Η Λευκωσία αναμένει συζήτηση των επόμενων βημάτων για το Κυπριακό μετά την επιστροφή της Ολγκίν από Άγκυρα, Αθήνα, Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα María Ángela Holguín Cuellar. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Η Κυβέρνηση αναμένει την επόμενη επίσκεψη της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο όταν θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, πολύ εποικοδομητική.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν σε συνέχεια της πρώτης τους συνάντησης, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ τις συναντήσεις που είχε με την κοινωνία των πολιτών, να ανταλλάξουν απόψεις μέσα από έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο.

  • Όπως σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλλει η κ. Ολγκίν στη διαδικασία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί και αναμένουμε την επόμενη επίσκεψη της κυρίας Ολγκίν στην Κύπρο μετά και από τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα».

Σε ερώτηση ποιους θα συναντήσει στην Άγκυρα η κ. Ολγκίν, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι αυτό είναι κάτι που να ανακοινωθεί από την ίδια ή τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση είναι περισσότερο αισιόδοξη μετά τις επαφές της κας Ολγκίν, είπε: «Αυτές οι πρώτες συναντήσεις ήταν οι πρώτες κατατοπιστικές συναντήσεις και για την ίδια στην Κύπρο. Θα ακολουθήσουν πολύ σημαντικές συναντήσεις και στην Αθήνα και στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες και αναμένουμε την επόμενη επίσκεψη της στην Κύπρο, όπου πλέον θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα σε αυτή την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

  • Ο κ. Λετυμπιώτης ρωτήθηκε για το κατά πόσον η κ. Ολγκίν εισηγήθηκε συγκεκριμένο πλάνο για τα επόμενα βήματα, και είπε ότι έγινε μια ανταλλαγή απόψεων μετά και τις συναντήσεις που είχε με την κοινωνία των πολιτών. «Να αναμένουμε την επόμενη συνάντηση», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι σήμερα η απεσταλμένη του ΓΓ ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε και με την κοινωνία των πολιτών, έγινε μια ανταλλαγή απόψεων σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κληθείς να πει κατά πόσο ενημέρωσε και για τη συνάντηση της με τον κατοχικό ηγέτη, δεδομένης της σημασίας της, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όλες οι συναντήσεις είναι ουσιαστικές σε αυτό το πλαίσιο». «Βεβαίως η συνάντηση που είχε με τον κ. Τατάρ είναι ουσιαστική», σημείωσε και επεσήμανε πως σημαντικές θα είναι και οι συναντήσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα στην Αθήνα, στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες.

  • Ερωτηθείς αν αρχίζει να διαφαίνεται κοινό έδαφος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι πρέπει να αναμένουμε.

«Εμάς ο στόχος μας είναι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο, όσον το δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θεωρούμε ότι αν υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά, αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό και πολύ σύντομα, από το σημείο που έχουν διακοπεί», επισήμανε.

Κληθείς, τέλος, να πει αν η κ. Ολγκίν ζήτησε κάτι συγκεκριμένο από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «ήταν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΗΦ

Ενθαρρυμένη από την κοινωνία των πολιτών στην Κύπρο δηλώνει η Ολγκίν: Αναχωρεί την Κυριακή για συναντήσεις σε Άγκυρα και Αθήνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: