Το War on the rocks καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να ασχολούνται με το Ιράν και να εστιάσει την προσοχή της στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους

FILE PHOTO: A soldier sits in the gunner’s seat of an M2 Bradley Fighting Vehicle while supporting Operation Inherent Resolve in Syria. Photo By: Army Spc. Jensen Guillory




Στη Μέση Ανατολή, η Ουάσιγκτον πρέπει να ασχολείται μόνο με την καταπολέμηση του βασικού εχθρού της που δεν είναι άλλος από το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό επισημαίνεται σε ανάλυση του Thanassis Cambanis στo War on the rocks με τίτλο Leave Syria, Keep Fighting the Islamic State.

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία. Τον περασμένο μήνα, μια ιρανική ομάδα κατάφερε να περάσει κρυφά ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μέσα από τις άμυνες των ΗΠΑ, σκοτώνοντας τρεις σε ένα μικρό φυλάκιο στην Ιορδανία. Οι καθημερινές επιθέσεις από τον Άξονα της Αντίστασης έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή για τα αμερικανικά στρατεύματα τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ και ο πρόσφατος θάνατος τριών Αμερικανών στρατιωτικών υπενθυμίζει το διακύβευμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χρόνια για να σχεδιάσουν μια ομαλή αποχώρηση, αλλά δεν το έπραξαν. Τώρα, είναι θέμα μηνών ή στην καλύτερη περίπτωση ενός έτους, πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία αντί να συνεχίσουν να διακινδυνεύουν τις ζωές τους σε επιθέσεις πολιτοφυλακής, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι εταίροι της θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον στόχο που έφερε τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία εξ αρχής, δηλαδή το Ισλαμικό Κράτος. Κάποιοι κινδυνολόγοι και υποστηρικτές μιας αέναης αμερικανικής παρουσίας στην Μέση Ανατολή ισχυρίστηκαν ανειλικρινώς ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι τόσο ισχυρό όσο ποτέ άλλοτε. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της ιρακινής κυβέρνησης, έχουν απορρίψει με υπερβολική αυτοπεποίθηση την πιθανότητα ότι οι 50.000 αφοσιωμένοι τζιχαντιστές στην αλ Χολ θα μπορούσαν ποτέ ξανά να προκαλέσουν προβλήματα. Η πραγματικότητα είναι ότι η ομάδα βρίσκεται επί του παρόντος υπό έλεγχο, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή εάν η εύθραυστη τάξη στη βορειοανατολική Συρία καταρρεύσει.

Ήρθε η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν τις πραγματικές προτεραιότητές τους και να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις. Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στη Συρία και το Ιράκ όχι για να πολεμήσουν το Ιράν, αλλά για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος. Επομένως, είναι καιρός για τις Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρύνουν τα σημεία ανάφλεξης που συνεχίζουν να παρασύρουν την Ουάσιγκτον σε μη κερδοφόρες τοπικές συγκρούσεις και αντ’ αυτού να επενδύσουν στη βιώσιμη καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Καθώς σχεδιάζουν μια ομαλή αποχώρηση από τη βορειοανατολική Συρία και μια μικρότερη παρουσία στο Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βασιστούν στην επιθυμία της Δαμασκού να αποφύγει μια αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους, για να διαπραγματευτούν ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανάληψη από τη συριακή κυβέρνηση των κέντρων κράτησης στη Συρία, όπου κρατούνται τα μέλη της οργάνωσης.

Στο Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι πρόθυμες να υποστούν πλήγμα στο κύρος τους και να συρρικνώσουν το στρατιωτικό τους αποτύπωμα, με αντάλλαγμα τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα πληροφοριών και καταπολέμησης της τρομοκρατίας με τις δυνάμεις ασφαλείας στο ομοσπονδιακό Ιράκ, καθώς και με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατέχουν πλέον το Ιράκ και η κυβέρνηση του Ιράκ περιλαμβάνει μια πληθώρα προβληματικών μαχητικών φατριών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να είναι έτοιμη να συνάψει μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ιράκ, παρά να διακινδυνεύσει να χάσει έναν κρίσιμο εταίρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τη δυνατότητα να υπαγορεύσουν πολιτικές είτε στη Δαμασκό είτε στη Βαγδάτη, αλλά μοιράζονται κάποια κοινά συμφέροντα και – τουλάχιστον με το Ιράκ – την επιθυμία για μια βαθιά συνεχή εταιρική σχέση ασφαλείας.

War on the rocks [Leave Syria, Keep Fighting the Islamic State]

Σάλος και στο Ισραήλ για τους πολεμοχαρείς ράπερς που ζητούν «θάνατο» για Μπέλα Χαντίντ και Ντούα Λίπα: Παραλήρημα με 18 εκατ. views σε τρεις μήνες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: