Από το Αιγαίο και την Κασπία, μέχρι τον Ινδικό ωκεανό: Οι δύο παράλληλες ισχυρές συμμαχίες που μας ενδιαφέρουν…

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, έγινε δεκτός από τον νέο πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac_Herzog, στην Ιερουσαλήμ. Φωτογραφία via Twitter, Cyprus MFA, @CyprusMFA




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Μέρος 2ο

Σε αυτό το άρθρο θα συνεχίσουμε την αναφορά μας στις δυο παράλληλες συμμαχίες που έχουν αρχίσει να σχηματίζονται από το Αιγαίο μέχρι τον Ινδικό ωκεανό.

Σε συνεχεία του προηγούμενου άρθρου (ΕΔΩ) εδώ θα αναφερθούμε στο έτερο μπλοκ, αυτό των:

Ελλάδα-Ισραήλ-Αιγύπτου-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ινδίας, Κύπρου.

Από κοντά και η Σαουδική Αραβία.

Κοινός παρονομαστής εδώ σίγουρα δεν είναι ο θρησκευτικός παράγοντας και σίγουρα δεν είναι ο οικονομικός. Και όταν λέμε οικονομικός, εννοούμε με την έννοια που τον συνοδεύει στις σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ. Σίγουρα υπάρχουν οικονομικές σχέσεις μεταξύ του μπλοκ που αναλύουμε στο παρόν άρθρο, αλλά είναι οι τυπικές εμπορικές σχέσεις που διαφεντεύουν το παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον.

  • Κάτι που κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη την σχέση των κρατών που εξετάζουμε, είναι ότι το ζευγάρι Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μέχρι πρότινος δεν είχαν καν διπλωματικές σχέσεις.

Η δε Σαουδική Αραβία ακόμα και τώρα που γραφόντουσαν αυτές οι γραμμές, δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ. Παρόλα αυτά συνεργάζονται εμπορικά, διπλωματικά…ακόμα και σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών.

Κρατήστε εδώ ως κρατούμενο, ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει μια συστοιχία Patriot στο Ριάντ. Και εδώ κοινός αντίπαλος είναι η Άγκυρα της οποίας την επιρροή εντός μουσουλμανικού κόσμου θέλει να περιορίσει η Σαουδική Αραβία.

Μη ξεχνάτε , όταν πέρσι το καλοκαίρι, όταν εξελισσόταν η κρίση με το Γιαβουζ, Σαουδαραβικά F-15 συμμετείχαν σε άσκηση με την ελληνική ΠΑ εντός ελληνικού FIR.

Δεν ήταν τυχαία ούτε η χρονική στιγμή της άσκησης, ούτε η τοποθεσία.

Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ αυτών των χωρών και ειδικά του ζευγαριού Τελ Αβίβ-Ριάντ, είναι σε απλα ελληνικά… «ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου»

Ή σε πιο διπλωματική γλώσσα, τα συμφέροντα όλων ταυτίζονται, εναντίον του κοινού αντιπάλου, που στην περίπτωση μας έχει όνομα…Τουρκίας και Ιράν.

Ο 2ος συνδετικός κρίκος αυτού του γκρουπ, είναι ότι όλοι τους παίζουν με κανόνες. Κυριολεκτικά. Αυτούς του Διεθνούς Δικαίου και φυσικά με τους κανόνες των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάποιος μπορεί να τους χαρακτηρίσει όλους και ως τα καλά παιδιά, όσον αφορά την σχέση τους με την Ουάσιγκτον.

  • Στην ίδια λογική φαίνεται να κινείται και το πιο πρόσφατο μέρος της συμμαχίας, η Ινδία, που έφερε/φέρνει στο τραπέζι η Ελλάδα. Πυρηνική δύναμη, που βρίσκεται σε χρόνιά διαμάχη με το Πακιστάν.

Αναλύσαμε στο πρώτο μέρος την σχέση Τουρκίας-Πακιστάν. Οι δηλώσεις των Τούρκων υπερ του Ισλαμαμπάντ, ειδικά όσον αφορά την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, φέραν πολύ εύκολα σε αντίθετη τροχιά το Νέο Δελχί με την Άγκυρα.

Η Ινδία βλέπει ότι η σχέση των 2 αναπτύσσεται συνεχώς, και σίγουρα δεν της πέρασε απαρατήρητο ότι υπάρχει ένα γκρουπ χωρών που αντιτάσσεται στα σχέδια των γειτόνων της.

Σαφώς εδώ παίζει ρόλο, ότι η Ελλάδα προσφέρει στην Ινδία και την πολυπόθητη πρόσβαση και λόγο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μη ξεχνάμε ότι η 2η πληθυσμιακά χώρα του πλανήτη ψάχνει πολλούς τρόπους για να εισέλθει δυναμικά στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Μπορεί εδώ να εξηγηθεί πολύ εύκολα η επίσκεψη Ινδού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, μετά από 18 χρόνια!

Και σχεδόν άμεσα ακολούθησε εντός ελληνικών υδάτων κοινή άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με την Ινδική φρεγάτα INS Tabar, νοτίως της Κρήτης.

Το τρίγωνο Αθήνα-Νέο Δελχί-Αμπού Ντάμπι λειτουργεί αντισταθμιστικά στο δίδυμο Άγκυρα-Ισλαμαμπάντ.

Οι σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας με τα όποια σκαμπανεβάσματα τους στο πέρασμα του χρόνου, δεν νομίζουμε ότι χρήζουν ανάλυσης.

Όσον αφορά όμως τις σχέσεις Αθήνας-Τελ Αβίβ, αυτές ξεκίνησαν να αναπτύσσονται μετά την χειροτέρευση αυτών μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, εδώ και μια δεκαετία.

Ήταν στα μέσα του 2010 όταν ένας στολίσκος με διαδηλωτές/υποστηρικτές των Παλαιστίνιων της Γάζας, έπλεε προς την περιοχή για να προσφέρει βοήθεια και δημοσιότητα στο όλο ζήτημα.

Ναυαρχίδα του στολίσκου το «Μαβί Μαρμαρά», στο οποίο οι Ισραηλινοί επενέβησαν για να αναχαιτίσουν την πορεία του. Κάπου εκεί ράγισε το γυαλί μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας.

Το Ισραήλ αναζητούσε ένα στήριγμα στη περιοχή, και τελικά κατέληξε να βρει έναν στρατηγικό εταίρο.

11 χρόνια μετά οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ έχουν αναπτυχθεί υποδειγματικά τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο σε στρατιωτικό και ενεργειακό.

Ειδικά στο ενεργειακό τομέα, ένωσαν δυνάμεις και φωνές με ένα ακόμα σημαντικό παίχτη της περιοχής. Την Αίγυπτο.

Η τριμερης Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου δείχνει αυτή τη στιγμή να παράγει αποτελέσματα, πολιτικές και να λειτουργεί ταυτόχρονα αποτρεπτικά σε πολλούς τομείς.

Να είστε σίγουροι, ότι αν δοθεί η ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να σπάσει αυτό το τρίγωνο, θα το κάνει χωρίς δισταγμό και άμεσα.

  • Η περσινή, έστω και μερική χάραξη ΑΟΖ, μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, εν μέσω της κρίσης με το Γιαβουζ να είναι σε πλήρη εξέλιξη…είναι καθαρό απότοκο, αυτής της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναφέρεται στις ειδήσεις ότι η Τουρκία προσπαθεί να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας τόσο με το Κάΐρο όσο και με το Τελ Αβίβ. Μπορείτε να φανταστείτε πόσες ακόμα τέτοιες κινήσεις γίνονται που δεν έρχονται καν στο φως της δημοσιότητας

Οι σχέσεις που σκιαγραφήθηκαν στα δυο αυτά άρθρα, δεν σημαίνει ότι είναι αορίστου χρόνου, ούτε ότι μπορεί κάποιος να στηριχθεί πάνω τους.

Αλλά σίγουρα προσφέρουν σε όλους τους εμπλεκομένους ένα πλέγμα ασφαλείας και την πολυτέλεια να στραφούν σε άλλα μέτωπα που χρήζουν προσοχής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Από το Αιγαίο και την Κασπία, μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, σχηματίζονται δύο παράλληλες «συμμαχίες»…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: