Ας πούμε ένα μπράβο στην Κύπρο: Παγκόσμιο γεγονός η ανάδειξη της Μεγαλονήσου σε κέντρο για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμοιρους Παλαιστίνιους (video)

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η αναγνώριση για την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Πρόεδρο της και όλους όσους συμμετείχαν στο σχεδιασμό για τη δημιουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Μεγαλόνησο προς τη Γάζα, ήρθε από παντού, και από το Λευκό Οίκο, ο οποίος το παίζει μονίμως “Πόντιος Πιλάτος” όταν αφορά την Κύπρο.

Προφανώς για να μην ενοχληθεί η κατοχική Τουρκία, η …καλή “σύμμαχος” των Αμερικανών φίλων μας.

Η κυπριακή πρόταση αποδείχθηκε η πλέον λογική και γρήγορη, αλλά και συμφέρουσα για να μεταφερθεί η βοήθεια, υπό την έννοια ότι είναι ακριβώς απέναντι από την εμπόλεμη ζώνη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με το Ισραήλ, και με την Παλαιστινιακή Αρχή και με όλους τους παράγοντες της Μέσης Ανατολής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους κατάλαβε την στρατηγικη αξία της Κύπρου, ενός κράτους-μέλους της, αλλά και η Αμερική παραδέχθηκε, αν και αργά, ότι έπρεπε να “αρπάξει” από την πρώτη στιγμή την ευκαιρία που έδωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Αποδείχθηκε ότι ήταν μία καλά μελετημένη πρόταση.

  • Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που βρίσκεται από χθες το βράδυ στο νησί, και ο Πρόεδρος της Κύπρου θα επισκεφθούν σήμερα το λιμάνι της Λάρνακας και τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Μαζί με εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυνάμεις και οργανισμούς θα επιθεωρήσουν τις υπάρχουσες υποδομές για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

Όπως έχει δηλώσει η κ. Φον ντερ Λάιεν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «στηρίζει την εφαρμογή της πρωτοβουλίας της Κύπρου για θαλάσσιο διάδρομο» προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Όμως, η πιο σημαντική στιγμή για την Κύπρο ήταν η χθεσινή ενημέρωση του ανώτερου αξιωματούχου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου και η ανακοίνωση αργότερα του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη δημιουργία της “βάσης”, της οικοδόμησης προσωρινής προβλήτας, για να μεταφερθεί η βοήθεια στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του NSC έδωσε τον τόνο κάνοντας προαναγγελία για την ανακοίνωση του Προέδρου Μπάιντεν, στην πιο σημαντική ομιλια του εκάστοτε Πλανητάρχη προς το Αμερικανικό Έθνος. Δήλωσε συγκεκριμένα:

Απόψε, θα δώσω οδηγία στον στρατό των ΗΠΑ για να ηγηθεί μιας αποστολής έκτακτης ανάγκης για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας στη Μεσόγειο στην ακτή της Γάζας, που θα μπορεί να δέχεται μεγάλα πλοία, που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα.

Αυτή η προσωρινή προβλήτα θα επέτρεπε τη μαζική αύξηση του ποσού της ανθρωπιστικής βοήθειας, που εισέρχεται στη Γάζα καθημερινά.

Αλλά και το Ισραήλ πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί. Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα και να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν θα πιαστούν στα πυρά.

Η διπλωματική επιτυχία της Κύπρου και η βοήθεια που προσφέρει στους Παλαιστίνιους, πρέπει να εκτιμηθεί από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις, που συμμετέχουν σε τούτη την αποστολή. Και να προστατεύσουν το νησί από τη μανία της Τουρκίας.

Η απειλή του Χακάν Φιντάν (ΕΔΩ) δείχνει ότι η κατοχική δύναμη διακατέχεται από άνευ προηγουμένου θυμό για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία η Άγκυρα θεωρεί δήθεν “εκλιπούσα”. Όχι μόνο δεν πέθανε αλλά συνεχίζει να υπάρχει παρά τα πενήντα χρόνια κατοχής.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Να δώσει η Ελλάδα το σοβιετικό-ρωσικό πολεμικό υλικό στην Ουκρανία: Αλλά υπό τον όρο ότι θα πάρει (δωρεάν) ότι καλύτερο διαθέτουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: