Αποκάλυψη της Καθημερινής: Οι όροι της Ουάσιγκτον στην Τουρκία για τα F-16… Οι ρήτρες που περιλαμβάνει η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στο αμερικανικό Κογκρέσο

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Καθημερινή




Ακόμα και διακοπή του προγράμματος της παροχής αμυντικού υλικού προς την Τουρκία προβλέπει η επιστολή διαβεβαιώσεων που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει αποστείλει στις Επιτροπές Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την αποκάλυψη κάνει η συνάδελφος Λένα Αργύρη στην εφημερίδα «Καθημερινή» των Αθηνών. Σημειώνει:

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαιώνει ότι θα παρακολουθεί εάν το αμερικανικό πολεμικό υλικό θα χρησιμοποιείται για τους νόμιμους στρατιωτικούς σκοπούς για τους οποίους παρασχέθηκε και όχι για επιθετικές ενέργειες εναντίον άλλων συμμάχων στο ΝΑΤΟ, όπως π.χ. είναι η Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην εν λόγω επιστολή παρέχει τη διαβεβαίωση στο Κογκρέσο πως “εάν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ πραγματοποιούσε επανειλημμένες παραβιάσεις εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων ενός άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθούσαν να επιλύσουν διπλωματικά την κατάσταση”. Και οι συντάκτες συνεχίζουν γράφοντας πως «εάν η κατάσταση δεν μπορούσε να επιλυθεί μέσω της κανονικής διπλωματικής οδού, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν πρόσθετα πολιτικά και οικονομικά εργαλεία για την επίλυση της κατάστασης συμπεριλαμβανομένης –εάν είναι απαραίτητο– της εφαρμογής διατάξεων σε σχετικές συμφωνίες μεταφοράς αμυντικού υλικού με την εμπλεκόμενη χώρα, για την αναστολή ή την ακύρωση του συνόλου ή μέρους της παράδοσης του σχετικού αμυντικού υλικού, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των εν λόγω συμφωνιών».

Η Τουρκία έχει αρνηθεί ότι η προμήθεια των F-16 συνοδεύεται από όρους για την ορθή χρήση τους. Το έγγραφο, του οποίου έλαβε γνώση η Καθημερινή, τη διαψεύδει.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «Αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι η επιστολή σε συνδυασμό με το μνημόνιο εθνικής ασφαλείας που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Μπάιντεν για τις διαβεβαιώσεις που πρέπει να παρέχει κάθε χώρα που αγοράζει αμυντικό υλικό από τις ΗΠΑ, αλλά και την ενίσχυση της εποπτείας για την τελική χρήση αυτού του υλικού, δημιουργούν ένα επιπρόσθετο πλέγμα διασφάλισης των ελληνικών συμφερόντων».

  • Η ιστοσελίδα μας είναι σε θέση να γνωρίζει ότι την αρχική διαπραγμάτευση για την επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν είχε κάνει ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Προς τιμή τους, οι Αμερικανοί νομοθέτες την αποδέχθηκαν ως είχε και ζήτησαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να την αποδεχθεί, όπως και έγινε.

Το δημοσίευμα της “Καθημερινής” επισημαίνει, επίσης, ότι «σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τέτοιου είδους επιστολές εγγυήσεων έχουν συνοδεύσει και στο παρελθόν πωλήσεις αμυντικού υλικού σε συμμάχους των ΗΠΑ σε χώρες του Κόλπου, όμως πρώτη φορά τέτοια επιστολή προσαρτάται σε συμφωνία πώλησης αμυντικού υλικού σε χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Η αποκάλυψη της εφημερίδας κονιορτοποιεί τους ισχυρισμούς των Τούρκων ότι δήθεν δεν έχουν τεθεί όροι για την αγορά των F-16, Οι τουρκικές διαψεύσεις είναι απλά πέτσινες. Η επιστολή του κ. Μπλίνκεν προς τους Αμερικανούς νομοθέτες είναι απόρρητη και δεν θα δημοσιοποιηθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: