Να δώσει η Ελλάδα το σοβιετικό-ρωσικό πολεμικό υλικό στην Ουκρανία: Αλλά υπό τον όρο ότι θα πάρει (δωρεάν) ότι καλύτερο διαθέτουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ… (video)

FILE PHOTO: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Οδησσό, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μία κουβέντα του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ματ Μίλερ, στη χθεσινή ενημέρωση των ανταποκριτών, υποψίασε όσους είχαν έστω και μία ελάχιστη γνώση για το τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το βράδυ της Τρίτης.

Αναφερόμενος στο ρωσικό κτύπημα στην περιοχή της Οδησσού, όπου βρίσκονταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι “είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης της Ουκρανίας για συστήματα αεράμυνας”.

Όλων το μυαλό πήγε στα ρωσικά συστήματα που διαθέτει η Ελλάδα και τα οποία έχει μεγάλη ανάγκη η Ουκρανία.

Η συνομιλία των δύο ανδρών, δεν αφορούσε μεν μόνο την ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά αυτό το θέμα κυριάρχησε. Και στην επίσημη και δημόσια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχει η σχετική αναφορά, ως …επιμονή:

  • “Ο υπουργός (Μπλίνκεν) ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό (Μητσοτάκη) για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας”, τονίζεται στην ανακοίνωση.
  • “Ο υπουργός και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και των κοινών μας αξιών ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας”, σημειώνεται.




Όλα αυτά είναι “καλά και ωραία”, αλλά όταν φτάνουμε στο διά ταύτα τίθεται πάντα ως ζήτημα “τι θα πουν στην Άγκυρα”. Αυτή η φράση ήταν μόνιμη επωδός στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια έχει κάπως αλλάξει, καθώς οι Αμερικανοί έχουν προχωρήσει σε συνεργασίες με την Ελλάδα, που έχουν ενοχλήσει την Τουρκία. Και μία από αυτές τις συνεργασίες είναι όσα συμβαίνουν, και δεν φαίνονται, στην Αλεξανδρούπολη.

Οι Αμερικανοί, λοιπόν, έχουν ζητήσει απ’ όλους τους συμμάχους τους που διαθέτουν σοβιετικής-ρωσικής κατασκευής οπλισμό, να τον διαθέσουν στην Ουκρανία. Και να “επιβραβευθούν” με ανάλογο αμερικανικό ή δυτικό πολεμικό υλικό.

Άλλωστε, το σοβιετικό-ρωσικό υλικό είναι πεπαλαιωμένο, σε μερικές περιπτώσεις είναι και άχρηστο.

Οι συμμαχοι μας Αμερικανοί πρέπει να καταλάβουν ότι αυτές οι αποφάσεις είναι πολιτικές και λαμβάνονται σε ένα κλίμα, που επηρεάζουν τις εσωτερικές υποθέσεις. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να απαλλαγεί του σοβιετικού-ρωσικού πολεμικού υλικού, η Αμερική πρέπει να ανταποδώσει με ανάλογα όπλα, αν όχι και πολύ καλύτερα.

Διότι ναι μεν ομιλούμε για “συμμαχικές υποχρεώσεις”, αλλά αυτές δεν πρέπει να αφορούν μόνο την Ελλάδα, και όχι την Τουρκία.

Γιατί -και το αναφέρω ως παράδειγμα- η Ελλάδα να δώσει το υλικό αυτό στην Ουκρανία, όταν η Τουρκία διατηρεί στο έδαφος της το ρωσικό σύστημα S-400, χωρίς να της ζητούν να το παραχωρήσει στους Ουκρανούς;

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Μόσχα, χωρίς να τιμωρείται, αλλά επιβραβεύεται με την πώληση των μαχητικών F-16, που θα χρησιμοποιήσει κάποτε εναντίον των Κούρδων, των Ελληνοκυπρίων, των Αρμενίων, αλλά και στο Αιγαίο…

Στην Ουάσιγκτον πρέπει να σκεφθούν καλά τι θα συμβεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή εάν η Ελλάδα παραχωρήσει το σοβιετικό-ρωσικό πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, χωρίς να επιβραβευθεί, ας πούμε, με ένα σύστημα Πάτριοτ ή με το ισραηλινό σύστημα ραντάρ Iron Dome MMR. Ε, τότε θα αξίζει…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Έχουν αντιληφθεί στη Λευκωσία και την Αθήνα τι ακριβώς είπε ο Φιντάν; Υπόγεια απειλή εναντίον της Κύπρου για δήθεν μετατροπή της σε βάση ανεφοδιασμου του Ισραήλ (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: