Tην Παρασκευή η συνάντηση Γεραπετρίτη- Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον: Στο επίκεντρο η στρατηγική σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

FILE PHOΤΟ: Greece’s Foreign Minister, Giorgos Gerapetritis. EPA, KHALED ELFIQI




Ακόμα μια ευκαιρία για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, αλλά και απτή επιβεβαίωση του κοινού βηματισμού Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών σε μια σειρά διπλωματικών, αμυντικών και ενεργειακών ζητημάτων, αποτελεί η επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, όπου και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Εκτός από τις διμερείς επαφές, οι δύο άνδρες θα σηματοδοτήσουν την έναρξη του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται εν μέσω της πλέον δυσμενούς γεωπολιτικής συγκυρίας των τελευταίων ετών, με τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή να παραμένουν ενεργά και την Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Στη διμερή ατζέντα Γεραπετρίτη- Μπλίνκεν θα κυριαρχήσουν η περαιτέρω προώθηση της ελληνο-αμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας καθώς και τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει μόλις επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Μέση Ανατολή, όπου και πραγματοποιεί την πέμπτη- μέσα σε πέντε μήνες- περιοδεία του, στο πλαίσιο της εντατικής προσπάθειας της Ουάσιγκτον προς αποκλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς, μέσω ενός σχεδίου συγκεκριμένων σημείων για την κατάπαυση του πυρός.

Μετά τη συνάντηση Γεραπετρίτη- Μπλίνκεν θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, ενώ θα ακολουθήσει ο πέμπτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτείων, όπου και θα συζητηθούν η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών- πλέον υπό το πρίσμα της πενταετούς συμφωνίας που υπογράφτηκε πέρσι-, τα θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, οι επενδύσεις, οι ενεργειακές προοπτικές στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και εν συνόλω οι προκλήσεις που οι δύο σύμμαχες χώρες αντιμετωπίζουν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Στρατηγικός Διάλογος διεξάγεται λίγες ημέρες μετά την επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και πέραν της επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων για την αγορά των F-35 αλλά και την παραχώρηση περαιτέρω στρατιωτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα, αποτυπώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί των δύο εθνών, αλλά και το κοινό όραμά τους για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση του Στρατηγικού Διαλόγου, θα καταγράφεται η βούληση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών να εμβαθύνουν την πολυεπίπεδη συνεργασία τους, η οποία- όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμιστεί από την Αθήνα – είναι ανεξάρτητη και δεν ετεροκαθορίζεται από τρίτους παράγοντες.

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Γεραπετρίτης θα συζητήσει στο Wilson Center με τον Τζον Κέρι, απερχόμενο Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα, ενόψει και της Διάσκεψης για τους Ωκεανούς (Our Ocean) που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα αναδείξει την προσέγγιση της Ελλάδας στο μείζον ζήτημα Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ειδικές αναφορές αναμένονται και για την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, εν μέσω των αλλεπάλληλων τρομοκρατικών επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, χώρα με τον μεγαλύτερο παγκοσμίως εμπορικό στόλο, θα συμμετέχει τόσο επιτελικά όσο και στο πεδίο με τη φρεγάτα «Ύδρα» στην ευρωπαϊκή αποστολή «Aspides», η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης στις 19 Φεβρουαρίου.

Την Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, όπου και θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μόλις λίγες μετά το ταξίδι της νέας προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες στην Αθήνα, όπου και συζητήθηκε η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης επαναλαμβάνουν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και με βάση τις προβλέψεις περί Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα προωθήσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2025-26, ενώ θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Θα συναντήσει ο Ερντογάν τη νέα απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό; Ή θα την στείλει σε κάποιον υφυπουργό; (video)

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: