεύσεων το 2023 ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016. Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσώπευαν μόνο το 20% του συνόλου, δείχνουν τα στοιχεία.

Η Frontex κατέγραψε περισσότερες από 62.000 μετέπειτα διελεύσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, η Ρωσία ενισχύει επίσης τους δεσμούς της με την Τυνησία, μια άλλη σημαντική πηγή μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο, ενώ οι Ρώσοι μισθοφόροι είναι ήδη γνωστό ότι δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Μάλι και του Σουδάν.

Επισημαίνεται ακόμη ότι αξιωματικοί της Frontex αναπτύχθηκαν στη Φινλανδία τον Νοέμβριο, όταν η χώρα αναγκάστηκε να κλείσει πολλά από τα συνοριακά της περάσματα με τη Ρωσία, αφού είδε μια δραματική αύξηση στον αριθμό των μεταναστών χωρίς κατάλληλη βίζα και τεκμηρίωση, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

  • Η Φινλανδή υπουργός Εξωτερικών Elina Valtonen εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως «υβριδικό πόλεμο» και σε ορισμένες περιπτώσεις «βοηθάει ενεργά» τους μετανάστες να ταξιδέψουν στα σύνορα.

Εκπρόσωπος της Frontex δήλωσε στην Telegraph ότι «αυτές οι εξελίξεις απεικονίζουν ευρύτερες στρατηγικές που φαίνεται να εφαρμόζονται από κρατικές οντότητες όπως η Ρωσία και η Λευκορωσία, με στόχο να δοκιμαστεί η αντοχή των συνόρων που μοιράζονται με την ΕΕ και τις χώρες Σένγκεν. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας των συνόρων αλλά και γεωπολιτικής έντασης, όπου η μετανάστευση χρησιμοποιείται ως μοχλός σε ένα μεγαλύτερο παιχνίδι επιρροής και πίεσης.

Είναι ανησυχητικό να βλέπει κανείς την απόγνωση των ανθρώπων που επιδιώκουν να έρθουν στην ΕΕ να χρησιμοποιούνται αδίστακτα ως πιόνια σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι. Ενώ αυτά τα περιστατικά στη Φινλανδία είναι επί του παρόντος σε σχετικά περιορισμένη κλίμακα, σηματοδοτούν έναν πιθανό κίνδυνο που θα μπορούσε να ενταθεί, ιδιαίτερα με την άφιξη της άνοιξης – μια περίοδο που παραδοσιακά συνδέεται με αυξημένες μεταναστευτικές ροές».

The Telegraph [Revealed: how Putin plans to flood West with migrants]

Σπάει η συμμαχία των ακροδεξιών ενόψει ευρωεκλογών: H Λεπέν «κρύβει λόγια» για το μεταναστευτικό και παίρνει αποστάσεις από το AfD [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: