«Καπετάνισσα Μαριέτα, δικό σου»: Η Μαριέτα Βυθουλκα, η μοναδική καπετάνισσα στην ελληνική ακτοπλοΐα, στη γραμμή Σάμη – Πάτρα [video]

Η cpt Μαριέττα Βυθούλκα και η Ανθυποπλοιαρχος Μπίμπου Αικατερίνη Πηγή εικόνας kefaloniapress




Η Μαριέττα Βυθούλκα είναι η μοναδική Καπετάνισσα της Ελληνικής Ακτοπλοΐας. Όμως το σημερινό ταξίδι έχει μια πρωτοτυπία.

Γυναίκες «καταλαμβάνουν» τη Γέφυρα του πλοίου και παίρνουν στα χέρια τους την κατάσταση στη διαδρομή Σάμη – Πάτρα!

Στο ρεπορτάζ της Ελένης Χιόνη στο kefaloniapress σημειώνεται

Στο λιμάνι της Σάμης συναντήσαμε τη Βίκυ Κοκολίνη, διασώστρια – εκπαιδεύτρια του ΕΚΑΒ και… έδεσε το σενάριο! Πάμε να τους σώσουμε!

Με το που βγήκε το ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ από το λιμάνι της Σάμης οργανώθηκε η «κατάληψη».

Ο καπετάνιος Ανδρέας Ακτύπης αποσύρθηκε σε διοικητικές εργασίες και η καπετάνισσα Μαριέττα Βυθούλκα ανέλαβε τη διακυβέρνηση του πλοίου στη διαδρομή Σάμη – Πάτρα.

Τι κάνει μια καλή Επτανήσια οικοδέσποινα και καπετάνισσα;

Τρατάρει τους καλεσμένους της! Ο μάγειρας (στα πλοία οι μάγειρες αποκαλούνται μάγειρες και όχι σεφ) και το προσωπικό κουζίνας παίρνουν εντολή να ετοιμάσουν πρωινό για 4 κυρίες!

Η cpt Μαριέττα Βυθούλκα εκμεταλλεύεται την παρουσία της διασώστριας του ΕΚΑΒ Βίκυς Κοκολίνη, για να οργανώσει ένα εντατικό μάθημα διάσωσης στη διάρκεια του ταξιδού.

Για τους καπετάνιους είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση σε διασώσεις αλλά οι γνώσεις και οι τεχνικές συνέχεια βελτιώνονται στα σχέδια διάσωσης. Το πλήρωμα της γέφυρας που είχε βάρδια, πήρε ένα εντατικό μάθημα από την έμπειρη εκπαιδεύτρα του ΕΚΑΒ Βίκυ Κοκολίνη στη διάσωση από επιληπτική κρίση ή κατάρευση ανθρώπου, στη διάσωση απο πνιγμό, από φαγητό και τη λειτουργία του απινιδωτή.

Η cpt Μαριέττα Βυθούλκα μας ζήτησε να σας παρουσιάσουμε όλο το πλήρωμα της βάρδιας, τους ανθρώπους που θα μας ταξιδέψουν αυτή τη σεζόν από την Πάτρα στην Σάμη και την Ιθάκη.

Η καρδιά του κάθε πλοίου ειναι η μηχανή και οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί κάτω απο συνθήκες έντονης πίεσης (ο θόρυβος και η ζέστη είναι στο ζενίθ). Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνουμε στη μηχανή πλοίου εν πλω. Και εδώ μια ευχάριστη έκπληξη, μια κυρία η Μαρία Μαντά, Γ’ Μηχανικός.

Πλησιάζουμε στο λιμάνι της Πάτρας. Ο καπετάνιος Ανδρέας Ακτύπης ως πρώτος καπετάνιος, με μια ευγενική χειρονομία δίνει εντολή στην καπετάνισσα Μαριέττα Βυθούλκα: «Καπετάνισσα Μαριέττα, δικό σου».

Άστραψαν τα μάτια της καπετάνισσας … «Μάλιστα καπετάνιε! Δικό μου».

Oι εικόνες που βλέπετε, την καπετάνισσα μπροστά και τον καπετάνιο ένα βήμα πίσω, δεν είναι αφίσες για τις 8ή Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι μια πραγματικότητα για την οποία έχουν γίνει πολλοί αγώνες, δύσκολοι αγώνες από γυναίκες που διεκδίκησαν και διεκδικούν ισότητα στην εργασία, αγώνες και απο άνδρες που στάθηκαν και στέκονται συνοδοιπόροι.

Να επισημάνουμε ότι καμία από τις “κραταιές” ακτοπλοϊκές εταιρείες του Αιγαίου και της Κρήτης δεν έχει προάγει γυναίκα καπετάνιο και ας δουλεύουν δεκάδες γυναίκες στα πλοία τους. Το τόλμησε η Levante Ferries μια μικρή Επτανησιακή ακτοπλοϊκή εταιρεία, αλλά η μεγαλύτερη του Ιονίου.

Πηγή kefaloniapress.gr

Λαζαρικά, τα ξεχασμένα κάλαντα που εξιστορούν την πιο διάσημη Ανάσταση στην παγκόσμια ιστορία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: