Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Θα συναντήσει ο Ερντογάν τη νέα απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό; Ή θα την στείλει σε κάποιον υφυπουργό; (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τις συναντήσεις στην Αθήνα και μετά στην Άγκυρα της νέας απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς να δώσει κάποια λεπτομέρεια για τις μέχρι στιγμής επαφές της.

Έτσι ξεκίνησε την ανταπόκριση του στο κανάλι Omega της Κύπρου, στο δελτίο ειδήσεων με τον Μιχάλη Παυλίδη, ο ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου.

Ας δούμε τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα:

Πρόκειται για μία αποστολή καθαρά διερευνητική. Ακούει πολύ και μιλά λίγο. Το έκανε και σήμερα στην Αθήνα. Αναμένουμε ότι θα το κάνει αύριο και στην Άγκυρα, όχι στο Λονδίνο όπου θα πάει για συνεννοήσεις, καθώς οι Εγγλέζοι έχουν επιβάλει στη Γραμματεία την πολιτική τους. Αυτό σίγουρα δεν θα αλλάξει ούτε με την κ. Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση την τίμησε με συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό και με τον υπουργό Εξωτερικών. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως θα την αντιμετωπίσουν στην Άγκυρα. Εννοώ αν θα την συναντήσουν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Χακάν Φιντάν, ή θα την στείλουν σε κάποιον υφυπουργό για να της επαναλάβει τη γνωστή τουρκική απαράδεκτη θέση για τα δύο κράτη.

Από τις μέχρι τώρα επαφές έμεινε και μία αίσθηση ότι ψάχνει σε θολά νερά. Με τα σημερινά δεδομένα η Τουρκία, διότι αυτή αποφασίζει, παραμένει στη διευθέτηση των δύο κρατών, που οδηγεί σε τσιμεντωμένη διχοτόμηση και η επίσημη Λευκωσία στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που είναι και αυτή πολύ προβληματική, αλλά την υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, η Αμερική, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι διεθνείς παράγοντες.

Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι πως θα φέρει κοντά τις δύο πλευρές ή πως θα πάνε σε διαπραγματεύσεις με τις παραπάνω θέσεις.

Η επίσκεψη της στην Άγκυρα είναι όλα τα λεφτά. Η συμπεριφορά των Τούρκων θα δείξει και την τελική πορεία του φιδιού. Διότι αν επιμένουν στα δύο κράτη δεν υπάρχει περίπτωση σύγκλισης των θέσεων, εκτός αν η ελληνική πλευρά, η Λευκωσία και η Αθήνα, αποδεχθούν τη διχοτόμηση που δεν το νομίζω.

Μετά την Άγκυρα η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ θα επισκεφθεί την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, για να ενημερώσει τον γενικό γραμματέα και να αποφασιστούν και τα νέα βήματα της.

Σίγουρα θα ζητήσει να επισκεφθεί και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να ζητήσει την στήριξη των Αμερικανών, την οποία ήδη έχει. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει απόλυτα την αποστολή της.

  • Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΎ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

Αναφορά στο Κυπριακό έκανε κατά την τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΟΗΕ την Τρίτη o Στεφάν Ντουζαρίκ, Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, και αναφερόμενος στην Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο κ. Ντουζαρίκ σημείωσε ότι ολοκλήρωσε το πρώτο της ταξίδι στην Κύπρο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Πρόσθεσε ότι η κ. Ολγκίν είχε συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ αντίστοιχα, καθώς και με ένα ευρύ φάσμα συνομιλητών, από τοπικούς φορείς έως την κοινωνία των πολιτών και εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας.

Τέλος, ανέφερε ότι η κ. Ολγκίν πραγματοποίησε σήμερα (χθες) συναντήσεις στην Αθήνα και θα ταξιδέψει την Πέμπτη στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει επίσης να ταξιδέψει στο Λονδίνο στο εγγύς μέλλον.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ποιος εκβιάζει ποιόν; Ποιος κοροϊδεύει ποιόν; Νέος γύρος αμερικανοτουρκικής “σύγκρουσης” για τους ρωσικούς S-400 και τα αμερικανικά F-35… Η απάντηση στη Hellas Journal… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: