Όχι, η Τουρκία ΔΕΝ αγοράζει τα μαχητικά F-35: Πρέπει πρώτα να εξαφανιστεί από το έδαφος της το ρωσικό σύστημα S-400… Και ένα υστερόγραφο για το γκριζάρισμα των Ιμίων (video)

Islamist Minister of Foreign Affairs of Turkey, Hakan Fidan received Victoria Nuland, Acting Deputy Secretary of State and Undersecretary of State for Political Affairs of the US, in Ankara. Photo via Twitter, Turkish MFA, @MFATurkiye




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Νέα Υόρκη

Εάν παρακολουθεί κανείς μόνο τον ψεκασμένο κόσμο του Ελληνικού Διαδικτύου, μένει με την εντύπωση ότι -αναφορικά με τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και την Τουρκία- οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη χώρα μας και έχουν ταυτιστει -ναι κυριολεκτικά- με τον πιο αντιαμερικανό ηγέτη παγκοσμίως: τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όσοι με διαβάζουν γνωρίζουν ότι δεν είμαι ο πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ασκώ συστηματικά κριτική, αρκετές φορές φτάνω μέχρι τα όρια του “δεν υπάρχει παραπέρα”- αλλά όταν πρόκειται για fake news, ουδείς πρέπει να σιωπά.

  • Λοιπόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν να εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για να τους πουλήσουν τα μαχητικά F-35. Διότι, όπως ορθά είπε η κ. Βικτόρια Νούλαντ, υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο, που είναι το ρωσικό σύστημα S-400.

Βεβαίως, εάν οι Τούρκοι διώξουν το σύστημα από το έδαφος τους, λογικό είναι να υποθέσει κανείς, ότι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τα αμερικανικά μαχητικά. Άλλωστε, πριν 6 χρόνια είχε εγκριθεί το αίτημά τους και αν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν τόσο μπουνταλάς και ακραία αντιδυτικός, τώρα η Τουρκία θα είχε πέραν των 50 F-35 (είχε παραγγείλει 100). Έτσι έχουν τα πράγματα, καθαρά και ξάστερα και χωρίς …μακιγιάζ.

Η Τουρκία κρατούσε τα F-35 και τα έχασε μέσα από τα χέρια της. Θυμάστε πως έγινε; Επειδή, έκαναν τότε ισχυρή παρέμβαση μερικοί καλοί νομοθέτες, με πρώτο τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ύστερα από την κινητοποίηση των ομογενών μας, που ανακάλυψαν ότι οι S-400 μπορεί να «σκοτώσουν» τα F-35. Τότε, αυτό ήταν αλήθεια 100%. Σήμερα δεν είναι. Εννοώ ότι το ρωσικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πια το αμερικανικό μαχητικό.

Αυτό δεν αλλάζει την αμερικανική απόφαση για τον εξοβελισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 και για την ακύρωση της αγοράς. Οπότε, υπό τα σημερινά δεδομένα, δεν ισχύει ότι άνοιξαν οι …πόρτες και τα …παράθυρα(!!!) για να αγοράσει η Τουρκία τα συγκεκριμένα μαχητικά.

Χθες, Τούρκος δημοσιογράφος επιχείρησε να εκμαιεύσει δήλωση από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου για το συγκεκριμένο θέμα. Ρώτησε τα εξής:

​Η δεύτερη ερώτηση, στην πραγματικότητα για ένα διαφορετικό θέμα, αλλά υπήρχε μια – ένα ρεπορτάζ σήμερα που έλεγε ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Τουρκία για να τις επιτρέψουν να αγοράσει τα F-35. Αναρωτιόμουν αν μπορείτε να μιλήσετε για αυτό από την οπτική γωνία του υπουργείου Άμυνας; Γνωρίζετε αυτές τις συζητήσεις;

Ο εκπρόσωπος Ryder, απάντησε ως εξής:

Έχω δει τα σχόλια των συναδέλφων μας στο State Department για αυτό. Θα σας παραπέμψω στο υπουργείο Εξωτερικών (των ΗΠΑ) για να το συζητήσετε. Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή, με την Τουρκία να διατηρεί τους S-400, αυτή τη στιγμή, δεν είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά θα σας παραπέμψω στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απλές κουβέντες. Όσο η Τουρκία δεν διώχνει το ρωσικό σύστημα από το έδαφος της, δεν θα ξεκινήσει καμία συζήτηση που θα αφορά την παραχώρηση των F-35 στην κατοχική δύναμη. Και σίγουρα η Ελλάδα θα παραλάβει τα δικά της πριν από την Τουρκία (αν ποτέ μπορέσει να εισέλθει σε συζητήσεις με τους Αμερικανούς για το συγκεκριμένο θέμα).

Και ξέρετε και κάτι άλλο; Αν μελετήσει κανείς τις δηλώσεις της Βικτόριας Νούλαντ, δεν θα βρει πουθενά ότι επίκειται πώληση των F-35 στην κατοχική δύναμη. Και το σημειώνω για να μην την αδικώ, διότι έχει δεχθεί και η ίδια τη σφοδρότατη επίθεση μου για τον άκρατο, μερικές φορές, φιλοτουρκισμό της.

Η μελέτη των δηλώσεων της δείχνει επίσης ότι λέει στους Τούρκους το αυτονόητο: Διατηρώντας τους S-400 στο οπλοστάσιο σας, δεν μπορείτε να περιμένετε να εισέλθετε στο κλαμπ των F-35. Αυτό το κατάφερε ήδη η Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει περίπτωση ο Ερντογάν να διώξει τους S-400 και να προδώσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν; Η απάντηση ειναι φυσικά αρνητική. ΟΧΙ.

  • Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι συχνά «θύμα» μίας παραπληροφόρησης που εκπορεύεται από φιλορωσικές ιστοσελίδες, από τα «ορφανά» της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, και τους οπαδούς των τριών ακροδεξιών κομμάτων της χώρας.
  • Εκμεταλλεύονται την απαράδεκτη στάση των Αμερικανών σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την απαράδεκτη και παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου.

Χωρίς αμφιβολία, η Αμερική έχει ευθύνη για το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, τον Απρίλιο του 1967, για το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου και την άνανδρη τουρκική εισβολή που ακολούθησε, τον Ιούλιο του 1974.

Χωρίς να διορθώσουν τα τραγικά τους λάθη, και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, οι Αμερικανοί φρόντισαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και με τις δύο χώρες. Οι σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο. Πιστεύω ακράδαντα, πως αν οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ακολουθούσαν την εξευτελισμένη πολιτική του Πόντιου Πιλάτου, η Τουρκία τώρα θα ήταν στη θέση που της αξίζει: Με τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και άλλες παρόμοιες αυταρχικές χώρες…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: 28 χρόνια από την τραγωδία των Ιμίων, ο πολιτικός που είχε την ευθύνη για το γκριζάρισμα του Αιγαίου Πελάγους, προστατεύεται και σήμερα από το σύστημα της Αθηναϊκής Ελίτ. Έχει …”αγιοποιηθεί”, ενώ φέρει ευθύνη και για την οικονομική τραγωδία από κοινού με τους πρωθυπουργούς που τον ακολούθησαν μέχρι το 2010. Τη νύχτα που χάθηκαν τα τρία παλλικάρια, ο Κώστας Σημίτης είχε οχυρωθεί στο γραφείο του και είχε αφήσει την “καυτή” πατάτα τον Θεοδώρο Πάγκαλο, ο οποίος είχε εντολή να βρει “ειρηνική λύση”. Ακόμα και αν γι’ αυτό ήταν προϋπόθεση το γκριζάρισμα του Αιγαίου, που το ολοκλήρωσε το 1997 στη Μαδρίτη. Ο Σημίτης ήταν ο πολιτικός ο οποίος κατέβασε την ελληνική σημαία από τα Ίμια. Όπως είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος “τη σημαία θα την πάρουν οι άνεμοι και δεν θα την αντικαταστήσουμε”. Σε άλλες χώρες, πολιτικοί όπως ο Σημίτης, εξαφανίζονται από το πολιτικό προσκήνιο και το παρασκήνιο, απ’ όπου μέχρι και σήμερα δρα.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Με αφορμή τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη για τα τουρκικά F-16: Ποιος θα επιβάλει στην Τουρκία να μην τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας; Ξέρουμε; Αν όχι ας μην μιλούμε! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: