Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Καταλήψεις σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ πριν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

FILE PHOTO: Φοιτητές στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Φοιτητές και εκπαιδευτικοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο ψηφίζεται αύριο, Παρασκευή στη Βουλή.

Συμβολική κατάληψη πραγματοποιούν φοιτητές στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Φοιτητές του Πανεπιστημίου, εργαζόμενοι και φορείς του ιδρύματος, όπως και φοιτητές από φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, ενώνουν τις φωνές τους. Παράλληλα, έχουν κρεμάσει και σημαία της Παλαιστίνης φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου.

Στη Θεσσαλονίκη το πρωί μέλη φοιτητικών συλλόγων προχώρησαν σε ταυτόχρονο  αποκλεισμό της εισόδου προς την Πρυτανεία του ΑΠΘ, καθώς και την είσοδο στην οδό Εθνικής Αμύνης, στην παλιά Φιλοσοφική Σχολή και την Πολυτεχνική.

Οι φοιτητές θα σταματήσουν τον αποκλεισμό στις 12:00 το μεσημέρι και θα κατευθυνθούν στην Καμάρα, για να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Αναμένεται να ακολουθήσει πορεία, με πιθανή κατάληξη το ΥΜΑΘ.

Σειρά έχει, την Παρασκευή, το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι, στις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Εκεί θα βρίσκονται και οι μαθητές. Μαζί τους διαδηλώνουν και οι καθηγητές, με το ΔΣ της ΟΛΜΕ να προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας από 8:00 έως 11:00 π.μ. συμπληρωματικά στη στάση εργασίας (από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου) που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τη Μέρα της Γυναίκας.

Σε στάση εργασίας σήμερα και 24ωρη απεργία την Παρασκευή προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια. Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού τους (ΟΔΠΤΕ) σημειώνει στο κάλεσμά της: «Δεν ανεχόμαστε η μόρφωση να είναι εμπόρευμα. Λέμε ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων σαν επιχειρήσεις».

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει δηλώσει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ.

Κινητοποιήσεις την ίδια μέρα διοργανώνουν εργατικά και εκπαιδευτικά σωματεία σε αρκετές πόλεις, ενώ φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να κατέβουν αύριο στην Αθήνα, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό εκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με υπογραφή του Σωκράτη Φάμελου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: