Πέτρος Κόκκαλης για τον νέο πολιτικό φορέα «Κόσμος»: Η ατζέντα δεν θα είναι μονοθεματικά πράσινη, ευπρόσδεκτος ο Γιώργος Καραμέρος

Ο ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Πρασίνων και ιδρυτής του νέου πολιτικού φορέα με το όνομα ΚΟΣΜΟΣ Πέτρος Κόκκαλης μιλάει κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΣΜΟΣ/Anthony David




Εν όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου ο ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης, μετά την προσχώρησή του στην ευρωομάδα των Πρασίνων, υπέγραψε την Τρίτη στον Άρειο Πάγο, μαζί με την Μαρία Βασιλάκου και τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη, την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα, με το όνομα «Κόσμος».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, χθες, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του ΚΟΣΜΟΣ, αποτελούμενη από τον ίδιο, τη Μαρία Βασιλάκου και τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη στον πολυχώρο ΡΟΜΑΝΤΖΟ, ο κ. Κόκκαλης περιέγραψε το νέο κόμμα ως έναν φορέα που θα είναι «προσηλωμένος στον ανθρωπισμό και στην προστασία των δικαιωμάτων στις αρχές της επιστήμης και του διαφωτισμού, της δίκαιης πράσινης μετάβασης, μακριά από τον σκοταδισμό που βλέπει τον κόσμο με φοβικότητα».

Προσδιορίζοντας το νέο κόμμα ως έναν φορέα που εντάσσεται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο δεν θέλησε να προδικάσει αποφάσεις για συνεργασίες, που, όπως είπε, θα συζητηθούν από τα όργανα του κόμματος που θα εκλεγούν στις εσωκομματικές εκλογές.

Ωστόσο, δεν αμφισβήτησε «την ανάγκη συνεργασίας με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μέσα στην αναντίρρητη κυριαρχία της δεξιάς και άκρας δεξιάς που θέλει να μας γυρίσει σε έναν ριζοσπαστικό ακροδεξιό λαϊκισμό».

Γιατί ιδρύσαμε το «Κόσμος»

Ο κ. Κόκκαλης κλήθηκε να απαντήσει, στη διάρκεια της εκπομπής «Συνδέσεις» του Ertnews, και για την παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Καραμέρου στην χθεσινή εκδήλωση.

«Οι αλλαγές συντελούνται πολύ πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε και δεν μπορούμε πια να εκφραζόμαστε με διάφορες πράσινες κουκίδες σε διάφορα κόμματα. Δυστυχώς τα ελληνικά κόμματα δεν έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν στην κεντρική τους ανάλυση τις λύσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν και την ακρίβεια, την ανασφάλεια και τους φυσικούς κινδύνους», απάντησε, ερωτηθείς γιατί η πλατφόρμα δεν μπορεί να εκφραστεί μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ του οποίου ήταν ευρωβουλευτής επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια.

«Ιδρύσαμε το νέο κόμμα που λέγεται Κόσμος, που θα κατέβει στις ευρωπαϊκές εκλογές με σκοπό να ενταχθεί στην ευρωομάδα των Πρασίνων, στην οποία ήδη βρίσκομαι εγώ και βεβαίως να συνεχίσει να προσπαθήσει μέσα στον ελληνικό πολιτικό διάλογο να καταστήσει επιτέλους υπαρκτό και δυναμικό και συμμέτοχο έναν πράσινο πόλο που θα εστιάζεται στην επιστημονική θεώρηση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε όλοι με πολιτικές και λύσεις για τους ανθρώπους και την κοινωνία μας», είπε ο . Κόκκαλης και συνεχίζοντας ανέφερε:

«Όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή πλήττεται από τη μεγάλη κρίση που μας φέρνει η κλιματική αλλαγή. Υπάρχει μια τεράστια ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία πλέον είναι και νόμος της Ελλάδας.

»Υπάρχει δέσμευση στην κλιματική ουδετερότητα, όπως υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Εκείνο που είναι σημαντικό όμως να συμφωνήσουμε είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια που πρέπει να γίνει τεράστια αλλαγή, πρέπει να γίνει με έναν τρόπο δίκαιο, αποτελεσματικό και είναι μια αλλαγή που δεν την κάνουμε επειδή έτσι μας ήρθε και θέλουμε να την κάνουμε.

»Είναι μια αλλαγή που οφείλουμε να την κάνουμε για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, να προστατεύσουμε το δικαίωμα των παιδιών μας να ζήσουν σε έναν βιώσιμο κόσμο, απέναντι στα φαινόμενα που ζήσαμε το καλοκαίρι και που δυστυχώς έτσι όπως πάμε, αν συνεχίσουμε, έτσι θα γίνονται όλο και χειρότερα, όλο και πιο δύσκολα, θανατηφόρα και επικίνδυνα για την κοινωνική συνοχή».

«Η ατζέντα δεν θα είναι μονοθεματικά πράσινη»

«Αν παρακολουθεί κανείς την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, θα δει ότι το κόμμα των Πρασίνων, ένα κόμμα το οποίο τοποθετείται σε όλα τα ζητήματα, από τα φορολογικά μέχρι της εξωτερικής πολιτικής, είναι ένα κόμμα το οποίο έχει πρωτοστατήσει σε ένα μέτωπο που υπάρχει πλέον στην ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην άκρα Δεξιά, η οποία σωστά λέτε ότι καλπάζει και σε αυτόν τον χώρο είμαστε και θέλουμε κι εμείς να είμαστε», είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» του Ertnews,επισημαίνοντας:.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, όλοι οι Έλληνες πολίτες, το 91% των Ελλήνων πολιτών, καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε επαρκώς προστατευμένοι από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Και δεν είναι μόνο οι φυσικές καταστροφές, είναι και η συνεχόμενη ρύπανση. Είναι η συνεχόμενη τοξικότητα στα πράγματα που τρώμε, στα πράγματα που αναπνέουμε.

Στην ερώτηση για ρεπορτάζ που υποστήριζαν ότι δεν καρποφόρησαν οι συζητήσεις με τη Νέα Αριστερά και την κυρία Αχτσιόγλου, ο Πέτρος Κόκκαλης απάντησε ότι «προφανώς γίνονται συζητήσεις, αλλά οι διαβουλεύσεις που γίνανε ήταν με την ευρωομάδα των Πρασίνων, στην οποία και εντάχθηκα και εκπροσωπώ. Με αυτήν την πολιτική οικογένεια θα δώσουμε τον Ιούνιο τις ευρωεκλογές».

Για το «Κόσμος», είπε συγκεκριμένα ότι το κόμμα ιδρύθηκε χθες «με μεγάλη συμμετοχή και με πολύ θετική ανταπόκριση, με πραγματικά εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι συρρέουν και πιστεύουν ότι χρειάζεται μια στιβαρή, προσηλωμένη στην επιστήμη και στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στο κράτος δικαίου αντιμετώπιση της κατάστασης την οποία ζούμε. Είμαστε όλοι ανασφαλείς και χρειάζεται μια στιβαρή, μετρημένη και με αλληλεγγύη προσέγγιση των προβλημάτων, της ακρίβειας, της επισιτιστικής ασφάλειας και βεβαίως των φυσικών καταστροφών και των πραγμάτων που δυστυχώς έρχονται χειρότερα».

«Μας έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες και αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο κόστος αδράνειας. Για παράδειγμα στη Θεσσαλία,τα 3,5 δισ. που ανέρχονται ίσως οι ζημιές θα μπορούσαν να αποφευχθούν με
μικρότερες επενδύσεις προσαρμογής και αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσω», πρόσθεσε.

«Ευπρόσδεκτος ο Γιώργος Καραμέρος»

Για μακρά σχέση και με τον Γιώργο Καραμέρο, μίλησε ο κ. Κόκκαλης ερωτηθείς στις «Συνδέσεις» του Ertnews, για το πολιτικό κουτσομπολιό που ενδεχομένως να προκύψει από την παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην χθεσινή εκδήλωση.

«Ο Γιώργος Καραμέρος προέρχεται από το χώρο της πολιτικής οικολογίας, της παλιάς πολιτικής οικολογίας.
Σήμερα λέμε κυβερνώσα οικολογία και κυβερνώσα πράσινη διακυβέρνηση και προφανώς έχει αυτές τις ανησυχίες και ήρθε να δει τι γίνεται. Ήταν πολύ ευπρόσδεκτος. Ναι, υπάρχει κάτι πέρα από αυτό, μια μακρά σχέση και με τον Γιώργο Καραμέρο και με πάρα πολλούς άλλους συναδέλφους, πρώην συντρόφους στο ΣΥΡΙΖΑ και στην Νέα Αριστερά.
Είναι πάρα πολύ ρευστή η κατάσταση στα αριστερά του κυρίου Μητσοτάκη και όλες αυτές οι συζητήσεις είναι με πάρα πολλούς άλλους ανθρώπους».

«Τα πράγματα είναι πλέον πολύ μπροστά μας. Πολύ πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε έρχονται οι αλλαγές και δεν μπορούμε πια να εκφραζόμαστε με διάφορες πράσινες κουκίδες σε διάφορα κόμματα. Δυστυχώς τα ελληνικά κόμματα δεν έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν την ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν οι αλλαγές, το εύρος των αλλαγών και με ποιον τρόπο αυτές μπορούν να γίνουν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του καθενός και της καθεμιάς από εμάς ξεχωριστά.»

Ο Στέφανος Κασσελάκης πίστευε ότι οι Ευρωεκλογές γίνονται σε δύο γύρους: Στον πρώτο θα χάσω, αλλά κερδίσω τον Μητσοτάκη στον δεύτερο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: