Δορυφόρος από ξύλο μανόλιας made in Japan: Καίγεται και γίνεται στάχτη όταν επιστρέφει στη Γη * O «θάνατος» των διαστημικών σκουπιδιών [videos]

Ο ξύλινος δορυφόρος LignoSat που θα γίνει στάχτη όταν ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα [καλλιτεχνική απεικόνιση ]. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο του Κιότο




Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν ένα από τα πιο ασυνήθιστα διαστημόπλοια στον κόσμο – έναν μικροσκοπικό δορυφόρο κατασκευασμένο από ξύλο.

Ο ανιχνευτής LignoSat έχει κατασκευαστεί από ξύλο μανόλιας, το οποίο, σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), διαπιστώθηκε ότι είναι ιδιαίτερα σταθερό και ανθεκτικό στο ράγισμα. Τώρα ολοκληρώνονται τα σχέδια για την εκτόξευση σε αμερικανικό πύραυλο αυτό το καλοκαίρι.

  • Ο ξύλινος δορυφόρος κατασκευάστηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κιότο και την εταιρεία υλοτομίας Sumitomo Forestry, προκειμένου να δοκιμαστεί η ιδέα της χρήσης βιοδιασπώμενων υλικών, όπως το ξύλο, για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να λειτουργήσουν ως φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις στα μέταλλα από τα οποία κατασκευάζονται σήμερα όλοι οι δορυφόροι. .

«Όλοι οι δορυφόροι που εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης καίγονται και δημιουργούν μικροσκοπικά σωματίδια αλουμίνας, τα οποία θα επιπλέουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια», προειδοποίησε πρόσφατα ο Τακάο Ντόι, Ιάπωνας αστροναύτης και μηχανικός αεροδιαστημικής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο. «Τελικά, θα επηρεάσει το περιβάλλον της Γης».

 

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ερευνητές του Κιότο ξεκίνησαν με την αξιολόγηση των τύπων ξύλου προκειμένου να προσδιορίσουν πόσο καλά θα μπορούσαν να αντέξουν την δριμύτητα της εκτόξευσης στο διάστημα και τις μεγάλες πτήσεις σε τροχιά γύρω από τη Γη. Οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήρια προσομοίωσης των συνθηκών στο διάστημα και τα δείγματα ξύλου δεν είχαν υποστεί μετρήσιμες αλλαγές στη μάζα ή σημάδια αποσύνθεσης ή ζημιάς.

  • «Η ικανότητα του ξύλου να αντέχει αυτές τις συνθήκες μας εξέπληξε», δήλωσε ο Κόγι Μουράτα,  επικεφαλής του έργου.

Μετά από αυτές τις δοκιμές, τα δείγματα στάλθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου υποβλήθηκαν σε δοκιμές έκθεσης για σχεδόν ένα χρόνο πριν μεταφερθούν πίσω στη Γη. Και πάλι έδειξαν ελάχιστα σημάδια ζημιάς, ένα φαινόμενο που ο Μουράτα απέδωσε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει οξυγόνο στο διάστημα ώστε να μπορεί να προκαλέσει την καύση του ξύλου, κι ούτε  ζωντανό πλάσμα ώστε να το κάνει να διαβρωθεί.

Δοκιμάστηκαν αρκετοί τύποι ξύλου, συμπεριλαμβανομένης της ιαπωνικής κερασιάς, με το ξύλο από δέντρα μανόλιας να αποδεικνύεται ότι είναι το πιο ανθεκτικό. Έτσι, είναι αυτό το ξύλου που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του ξύλινου δορυφόρου του Κιότο, ο οποίος θα περιέχει υποβληθεί σε μια σειρά πειράματα που θα καθορίσουν το πόσο καλά αποδίδει το διαστημόπλοιο σε τροχιά, είπε ο Mουράτα.

  • «Μία από τις αποστολές του δορυφόρου είναι να μετρήσει την παραμόρφωση της ξύλινης κατασκευής στο διάστημα. Το ξύλο είναι ανθεκτικό και σταθερό προς τη μία κατεύθυνση, αλλά μπορεί να είναι επιρρεπές σε αλλαγές διαστάσεων και ρωγμές προς την άλλη κατεύθυνση», είπε στον Observer .

Ο Μουράτα πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση  για το όχημα εκτόξευσης, με τις επιλογές να περιορίζονται τώρα σε μια πτήση αυτό το καλοκαίρι με ένα σκάφος εφοδιασμού Orbital Sciences Cygnus στον ISS ή σε παρόμοια αποστολή SpaceX Dragon λίγο αργότερα μέσα στο έτος.

  • Αναμένεται ότι ο ανιχνευτής -που έχει το μέγεθος μιας κούπας καφέ- θα λειτουργήσει στο διάστημα για τουλάχιστον έξι μήνες προτού του επιτραπεί να εισέλθει στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Εάν το LignoSat αποδίδει καλά κατά τη λειτουργία του σε τροχιά, τότε θα μπορούσε να ανοίξει η πόρτα για τη χρήση ξύλου ως δομικό υλικό για περισσότερους δορυφόρους.

Εκτιμάται ότι περισσότερα από 2.000 διαστημόπλοια θα εκτοξεύονται ετησίως τα επόμενα χρόνια και η αλουμίνα [οξείδιο του αργιλίου] που είναι πιθανό να εναποθέσουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα καθώς καίγονται κατά την επανείσοδο θα μπορούσε σύντομα να δημιουργήσει μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

  • Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, αποκάλυψε ότι η αλουμίνα από τους δορυφόρους που επανεισέρχονται θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή καταστροφή του στρώματος του όζοντος που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ποσότητα του ηλιακού φωτός που ταξιδεύει μέσω της ατμόσφαιρας και φτάνει στο έδαφος.

Ωστόσο, ένα τέτοιο πρόβλημα δεν θα υπάρχει  με δορυφόρους κατασκευασμένους από ξύλο, όπως ο LignoSat, ο οποίος, όταν καίγεται καθώς εισέρχεται ξανά στην ατμόσφαιρα μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του, θα παράγει μόνο έναν λεπτό ψεκασμό βιοδιασπώμενης τέφρας.

Με πληροφορίες από The Guardian

Γονείς μετά θάνατον οι νεκροί στρατιώτες της Ουκρανίας: Νέος νόμος επιτρέπει στις χήρες τους να χρησιμοποιήσουν τα κατεψυγμένα τους σπερματοζωάρια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: