Μετά την αποκάλυψη για τους όρους των ΗΠΑ στην Τουρκία: Ο Ερντογάν, αν είναι πραγματικά ο …ατρόμητος ηγέτης που δείχνει, θα ακυρώσει τη συμφωνία για τα F-16… (video)

Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan addressed citizens at the party’s rally in Rize. Photo via Turkish Presidency




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Έγραφα τις προάλλες (ΕΔΩ), ότι τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να πείσουν ότι η έγκριση της πώλησης των μαχητικών F-16 για τις ανάγκες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν υπόκεινται σε όρους.

Και σημείωνα ότι οι Τούρκοι, ψεύδονται, όπως άλλωστε κάνουν πάντα. Και σήμερα ήρθε η έγκριτη εφημερίδα Καθημερινή (ΕΔΩ) να αποκαλύψει οτι οι όροι για τη μη χρήση των τουρκικών F-16, αν τα παραλάβει ποτέ η Τουρκία, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Οι όροι είναι όροι και οι Τούρκοι είναι πλέον εκτεθειμένοι, όσο και να φωνάζουν, όσο και να ισχυρίζονται ότι δεν δέχονται τους κανόνες που επέβαλε, πολύ ορθά το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Οι Τούρκοι μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεν δέχονται όρους. Αλλά, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Το “μαχαίρι” το έχει το Κογκρέσο των ΗΠΑ και κόβει το …καρπουζι, όπως αυτό επιθυμεί. Η συμφωνία είναι μεταξύ του αμερικανικού κράτους και των νομοθετών, οι οποίοι είχαν απαιτήσεις πριν εγκρίνουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Και οι απαιτήσεις έγιναν αποδεκτές από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επαναλαμβάνω, με την ελπίδα ότι θα γίνει κατανοητό, ότι η συμφωνία αυτή, μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του Κογκρέσου, αφορά την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία των ΗΠΑ. Και ειναι μία συμφωνία καθαρή. Δηλαδή: εάν η χώρα που αγοράζει το αμερικανικό πολεμικό υλικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Τουρκία, αθετήσει τις υποσχέσεις της, το Κογκρέσο θα μπορεί να παγώσει την πώληση των F-16.

Στο ίδιο έργο, είμασταν ξανά θεατές, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Και αναφέρομαι στα F-35, που αγόρασε η Τουρκία δίνοντας προκαταβολή και τα οποία δεν παρέλαβε ποτέ.

Στην περίπτωση των F-35, χρησιμοποιήθηκε η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, το οποίο τότε, αποδεδειγμένα, αποτελούσε απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά. Τώρα, δεν είναι πλεόν απειλή επειδή οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν το πρόβλημα, αλλά οι κυρώσεις στη βάση του CAATSA παραμένουν, επειδή οι S-400 κατασκευάζονται από ρωσική εταιρεία η οποία τελεί υπό αμερικανική τιμωρία.

Είναι βέβαιο, και το καταθέτουμε μετά λόγου γνώσεως, ότι αν η Τουρκία επαναρχίσει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, η υπόθεση της πώλησης των F-16 θα εκτροχιαστεί.

Θεωρώ ότι η Τουρκία, με την αγορά των F-16, έχει αυτο-εγκλωβιστεί. Πρέπει να συνεχίσει να είναι τύπος και υπογραμμός στο Αιγαίο και να μην επαναλάβει την παράνομη και παραβατική συμπεριφορά, όπως πριν από τους σεισμούς.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση της Τουρκίας στη σημερινή αποκάλυψη της Καθημερινής. Αν ο Ερντογάν είναι αυτός που θέλει να δείχνει πως είναι, ο ατρόμητος κυβερνήτης της κατοχικής δύναμης, θα αντιδράσει ακυρώνοντας τη συμφωνία με τους Αμερικανούς. Αλλά θα συμφωνήσω με αυτούς που υποστηρίζουν πως είναι τελικά κότα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Και επειδή στην Ελλάδα έχουμε κοντή μνήμη, να θυμίσω ότι όλα τα παραπάνω οφείλονται στον φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος δίνει τη μεγάλη μάχη να αποδείξει την αθωότητά του. Είναι πεπεισμένος και σήμερα ότι θα τα καταφέρει…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Διαβάστε: Αποκάλυψη της Καθημερινής: Οι όροι της Ουάσιγκτον στην Τουρκία για τα F-16… Οι ρήτρες που περιλαμβάνει η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στο αμερικανικό Κογκρέσο

Ο Ερντογάν νέτα σκέτα ψεύδεται: Και για τους όρους χρήσης των μαχητικών F-16 και για τη δήθεν βελτίωση των σχέσεων της κατοχικής Τουρκίας με το Κογκρέσο των ΗΠΑ (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: