Είμαστε απίθανοι τύποι (video)! Το πρόβλημα της Τουρκίας το κάναμε «δικό» μας για ιδεολογικούς λόγους… Τι θα έκανε ο Μενέντεζ για τα τουρκικά F-16 αν δεν τον είχαν «τελειώσει»;

epa11114952 US President Joe Biden walks on the South Lawn of the White House after arriving on Marine One in Washington, DC, USA, 30 January 2024. EPA, Ting Shen POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Νέα Υόρκη

Τις τελευταίες ημέρες έχω λάβει αρκετά μηνύματα και το ερώτημα είναι περίπου το ίδιο: Εάν ήταν σήμερα πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι Τούρκοι θα έπαιρναν τα μαχητικά F-16;

Ειλικρινά, ποιος μπορεί να δώσει απάντηση, όταν στα παρασκήνια γίνονται τόσο αμαρτωλές συμφωνίες; Ο ίδιος ο γερουσιαστής δήλωσε δημόσια ότι ένας από τους λόγους που ασκήθηκε δίωξη εναντίον του ήταν η εναντίωση του στη συμφωνία για τα F-16.

Εξαρτάται, λοιπόν, με ποιον μιλάει αυτός που υποβάλλει τις ερωτήσεις. Εγώ δεν είμαι αρμόδιος, αν και έχω ακούσει πολλές φορές τον φιλέλληνα γερουσιαστή να ομιλεί για το θέμα.

Οπότε, υποχρεωτικά κατέφυγα στα «φώτα» ατόμων που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του. Πρώτα απ’ όλα, γεγονός είναι ότι θεωρούσε πάντα, και πριν και μετά την περιπέτεια του με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να αγοράσει πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ.

  • Ούτε βίδα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Τούτη την κουβέντα μπορούν να επιβεβαιώσουν αρκετοί άνθρωποι, με τους οποίους συνομιλούσε ο κ. Μενέντεζ.

Κατά καιρούς είχε δεχθεί πολλές πιέσεις για να αλλάξει τις θέσεις του και είπε και στον ίδιο τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όταν συναντήθηκαν, ότι δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις του.

Εικάζω, ότι είχαν …«συνεννοηθεί» στο εξής: Να μην συγκρουστούν για τα «μάτια» του Ερντογάν και να προσπαθήσουν να βρουν μία φόρμουλα που θα βοηθήσει την Ελλάδα, ακόμα και αν διευθετηθεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Και όταν ομιλούμε για φόρμουλα, αναφερόμαστε στο «πακέτο» που έθεσε ενώπιον όλων των πλευρών 0και στους Τούρκους- ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, πρωτίστως στο Κογκρέσο, επειδή το πρόβλημα του ήταν οι νομοθέτες.

Ο κ. Μενέντεζ είχε αναφέρει πολλές φορές στον κ. Μπλίνκεν ότι οι όροι που έθεσε είναι «κόκκινη γραμμή», που δεν θα παραβιαστεί.

Για να είμαστε δίκαιοι και ορθοί δημοσιογραφικά και με σεβασμό στη δεοντολογία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ΔΕΝ απέρριψε ποτέ το πακέτο του γερουσιαστή, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και ο όρος για τις υπερπτήσεις.

  • Ο κ. Μενέντεζ είχε κερδίσει το δικαίωμα του Κογκρέσου να αναθεωρήσει την απόφαση του για τα F-16 της Τουρκίας, εάν η κατοχική δύναμη ξανάρχιζε τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις.

Επειδή μερικοί δεν μπορούν να καταλάβουν αυτή τη λεπτομέρεια, θα προσπαθήσω να την εξηγήσω ξανά: Αφορά τις υπερπτήσεις τώρα, όχι όταν αποκτήσει τα καινούργια F-16 η Τουρκία, σε 7-8 χρόνια. Η κατοχική δύναμη πρέπει να συμμορφωθεί από ΤΩΡΑ. Αν π.χ. ξεκινήσει τις υπερπτήσεις, είμαι βέβαιος πως θα τεθεί το θέμα. Θα γίνει αυτό που ανακοίνωσε ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης στο κανάλι OPEN.

Ο ομογενής νομοθέτης λέει αυτά που κατάλαβαν όλοι στην Ουάσιγκτον: ότι εάν η Τουρκία επιστρέψει στον παλιό κακό εαυτό της το Κογκρέσο, αλλά και το ίδιο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, θα διαθέτει ισχυρούς μοχλούς πίεσης στη διάρκεια της εξέλιξης των διαδικασιών για την προμήθεια των F-16 στην κατοχική δύναμη.

Επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα, θα αναφέρω ότι ο κ. Μενέντεζ, εάν τελικά πειθόταν, θα δημοσιοποιούσε την επιστολή του κ. Μπλίνκεν, όσο και να φώναζαν οι Τούρκοι. Και δεν θα το έκανε για να προκαλέσει κρίση με την Άγκυρα, αλλά επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Κακώς ο σημερινός πρόεδρος της Επιτροπής, Μπεν Κάρντιν, δεν έχει δημοσιοποιήσει και τις δύο επιστολές -και αυτή που ζήτησε ο ίδιος για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του Αττίλα.

Η μη δημοσίευση των επιστολών -εφόσον υπάρχουν, όπως αναφέρουν όλες, μα όλες, οι πληροφορίες- εξυπηρετεί την Τουρκία και δίνει την ευκαιρία στους εν Ελλάδι ψεκασμένους να ασκούν κριτική, που προέρχεται από τη Μόσχα, στην ελληνική και την αμερικανική κυβέρνηση.

  • Έχω κατακρίνει με πολύ σκληρό τρόπο την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για την απόφαση της να παραχωρήσει τα F-16 σε μία χώρα όπως η Τουρκία. Διότι πιστεύω πως στο τέλος θα συμβεί το ίδιο, όπως και με την Τεχεράνη, το 1979. Όταν έπεσε ο Σάχης τα αμερικανικά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν, έπεσαν στα χέρια των χειρότερων εχθρών της Αμερικής.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, θα συμβεί διαφορετικά. Ο Ερντογάν, όσο και αν παίρνει δώρα από τους Αμερικανούς, θα φύγει από τη Δύση. Μοιραία θα συμβεί αυτό… Και η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ψάχνεται, όπως το 1979 ο τότε πρόεδρος, Τζίμι Κάρτερ. Οι παλιοί τα ζήσαμε αυτά τα γεγονότα.

Ο Λευκός Οίκος θα πληρώσει το τίμημα της σημερινής απαράδεκτης πράξης του κ. Μπάιντεν. Ο ίδιος, τότε, δεν θα είναι Πρόεδρος, αλλά ένας συνταξιούχος πολιτικός στο θέρετρο του, στην πολιτεία του Ντελαγουέαρ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Για το θέμα των F-35 που θα λάβει δήθεν η Τουρκία, ενώ κατέχει το ρωσικό σύστημα S-400, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ρωτήθηκε χθες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω ένα ερώτημα για την Τουρκία και μια άλλη για τη Βενεζουέλα. Ξεκινώντας με την Τουρκία, αναζητούμε ενημέρωση σχετικά με την πιθανή επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35 εκτός εάν καταργήσουν το ρωσικό αμυντικό πυραυλικό σύστημα. Αλλά ήθελα απλώς να σας ρωτήσω, ξέρετε, πώς θα ήταν αυτή η διαδικασία, εάν χρειαζόταν η άρση των κυρώσεων. Και τι θέλει εδώ ο Λευκός Οίκος;

Ο κ. Κίρμπι απάντησε ως εξής:

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην άποψή μας ότι το πρόγραμμα των F-35 για την Τουρκία είναι ασυμβίβαστο με τη χρήση των πυραύλων S-300 και S-400. Λοιπόν, συνεχίζουμε να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις. Και εάν η Τουρκία μπορέσει να επιλύσει τις ανησυχίες μας σχετικά με αυτό, τότε θα μπορούσε να υπάρξει αποκατάσταση — της μετάβασης στο πρόγραμμα F-35. Αλλά -αλλά αυτό είναι- εδώ είμαστε. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή (στην πολιτική) επ’ αυτού.

Για το ίδιο ζήτημα, ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ευχαριστώ. Ενώ βρισκόταν στην Άγκυρα στις αρχές αυτής της εβδομάδας, (η κ. Νούλαντ) φέρεται να είπε ότι η Τουρκία θα καλωσοριστεί ξανά στο πρόγραμμα των F-35 εάν επιλυθεί το «θέμα των S-400». Πώς βλέπετε αυτή την ανάλυση; Η Τουρκία το έχει ήδη αγοράσει και τιμωρήθηκε γι’ αυτό. Περιμένετε να το επιστρέψουν πίσω στη Ρωσία, ίσως να το στείλουν στην Ουκρανία ή ποια είναι η λύση που ψάχνετε;

Ο εκπρόσωπος Ματ Μίλερ απάντησε:

Δεν νομίζω -να υπάρχει κάτι που θέλω να προσθέσω σε αυτό εκτός από το να πω ότι μόλις τελειώσαμε με μια μακρά, κουραστική διαδικασία για τα F-16 που παρέχουμε στην Τουρκία. Δεν νομίζω ότι είμαι έτοιμος να «πηδήξω» στην επόμενη πώληση πολεμικών αεροσκαφών αυτή τη στιγμή, για την οποία μόλις έχουμε ενημερώσει -και δεν έχουμε παραδώσει ακόμη τα F-16.

Αυτά…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Όχι, η Τουρκία ΔΕΝ αγοράζει τα μαχητικά F-35: Πρέπει πρώτα να εξαφανιστεί από το έδαφος της το ρωσικό σύστημα S-400… Και ένα υστερόγραφο για το γκριζάρισμα των Ιμίων (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: