Ποιος φοβάται τον Τζον Μπάρνετ; Το «βαθύ λαρύγγι» της Boeing είχε προειδοποιήσει για «αμέτρητες» παραβιάσεις ασφαλείας, δύο ημέρες πριν «αυτοκτονήσει» μέσα στο αυτοκίνητό του [video]

File Photo A bird is perched on a stick near the Boeing sign on the wall of the Boeing Distribution Services Inc. HQ in Hialeah, Florida, USA, 12 March 2024. According to officials in Charleston, South Carolina, John Barnett, a former Boeing employee known for raising concerns about the company’s production standards, was found dead on 09 March 2024. The Charleston County Coroner’s Office confirmed the identity of the deceased and that his death was the result of a self-inflicted gunshot wound. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Για «αμέτρητες» παραβιάσεις στον τομέα της ασφάλειας των αεροσκαφών της Boeing, είχε μιλήσει στην τελευταία του κατάθεση πριν βρεθεί νεκρός, ο πρώην υπάλληλος της εταιρείας και πληροφοριοδότης, Τζον Μπάρνετ.

Ο Μπάρνετ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός τον Μάρτιο μέσα στο αυτοκίνητό του, στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία προσπάθησε να «εξαλείψει» τις επιθεωρήσεις ποιοτικού ελέγχου στο εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται τα Boeing 787, σύμφωνα με το BBC.

Ο 62χρονος είχε εργαστεί παλαιότερα ως διευθυντής ποιοτικού ελέγχου και είχε καταθέσει επισήμως κατά της Boeing. Ο θάνατός του, μετά από δύο ημέρες κατάθεσης κατά της Boeing, προήλθε από «τραύμα από πυροβόλο όπλο», που προκάλεσε ο ίδιος στον εαυτό του, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές – δηλαδή, αποδίδεται σε αυτοκτονία.

Μετά τον θάνατό του, η Boeing εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τη λύπη της και προσθέτοντας ότι τα ζητήματα που έθεσε ο Βάρνετ εξετάστηκαν και αντιμετωπίστηκαν.

Τα πρότυπα ασφαλείας του γίγαντα της αεροναυπηγική βρίσκονται επί του παρόντος στο επίκεντρο, εν μέρει και λόγω του περιστατικού τον Ιανουάριο με το αεροσκάφος της Alaska Airlines, όταν μια πόρτα αποκολλήθηκε από ένα ολοκαίνουργιο 737 Max λίγο μετά την απογείωση.

Το αντίγραφο της κατάθεσης του Μπάρνετ δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα από τους δικηγόρους του και αριθμεί περισσότερες από 140 σελίδες.

Σοβαρές ανησυχίες

Ο Μπάρνετ είχε εργαστεί για την Boeing για περισσότερα από 30 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότησή του για λόγους υγείας το 2017. Στη συνέχεια κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας, ισχυριζόμενος ότι είχε υποστεί αντίποινα από τους διευθυντές αφού έθεσε μια σειρά σοβαρών ανησυχιών για την ασφάλεια των αεροσκαφών, μια κατηγορία που η εταιρεία αρνείται.

Το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσής του επικεντρώνεται στην περίοδο από το 2010 και μετά, αφότου είχε μετακομίσει από τις εγκαταστάσεις της Boeing στο Έβερετ της Ουάσιγκτον σε ένα ολοκαίνουργιο εργοστάσιο τότε, στο Βόρειο Τσάρλεστον. Το εργοστάσιο είχε δημιουργηθεί για να βοηθήσει στη συναρμολόγηση του 787 Dreamliner, ενός αεροσκάφους τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται κυρίως σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Βασικό μέρος της κατάθεσής του επικεντρώθηκε στην υποτιθέμενη παραποίηση αρχείων που αφορούσαν προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής και ειδικότερα την καταγραφή ελαττωματικών ή κατώτερων εξαρτημάτων. Ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι δέχονταν πιέσεις να παρακάμψουν τη θέσπιση διαδικασιών, που καθορίζονται στο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας της ίδιας της Boeing, για να εξοικονομήσουν χρόνο. Μια συνηθισμένη αντίληψη μέσα στο εργοστάσιο, είπε, ήταν: «Δεν έχουμε χρόνο να ακολουθήσουμε διαδικασίες, κατασκευάζουμε αεροπλάνα».

Αυτό, είπε, είχε επιτρέψει «πολλά» ελαττωματικά εξαρτήματα να μπουν στη γραμμή παραγωγής, ενώ άλλα είχαν απλώς χαθεί. Αυτά περιελάμβαναν δύο μεγάλα τμήματα ατράκτου αεροσκάφους, τα οποία «δεν υπήρχαν πουθενά», όπως αναφέρει στην κατάθεσή του.

Ο ίδιος επιμένει ότι υπήρξαν «αμέτρητες» περιπτώσεις στις οποίες είχαν παραποιηθεί έγγραφα από τη Boeing και συμφώνησε με την πρόταση του δικηγόρου του ότι κάθε παραβίαση της διαδικασίας ισοδυναμούσε με «ποινικό αδίκημα και κακούργημα».

Ο Μπάρνετ άσκησε επίσης έντονη κριτική σε αυτό που είδε στο εργοστάσιο της Νότιας Καρολίνας ως μια προσπάθεια να μειωθούν οι επιθεωρήσεις ποιοτικού ελέγχου και πάλι για να επιταχυνθεί η διαδικασία παραγωγής. «Έτσι, η τάση, πιθανώς για τα τελευταία 15 με 20 χρόνια, στη Boeing είναι να εξαλειφθούν οι ποιοτικές [επιθεωρήσεις]», είπε ο ίδιος στην κατάθεσή του.

Η απάντηση της Boeing 

Οι δικηγόροι της ίδιας της Boeing επικεντρώθηκαν περισσότερο στους ισχυρισμούς του Μπάρνετ ότι είχε δεχτεί αντίποινα και φάνηκε να αμφισβητούν τον ισχυρισμό του ότι οι ανησυχίες του για την ασφάλεια δεν είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη εκείνη τη στιγμή.

Σε δήλωση προς το BBC, η Boeing είπε: «Λυπούμαστε για τον θάνατο του κ. Μπάρνετ και οι σκέψεις μας συνεχίζουν να είναι με την οικογένεια και τους φίλους του. Η Boeing εξέτασε και εξετάζει ζητήματα ποιότητας που έθεσε ο κ. Μπάρνετ πριν συνταξιοδοτηθεί το 2017, καθώς και άλλα ζητήματα ποιότητας που αναφέρονται στην καταγγελία. Η μηχανική ανάλυση έδειξε ότι τα ζητήματα που έθεσε δεν επηρέασαν την ασφάλεια των αεροπλάνων».

Η αγωγή του Barnett αναμένεται να έχει συνέχεια, καθώς η διαδικασία θα προχωρήσει από τη μητέρα και τον αδελφό του θανόντα. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από BBC

H κατάρα του Τουταγχαμών, γιατί πέθαναν όλοι όσοι άνοιξαν τον τάφο του: Επιστήμονας λέει ότι ανακάλυψε την αιτία του θανάτου τουλάχιστον 20 ατόμων που «ενόχλησαν» τον Φαραώ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: