Ελλάδα και Ινδία μπορούν να προχωρήσουν μαζί: Μια σχέση που πρέπει να αναπτυχθεί πάση θυσία και να μετατραπει σε στρατηγική

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ινδός ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue» στο Νέο Δελχί, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

(Το παρόν άρθρο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του πατέρα μου, Σωτήρη)

Για πολλά πράγματα μπορεί να κατηγορηθεί η 5χρονη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά σίγουρα ένα από αυτά δεν είναι η εξωτερική πολιτική.

Το δίχτυ της εξωστρέφειας της χώρας και των συμμαχιών που έχουν δημιουργηθεί έως τώρα, είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό και να είστε σίγουροι ότι δεν αρέσει στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Με χαρά βλέπουμε ότι συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, του κ.Δένδια (πρέπει να του πιστωθεί μεγάλο μέρος των πρόσφατων διακρατικών συμφωνιών).

Η προσέγγιση με την Ινδία είναι σημαντικότατη για την Ελλάδα. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε. Και ταπεινή μας γνώμη είναι ότι δεν έτυχε της ανάλογης κάλυψης και αναγνώρισης από τα Ελληνικά μέσα.

  • Η ανταπόδοση της επίσκεψης Μόντι του περασμένου Αυγούστου, σε μόλις 6 μήνες δλδ, δείχνει πολλά και για την θέληση και των δυο πλευρών.

Για τους μη γνωρίζοντες μιλάμε για την πολυπληθέστερη πλέον χώρα του πλανήτη,  πέραν του 1 δις πληθυσμού, με ΑΕΠ που ξεπερνάει τα 3 τρις!!!

Οι εμπορικές συμφωνίες που είναι προ των πυλών, είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες, όπως και η φιλοδοξία του κ. Μητσοτάκη να καταστήσει την Ελλάδα, την άγκυρα για το Ινδικό εμπόριο προς την Ευρώπη.

Όλα όμως, ας μην κρυβόμαστε, στο βάθος της διαδρομής έχουν γεωστρατηγικό υπόβαθρο.

Πρώτιστος σκοπός μας πρέπει να είναι η αμυντική στρατηγική συνεργασία με το Νέο Δελχί.

Ο καλύτερος σύμμαχος που θα μπορούσαμε να έχουμε απέναντι στα ‘’αδελφικά’’ κράτη, Τουρκίας και Πακιστάν, είναι μια χώρα όπως η Ινδία!

Το χτίσιμο της ΕλληνοΙνδικής σχέσης, εδώ και μια διετία , δείχνει να αρχίζει να παράγει αποτελέσματα.

Ο εμπορικός διάδρομος που αρχίζει να στήνεται, Ινδία – Ισραήλ – Ελλάδα, δεν θα είναι μονοδιάστατος. Δεν μπορεί να είναι μόνο εμπορικός. Ο IMEC έχει τεράστια σημασία για όλους τους συμμετέχοντες με τα 2 άκρα του, Ινδία και Ελλάδα, να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Και τα άλλα μέλη όμως του IMEC corridor, δείχνουν πως μπορούν να χτιστούν συμμαχίες από τον Ινδικό μέχρι το Αιγαίο…και παράλληλα στον άξονα Τουρκία-Ιράν-Πακιστάν, στήνεται ένας παράλληλος, Ελλάδα-Ισραήλ-Ιορδανία-Σ. Αραβία-Η.Α.Ε.-Ινδία.

Φωτογραφία από το αρχείο του συγγραφέα

Έχουμε ήδη αναφερθεί σε αυτές τις παράλληλες συμμαχίες από το καλοκαίρι του 2021… ΕΔΩ και ΕΔΩ

Συνήθως όπου υπάρχει εμπόριο, υπάρχει και αμυντική συμφωνία. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μια χώρα των 3 τρισεκατομμύριων ΑΕΠ, δεν θα ‘’προστατεύσει’’ τις επενδύσεις της. Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν περιμένουμε την Ινδία να έρθει να πολεμήσει στο Αιγαίο. Και μόνο η παρουσία της όμως, στα δρώμενα του Αιγαίου, η παρουσία της, π.χ. σε επίπεδο στρατιωτικών ασκήσεων…να είστε σίγουροι, ότι λειτουργεί αποτρεπτικά.

Πόσο μάλλον να έχει την Ελλάδα ως άμεσο και αναγκαίο σταθμό, για μια εμπορική ‘’εισβολή’’ στην Ευρώπη.

Σε καθαρά οικονομικό επίπεδο, απότοκο της επίσκεψης ηταν και η συμφωνία για μεταφορά Ινδών εργατών, στην Ελλάδα, για κάλυψη των αναγκών. Πρωτίστως εργατών.

  • Μήπως σας θυμίζει κάτι; Μήπως κάτι ανάλογο είχε φέρει ο κ. Δενδιας ως ΥΠΕΞ από το Καΐρο, μαζί με την μερική συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου;

Μια συμφωνία, που ας μη γελιόμαστε είναι ένα μεγάλο αγκάθι στα σχέδια της Γαλάζιας Πατρίδας της Άγκυρας και λειτουργεί ως το μεγάλο αντίβαρο στο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Συνοψίζοντας, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία, και η αυτή του κ. Μόντι στη Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, είναι τεράστιας σημασίας από πάρα πολλές απόψεις, και η Αθήνα θα πρέπει να χτίσει πάνω της.

Πρέπει να αναδειχθεί και να φτάσει σε στρατηγικό επίπεδο, όπως αυτές που έχουμε τώρα με ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ.

Είναι τεράστια ευκαιρία, που δεν πρέπει να αφεθεί…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το φάντασμα της ΑΟΖ και η Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυτό που δεν κάναμε τόσες δεκαετίες, τη θέσπιση ΑΟΖ, έρχεται πλέον η Ε.Ε. και μας το επιβάλλει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: