Ευρωλαγνεία και αντιευρωπαϊσμός καταλήγουν ουσιαστικά στα ίδια: Η Ε.Ε. και η κ. Ούρσουλα σιωπούν επιδεικτικά όταν η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

From left to right: Ursula VON DER LEYEN (President of the European Commission), Charles MICHEL (President of the European Council). Copyright: European Union




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Η πολιτική της ευρωλαγνείας με εγχώριους χειροκροτητές που υιοθετούν πρόθυμα τις υποδείξεις των Βρυξελλών, καθώς και στον αντίποδα τους, οι πολιτικές των ακραίων αντιευρωπαϊστών, καταλήγουν ουσιαστικά στο ίδιο αποτέλεσμα, σε ζημιές.

Πρόκειται για διαφορετικές διαδρομές αλλά με εξίσου πομπώδεις εγχώριες δηλώσεις για δήθεν προάσπιση των ζωτικών μας συμφερόντων υπεράνω των υποδείξεων των Βρυξελλών.

Για παράδειγμα, στην επιδίωξη μεγάλων κρατών-μελών με την συνδρομή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλας φον ντερ Λάειν, για ανατροπή του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο) το οποίο αποτελεί την ύστατη προστασία των μικρών-κρατών, ως Ευρωβουλευτές οφείλαμε να προασπιστούμε στην πράξη την Κύπρο, ενάντια στις υποδείξεις όσων προωθούσαν τα δικά τους συμφέροντα.

  • Επιπλέον, η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Ουκρανία, έπρεπε να αξιοποιηθεί σε συνάρτηση με την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στην Κύπρο, αλλά η κ. φον ντερ Λάιεν δεν είπε λέξη για πέντε χρόνια στη θητεία της, ούτε όταν επισκέφτηκε την Κύπρο πρόσφατα.

Ενώ σε άλλες περιπτώσεις πρωτοστατεί σε καταδίκες και λήψη μέτρων για παραβίαση κανόνων εμπορίου, “σιωπά” για την άρνηση της Τουρκίας να τηρήσει την νομική της υποχρέωση προς την Ε.Ε. να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να άρει το εμπάργκο της, όπως προνοεί από το 2005 η εμπορική συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

Φυσικά, ευθύνη για την επικρατούσα “σιωπή” για την τουρκική κατοχή και άλλων παρανομιών φέρει και η Αθήνα που αποδέχτηκε να …διαβιβαστούν οι τουρκικές παρανομίες από το πλαίσιο των Ευρωτουρκικών σχέσεων, στο διμερές επίπεδο Ελλάδας-Τουρκίας ως να πρόκειται για διμερείς διαφορές, όπως η Τουρκία για δεκαετίες επιζητούσε.

Σε σχέση με το καθεστώς ελεύθερης και προνομιακής εισαγωγής γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, το οποίο υιοθετήθηκε κατόπιν πρότασης της Ευρ. Επιτροπής, τρία κράτη (Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία) δεν το εφαρμόζουν μονομερώς!

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, γνωστός ευρωπαϊστής και πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το θέμα μόνο στην περίπτωση ασφαλιστικών δικλείδων προστασίας της εγχώριας αγοράς από τις Βρυξέλλες.

Άλλο καυτό θέμα είναι το μεταναστευτικό όπου και πάλι υπήρξε ευθυγράμμισή μας με τις υποδείξεις των Βρυξελλών, ως να μην έχουμε άλλη επιλογή. Η Λετονία, κράτος-μέλος της ΕΕ, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης, αποφάσισε ότι όποιος εισέρχεται παράνομα δεν έχει δικαίωμα για αίτημα προστασίας ασύλου.

  • Στην Κύπρο, είχαμε για χρόνια εργαλειοποιημένες παράνομες μεταναστευτικές ροές κατόπιν παράνομης εισόδου στα κατεχόμενα, αλλά η επίμονη πρότασή μας για διασύνδεση της παράνομης εισόδου στα κατεχόμενα (κυρίως από Τουρκία), με απώλεια του δικαιώματος για αίτημα ασύλου, ουδέποτε υιοθετήθηκε.

Τώρα, η κ. φον ντερ Λάιεν τηρεί σιωπή στο αίτημα για επανεξέταση του καθεστώτος της Συρίας βάσει της αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο, ο οποίος αξιολόγησε ήδη διάφορες περιοχές στη Συρία ως ασφαλείς.

Τα πιο πάνω καταδεικνύουν ότι οι δυνατότητές μας στην Ε.Ε. είναι σαφώς περισσότερες από τις υφιστάμενες εάν αξιοποιήσουμε στο μέγιστο την παρουσία μας με βάσει τον ευρωπαϊκό ορθολογισμό και προσανατολισμό, θέτοντας υπεράνω τα δίκαια συμφέροντά μας σε ευθυγράμμιση με τις δεσμευτικές αξίες της Ε.Ε.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η επικράτηση του κατευνασμού, που όμως όλοι απαρνούνται: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τις “καλές σχέσεις” με την Αθήνα σαν διαπιστευτήρια για να κερδίζει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: