Άνοιξε πανιά το ιστιοφόρο Belem, η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το θαλάσσιο ταξίδι της για τη Μασσαλία με τη συνοδεία 1.000 πλοίων [video]

Το ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο Belem, το οποίο θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο λιμάνι της Μασσαλίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες “Παρίσι 2024”, αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά, το Σάββατο 27 Απριλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Άνοιξε πανιά το ιστιοφόρο Belem για να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο λιμάνι της Μασσαλίας μαζί με την συνοδεία 1.000 πλοίων, εν όψει των Ολυμπιακών Αγτώνων, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, το ερχόμενο καλοκαίρι..

Εν τω μεταξύ η τριήρης του Πολεμικού Ναυτικού, «Ολυμπιάς» μαζί με 25 ιστιοπλοϊκά σκάφη συνόδευσαν το ιστιοφόρο έξω από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το Μικρολίμανο όπου και σάλπαρε για τη Μασσαλία.

Ο Πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής των Ολυμπιακών Αγώνων, Τόνι Εστανγκέ πρώην Ολυμπιονίκης στην Αθήνα στο κανόε καγιάκ, συγκινημένος, κράτησε στα χέρια του την Ολυμπιακή φλόγα, για να μεταφερθεί για πρώτη φορά στην ιστορία δια θαλάσσης στη Γαλλία, με το πανέμορφο ιστιοφόρο, σύμβολο της ναυτικής ιστορίας της χώρας.




Αφού ολοκληρώσει την Ολυμπιακή αποστολή του στη Μασσαλία, το Belem θα φτάσει σε πέντε λιμάνια στη Γαλλία στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό. Η λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει 68 ημέρες και θα ολοκληρωθεί στο Παρίσι με το άναμμα κατά την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου.

O πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «PARIS 2024» Τόνι Εστανγκέ μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα, κατά την τελετή αναχώρησης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες “Παρίσι 2024” με το ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο Belem, στο λιμάνι του Πειραιά, το Σάββατο 27 Απριλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Κατά τη διαδρομή της, η Φλόγα θα μεταφερθεί από περίπου 10.000 λαμπαδηδρόμους, κάνοντας στάσεις σε εμβληματικές τοποθεσίες όπως τα σπήλαια Lascaux, το Mont Saint-Michel και τα κάστρα του Λίγηρα, καθώς και μέρη μνήμης όπως το Verdun Memorial και οι παραλίες της Απόβασης στη Νορμανδίας για τον εορτασμό της 80ης επετείου από την Απελευθέρωση.

Η  άφιξη της στην Μασσαλία, μία πόλη που ιδρύθηκε από τους Έλληνες περίπου στο 600 π.Χ. αναμένεται στις 8 Μαΐου, ενώ προηγουμένως, το ιστορικό πλοίο θα ταξιδέψει μέσω της Διώρυγας της Κορίνθου, ένα κατόρθωμα μηχανικής του 19ου αιώνα που κατασκευάστηκε με την συμβολή γαλλικών τραπεζών και μηχανικών.

Πριν εισέλθει στο Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας, το Belem θα «παρελάσει» στο λιμάνι της Φωκαϊκής πόλης και θα συνοδεύεται από 1.024 σκάφη, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν πολλές ψυχαγωγικές δράσεις.

Την επόμενη ημέρα θ’ αρχίσει η Ολυμπιακή σκυταλοδρομία στην πόλη, με προγραμματισμένες στάσεις στην βασιλική της Notre-Dame de la Garde και στο Stade Vélodrome.

Στην συνέχεια θα διασχίσει την χώρα, «επισκεπτόμενη» τις Αντίλλες και την Γαλλική Πολυνησία και θα φθάσει στο Παρίσι, όπου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχουν προγραμματισθεί από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.

Το ιστορικό ιστιοόρο Belem, κατασκευάσθηκε το 1896, την χρονιά των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής.

Πηγή: ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε Live την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Καλλιμάρμαρο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: