Οι «μπουκινίστ» του Παρισιού νίκησαν – Ο Μακρόν αποφάσισε: Δεν φεύγουν τα γραφικά υπαίθρια παλαιοβιβλιοπωλεία από τις όχθες του Σηκουάνα χάριν των Ολυμπιακών Aγώνων [videos]

FILE PHOTO: Οι μπουκινίστ με τα μικρά πράσινα κουτιά τους στις όχθες του Σηκουάνα έχουνε ενταχθεί στη λίστα μνημείων πολιτισμού της UNESCO. Screenshot via YouTube@France24English/




Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να εγκαταλείψει τη σχεδιαζόμενη μετακίνηση των μικροσκοπικών υπαίθριων παλαιοβιλιοπωλείων  που είναι εγκατεστημένα στις όχθες του Σηκουάνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του επόμενου καλοκαιριού στο Παρίσι, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

«Οι μπουκινίστ αποτελούν τη ζωντανή κληρονομιά της πρωτεύουσας». Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δικαιολόγησε την απόφασή του

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Αστυνομικό διοικητή του Παρισιού να διατηρηθούν όλοι οι βιβλιοπώλες και κανένας από αυτούς να μην αναγκαστεί να εκτοπιστεί. », εξηγεί η ανακοίνωση της προεδρίας.

Για μήνες, ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Λοράν Νιουνέζ, επικαλούνταν επιτακτικούς λόγους ασφαλείας για να αφαιρέσει προσωρινά αυτές τις παραδοσιακές πράσινες παράγκες – μαγαζιά από τις όχθες του Σηκουάνα, προκαλώντας την οργή των παλαιοβιβλιοπωλών.

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου στον Σηκουάνα.

Το αρχηγείο της αστυνομίας είχε σχεδιάσει να αφαιρέσει μερικά από τα υπαίθρια κουτιά –  παλαιοβιβλιοπωλεία για «λίγες ημέρες» , γεγονός που δημιουργούσε επίσης πρόβλημα για τη θέα του ποταμού από τις ψηλές αποβάθρες.

Είχε εξεταστεί μια συμβιβαστική λύση να απομακρυνθεί μόνο ένα μέρος από τα 932 περίπτερα των παλαιοβιβλιοπωλών κάτι που και πάλι δεν βρήκε σύμφωνους τους θεματοφύλακες αυτούς των υπαίθριων παλαιοβιβλιοπωλείων που συγκαταλέγονται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στη Γαλλία.

 

 

“Η ψυχή του Παρισιού”

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να προσαρμοστεί ανάλογα το σύστημα ασφαλείας, με τους σχετικούς χώρους στις ψηλές αποβάθρες να μην είναι πλέον πιθανό να φιλοξενήσουν πλέον θεατές στη διάρκεια της τελετής» , σύμφωνα με την γαλλική Προεδρία.

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που άκουσε τα επιχειρήματα των #bouquinistes και τα αιτήματά τους ενόψει του #JOP2024» , έγραψε στο Χ η υπουργός Πολιτισμού Ραχίδα Ντάτη , υποψήφια για διάδοχος της Αν Ινταλγκό, στην δημαρχία του Παρισιού.

«Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι και ευχαριστούμε τον πρόεδρο, ο οποίος κατάλαβε ότι είμαστε η ψυχή του Παρισιού », είπε χαρούμενος ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Βιβλιοπωλών του Παρισιού, Ζερόμ Καλέ, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). «Η αντίστασή μας απέφερε καρπούς », είπε ενθουσιασμένος ο Αλμπέρ Αμπίντ, βιβλιοπώλης επί δέκα χρόνια στο Quai de la Tournelle, στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). Για αυτόν, «η μετακίνηση αυτών των πράσινων κουτιών θα έπληττε μια ζωντανή ανάμνηση του Παρισιού» .

Με τα 932 πράσινα ξύλινα κουτιά τους, στερεωμένα στα τοιχώματα κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα και γεμάτα βιβλία, οι «μπουκινίστ»  αποτελούν ένα πολιτιστικό αξιοθέατο. Η παράδοση είναι βαθιά ριζωμένη, οι πρώτοι μικροπωλητές εμφανίστηκαν τον 16ο αιώνα.

Σήμερα, με τα 300.000 και πλέον βιβλία που διαθέτουν- κλασικά και σύγχρονα λογοτεχνικά έργα, μεγάλος αριθμός εκτυπώσεων, συλλεκτικές κάρτες- καλούν τους διαβάτες να ανακαλύψουν τους «μικρούς θησαυρούς» που προτείνουν.

  • Ήταν μόλις το 2019 όταν οι «μπουκινίστ» συμπεριελήφθηκαν στον κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» για τη Γαλλία.

H παράδοσή τους φτάνει πίσω στον 16ο αιώνα όταν εμφανίστηκαν στην Πον Νεφ, την αρχαιότερη γέφυρα του Σηκουάνα, όταν τα ξύλινα κουτιά ήταν λυόμενα προκειμένου να φορτώνονται εύκολα στα μικρά πλοιάρια του όμορφο ποταμού.

Mε πληροφορίες από Le Monde

 

«Νίκο, έλα να δεις, έλα να παίξεις το “Χαλασιά μου” με τον τρόπο σου τον αιολικό»: Το γράμμα μελισσοκόμου από τον Θεσσαλικό Κάμπο στον Νίκο Πορτοκάλογου που έγινε viral [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: