Σάλος και στο Ισραήλ για τους πολεμοχαρείς ράπερς που ζητούν «θάνατο» για Μπέλα Χαντίντ και Ντούα Λίπα: Παραλήρημα με 18 εκατ. views σε τρεις μήνες [video]

FILE PHΟTO: US model Bella Hadid. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON




Σάλο στο Ισραήλ αλλά και διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί το τραγούδι δύο Ισραηλινών

ράπερς, με το οποίο ζητούν τον θάνατο -μεταξύ άλλων- της τραγουδίστριας Dua Lipa και του διάσημου μοντέλου (παλαιστινιακής καταγωγής) Μπέλα Χαντίντ.

Το τραγούδι έχει φτάσει στα ύψη των ισραηλινών chartς, από κάποιους δε θεωρείται κάτι σαν «το soundtrack του πολέμου» στη Γάζα.

Το τραγούδι ονομάζεται Harbu Darbu και το βίντεο κλιπ που το συνοδεύει βρίθει πολεμοχαρών στίχων.

Από την ημέρα δε που κυκλοφόρησε, τον περασμένο Νοέμβριο, έχει συγκεντρώσει πάνω από 18 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Το φρικώδες τραγούδι κορυφώνεται με μια… λίστα θανάτου στην οποία οι Ισραηλινοί… αστέρες Νες και Στίλα αναζητούν τους υποτιθέμενους υπεύθυνους για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

«Κάθε σκύλος θα πάρει ό,τι του έρχεται» λένε οι ράπερς αναφερόμενοι στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα,  στον Μοχάμεντ Ντέιφ, (επικεφαλής των ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ της Χαμάς) και τον Ισμαήλ Χανίγιε, επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Με το δάχτυλο επιδεικτικά υψωμένο στην κάμερα ενώ χοροπηδούν πάνω-κάτω, οι ράπερς κατονομάζουν στη συνέχεια μερικές διασημότητες που τις θεωρούν προφανώς «συν-υπεύθυνες» λόγω της αντιπολεμικής στάσης που τηρούν:

Ετσι ακούγονται τα ονόματα της Βρετανοαλβανίδας τραγουδίστριας Dua Lipa, του σούπερ μόντελ Μπέλα Χαντίντ (η οποία έχει παλαιστινιακή καταγωγή) ακόμη και της Μία Χαλίφα, μιας Λιβανοαμερικανίδας πρώην πορνοστάρ. Και οι ράπερς επαναλαμβάνουν: «Κάθε σκύλος θα πάρει αυτό που του έρχεται»,

 

Το τραγούδι, που ενθαρρύνει τους Ισραηλινούς στρατιώτες να χαράσσουν τα όπλα τους (προφανώς για κάθε έναν νεκρό ή για κάθε μέρα επιβίωσης), έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες εντός Ισραήλ αλλά και στο εξωτερικό.

  • Ο τραγουδιστής, το όνομα του οποίου είναι Dor Soroker, αλλά είναι γνωστός ως Στίλα, (πρόκειται για έναν 25χρονο πρώην εθισμένο στην κάνναβη), υπερασπίζεται πάντως τους στίχους αλλά και το δικαίωμα των Ισραηλινών να επικρίνουν τη Dua Lipa και τη Μπέλα Χαντίντ που αμφότερες έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

«Δεν κρατούν κανονικά όπλα, αλλά τα λόγια τους είναι πολύ δυνατά», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Στίλα. «Η διάδοση ψευδών είναι επικίνδυνη. Και τι θα γίνει αν τα fake news τους εμπνεύσουν μερικούς να αρχίσουν να σκοτώνουν Εβραίους; Κάτι παρόμοιο κάνει και ο Νασράλα στις ομιλίες του», υποστηρίζει ο Στίλα.

Τα λόγια του Harbu Darbu, που στα αραβικά σημαίνει κάτι σαν «φωτιά και θειάφι», εξυμνούν μερικές από τις πιο διάσημες ταξιαρχίες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) συμπεριλαμβανομένων των μονάδων Givati, Golani και Kfir.

«Ένα, δύο, πυροβολήστε», φωνάζουν σε κάποιο σημείο οι ράπερς.

Σε άλλα σημεία του τραγουδιού, το ζεύγος των τραγουδιστων ζητεί επιστράτευση από τη Γαλιλαία (βόρεια σύνορα του Ισραήλ) ως στο Εϊλάτ, τη νοτιότερη πόλη του, και υπόσχονται να μην υπάρξει συγχώρεση για την 7η Οκτωβρίου.

Στους στίχους της, η Nessya Levi, 21 ετών, που ακούει στο καλλιτεχνικό όνομα Νές, επικροτεί την ισραηλινή αεροπορία για τις  επιδρομές στη Γάζα.

«Ετοίμασε τον κ@@λο σου γιατί έρχεται η αεροπορία. Μπορείς να νιώσεις τo τρέμολο μέχρι το Τελ Αβίβ», τραγουδάει.

Το τραγούδι έχει θαυμαστές και μεταξύ των ενστόλων με βίντεο που κυκλοφορούν στο YouTube και στο TikTok, καθώς η μουσική του «ντύνει» πλάνα στρατιωτών να οδηγούν τεθωρακισμένα οχήματα κ.α.

Εξυπακούεται πως το τραγούδι συναντά έντονη αποδοκιμασία και μέσα στο Ισραήλ από μεγάλη μερίδα πολιτών.

«Το μισώ απολύτως αυτό το τραγούδι», δηλώνει στους Times ο Liam Yossef, 22 ετών, συλλέκτης βινυλίων. «Ήλπιζα ότι θα σταδιακά θα φύγει από τη μόδα. Αλλά κατά κάποιον τρόπο ήξερα ότι θα γίνει επιτυχία. Είναι ντροπιαστικό. Έχασα φίλους στις 7 Οκτωβρίου. Αλλά εξακολουθεί να είναι ένα απαίσιο τραγούδι».

Με πληροφορίες από τους Times του Λονδίνου

Εκτός και κάθε δικού του ορίου ο Ερντογάν για τους υποψήφους Γ.Γ. του ΝΑΤΟ: Θα ψηφίσω όποιον δεν στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, αποκαλύπτει το Bloomberg

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: