Αυτοκτόνησε (;) πρώην υπάλληλος της Boeing που την είχε μηνύσει για «σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα» στα αεροσκάφη της [videos]

O John Barnett screenshot youtube




Νεκρός βρέθηκε σε πάρκινγκ ξενοδοχείου στις ΗΠΑ ένας πρώην υπάλληλος της Boeing, που -λίγες ημέρες πριν- είχε καταθέσει στη Δικαιοσύνη στοιχεία σε βάρος της εταιρείας για τα πρότυπα παραγωγής των αεροσκαφών.

Ο  John Barnett είχε εργαστεί στην Boeing για 32 χρόνια, μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2017.

Η Boeing είπε ότι με λύπη άκουσε τον θάνατο του κ. Barnett.

Ο ιατροδικαστής της κομητείας Τσάρλεστον επιβεβαίωσε τον θάνατό του στο BBC τη Δευτέρα. Ανέφερε ότι ο 62χρονος πέθανε από «αυτοπροκαλούμενο» τραύμα στις 9 Μαρτίου και η αστυνομία διεξάγει έρευνα.

Ο κ. Barnett είχε εργαστεί για τον αμερικανικό γίγαντα αεροπλάνων για 32 χρόνια, μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2017 για λόγους υγείας.

Από το 2010, εργάστηκε ως διευθυντής ποιότητας στο εργοστάσιο του North Charleston, όπου κατασκευαζόταν το 787 Dreamliner, ένα αεροσκάφος τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται κυρίως σε διαδρομές μεγάλων αποστάσεων.

Το 2019, ο κ. Barnett είπε στο BBC ότι οι εργαζόμενοι υπό πίεση τοποθετούσαν σκόπιμα εξαρτήματα κάτω των προτύπων σε αεροσκάφη στη γραμμή παραγωγής.

Είπε επίσης ότι είχε αποκαλύψει σοβαρά προβλήματα με τα συστήματα οξυγόνου, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι μία στις τέσσερις μάσκες αναπνοής δεν θα λειτουργούσε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Είπε αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών στη Νότια Καρολίνα ότι είχε ανησυχήσει ότι η ώθηση για την κατασκευή νέου αεροσκάφους σήμαινε ότι η διαδικασία συναρμολόγησης ήταν βιαστική και η ασφάλεια διακυβεύτηκε, κάτι που η εταιρεία αρνήθηκε.

Αργότερα είπε στο BBC ότι οι εργαζόμενοι απέτυχαν να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που αποσκοπούσαν στην παρακολούθηση εξαρτημάτων μέσω του εργοστασίου, επιτρέποντας την εξαφάνιση ελαττωματικών εξαρτημάτων.

Είπε, επίσης, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαρτήματα κατώτερα των προτύπων αφαιρέθηκαν ακόμη και από κάδους σκραπ και τοποθετήθηκαν σε αεροπλάνα που κατασκευάζονταν για να αποφευχθούν καθυστερήσεις στη γραμμή παραγωγής.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι δοκιμές σε συστήματα οξυγόνου έκτακτης ανάγκης που επρόκειτο να τοποθετηθούν στο 787 έδειξαν ποσοστό αποτυχίας 25%, που σημαίνει ότι ένα στα τέσσερα θα μπορούσε να αποτύχει να δουλέψει αποτελεσματικά σε μια πραγματική έκτακτη ανάγκη.

Ο κ. Barnett είπε ότι είχε ειδοποιήσει τους διευθυντές για τις ανησυχίες του, αλλά δεν είχε γίνει καμία ενέργεια.

Η Boeing αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του. Ωστόσο, ένας έλεγχος το 2017 από τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), επιβεβαίωσε ορισμένες από τις ανησυχίες του κ. Barnett.

Σχετικά με το θέμα των κυλίνδρων οξυγόνου, η εταιρεία είπε ότι το 2017 «εντόπισε ορισμένες φιάλες οξυγόνου που έλαβε από τον προμηθευτή και οι οποίες δεν τοποθετήθηκαν σωστά». Ωστόσο, αρνήθηκε ότι κάποιες από αυές ήταν πράγματι τοποθετημένες σε αεροσκάφη.

Μετά τη συνταξιοδότησή του, ξεκίνησε μια μακροχρόνια νομική αγωγή κατά της εταιρείας.

Την κατηγόρησε ότι υποβαθμίζει τον χαρακτήρα του και παρεμπόδισε την καριέρα του λόγω των ζητημάτων που επεσήμανε – κατηγορίες που απέρριψε η Boeing.

Τη στιγμή του θανάτου του, ο κ. Barnett βρισκόταν στο Charleston για νομικές συνεντεύξεις που συνδέονται με αυτή την υπόθεση.

Την περασμένη εβδομάδα, έδωσε επίσημη κατάθεση στην οποία ανακρίθηκε από τους δικηγόρους της Boeing, προτού εξεταστεί από τον δικό του συνήγορο.

Επρόκειτο να υποβληθεί σε περαιτέρω ανάκριση το Σάββατο. Όταν δεν εμφανίστηκε, έγιναν έρευνες στο ξενοδοχείο του.

Στη συνέχεια βρέθηκε νεκρός στο φορτηγό του στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου.

Μιλώντας στο BBC, ο δικηγόρος του χαρακτήρισε τον θάνατό του ως «τραγικό».

Σε ανακοίνωσή της η Boeing είπε: «Λυπούμαστε για τον θάνατο του κ. Barnett και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους του».

Ο θάνατός του έρχεται σε μια στιγμή που τα πρότυπα παραγωγής τόσο της Boeing όσο και του βασικού προμηθευτή της Spirit Aerosystems βρίσκονται υπό συστηματικό έλεγχο.

Ερχεται ως συνέχεια μετά από ένα περιστατικό στις αρχές Ιανουαρίου όταν μια αχρησιμοποίητη πόρτα εξόδου κινδύνου τινάχθηκε στον αέρα σε ένα ολοκαίνουργιο Boeing 737 Max λίγο μετά την απογείωση από το διεθνές αεροδρόμιο του Πόρτλαντ.

Μια προκαταρκτική έκθεση από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (FAA) κατέληξε ότι τέσσερα μπουλόνια, σχεδιασμένα για να συγκρατούν την πόρτα με ασφάλεια στη θέση τους, δεν είχαν τοποθετηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η FAA είπε ότι ένας έλεγχος έξι εβδομάδων της εταιρείας είχε βρει «πολλές περιπτώσεις όπου η εταιρεία φέρεται να απέτυχε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις ποιοτικού ελέγχου παραγωγής».

Mε πληροφορίες από bbc.com
Ελλάδα Αθήνα 

«Δεκάδες» προβλήματα στην παραγωγή του αεροσκάφους 737 Max της Boeing: Τι αποκάλυψαν οι έλεγχοι της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: