Πάπας και Μακρόν εγκαλούν τον Νετανιάχου που καθημερινά χάνει στηρίγματα: Ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός και προστασία των αμάχων [videos]

A Palestinian family displaced from Rafah sits outside their shelter in Deir Al Balah, southern Gaza Strip, 14 February 2024. EPA/MOHAMMED SABER




Η συνέχιση του πολέμου στη Γάζα και ιδίως η προαναγγελθείσα από τον Νετανιάχου στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα τον φέρνουν αντιμέτωπο με το Παρίσι αλλά και με το Βατικανό προκαλώντας μάλιστα διπλωματική κρίση με την Αγία Εδρα.

Αναλυτικά 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της χώρας του έναντι οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στην περιοχή της Ράφα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν αφού επανέλαβε την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τον ισραηλινό λαό μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση όλων των ομήρων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τρεις Γάλλοι, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι επείγει η εξεύρεση μίας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός η οποία θα εγγυάται την προστασία του άμαχου πληθυσμού και τη μαζική παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Από ανθρωπιστική άποψη η κατάσταση είναι ανυπόφορη και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν είπε, σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος στον Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε επίσης ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην περιοχή της Ράφα θα έχει ως αποτέλεσμα νέες μετακινήσεις πληθυσμών κάτι που αντίκειται στο διεθνές Δίκαιο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Ως προς την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας η γαλλική πλευρά θεωρεί αναγκαίο το άνοιγμα του αεροδρομίου του Ασντόντ καθώς και ενός επιγείου διαδρόμου μέσω της Ιορδανίας. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε επίσης το Ισραήλ να αποφύγει την υιοθέτηση οποιουδήποτε μέτρου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης στην Ιερουσαλήμ και στην Ιορδανία, ενώ καταδίκασε επίσης την πολιτική εποικισμών του Ισραήλ και τις πράξεις βίας κάποιον εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων πολιτών.

Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε ότι η μόνη ειρηνική λύση που μπορεί να υπάρξει στην περιοχή είναι η δημιουργία δύο κρατών και ότι η Γαλλία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε τέλος την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της κρίσης στο Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διπλωματική κρίση με το Βατικανό 

Διπλωματική σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ Βατικανού και Ισραήλ. Με δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της Αγίας Έδρας, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, χαρακτήρισε «δυσανάλογη» την αντίδραση του ισραηλινού στρατού. Πρόσθεσε, δε, ότι «η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» και ότι «πρέπει να βρεθούν νέοι δρόμοι για να λυθεί το πρόβλημα της Γάζας και της Παλαιστίνης».

«Πιστεύω ότι νιώθουμε όλοι αγανάκτηση για τα όσα συμβαίνουν, για τη σφαγή αυτή, αλλά πρέπει να έχουμε το αναγκαίο θάρρος για να προχωρήσουμε και να μην χάσουμε την ελπίδα διότι διαφορετικά θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Πρέπει αντιθέτως να παλέψουμε μέχρι τέλους και να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε όσο γίνεται τη συμβολή μας», είπε ο καρδινάλιος Παρολίν.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αγία Έδρα υπογράμμισε ότι «για τον θάνατο και την καταστροφή στην Γάζα ευθύνεται αποκλειστικά και μόνον η Χαμάς» και ότι «η Χαμάς μετέτρεψε τη Γάζα στη μεγαλύτερη τρομοκρατική βάση που υπήρξε ποτέ».

Σύμφωνα με την πρεσβεία του Ισραήλ στο Βατικανό, «οι επιχειρήσεις που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός γίνονται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». Θεωρεί, τέλος, ότι «δεν αρκεί να καταδικάζεται η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, αν μετά κατηγορείται το Ισραήλ, με αναφορά στο δικαίωμά του στην ύπαρξη και στη νόμιμη άμυνα, μόνον ως κάτι το υποχρεωτικό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γενικότερο πλαίσιο».

Ο υπεύθυνος των μέσων ενημέρωσης του Βατικανού, Αντρέα Τορνιέλι, τέλος, σε παρέμβασή του στον ιστότοπο Vatican News, υπενθύμισε ότι και η συγγραφέας και ποιήτρια Έντιθ Μπρουκ, η οποία έζησε την τραγική εμπειρία του ‘Αουσβιτς, «κατέκρινε την πολιτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού» και «εξέφρασε θέσεις παρόμοιες με εκείνες του καρδινάλιου Πιέτρο Παρολίν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μ. Σπινθουράκη-Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Γαλλία-Ιταλία, Παρίσ-Ρώμη

Σάλος και στο Ισραήλ για τους πολεμοχαρείς ράπερς που ζητούν «θάνατο» για Μπέλα Χαντίντ και Ντούα Λίπα: Παραλήρημα με 18 εκατ. views σε τρεις μήνες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: