Γονείς μετά θάνατον οι νεκροί στρατιώτες της Ουκρανίας: Νέος νόμος επιτρέπει στις χήρες τους να χρησιμοποιήσουν τα κατεψυγμένα τους σπερματοζωάρια [video]

File Photo The mother of Ukrainian serviceman Andrii Verkhoglyad holds her son’s portrait during his funeral ceremony at St. Michael’s Golden-Domed Monastery in Kyiv (Kiev), Ukraine, 08 July 2022. (Issued 23 August 2022). Ukraine marks, on 24 August 2022, six months since the war with Russia started. EPA/OLEG PETRASYUK ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET *** Local Caption *** 57796319




Όταν ο σύζυγος της Νατάλια Αντονένκο, Βιτάλι, σκοτώθηκε στην πρώτη γραμμή πολεμώντας ενάντια τη Ρωσία, η ίδια ήταν έγκυος 13 εβδομάδων στην κόρη τους, Βιταλίνα.

Παρά τον θάνατό του άνδρα της, η Νατάλια βρήκε κάποιο νέο νόημα, ελπίδα και σκοπό με τη γέννηση του παιδιού τους.

«Το παιδί μου είναι όλη μου η ζωή τώρα. Φροντίζοντας την κόρη μου, κατά μία έννοια, συνεχίζω να φροντίζω τον άντρα μου. Αυτή είναι η συνέχειά του. Η συνέχειά μας.»

Το ζευγάρι πάντα σχεδίαζε να κάνει μεγάλη οικογένεια, ακόμη και μετά την ένταξη στον στρατό του Βιτάλι ενόψει της εισβολής του Πούτιν το 2022.

Μετά από μια αποτυχημένη εγκυμοσύνη – την οποία η ίδια αποδίδει στο άγχος της εισβολής – η Αντονένκο και ο σύζυγός της αποφάσισαν να καταψύξουν το σπέρμα του. Στα σύντομα διαλείμματά του μακριά από την πρώτη γραμμή, κατέληξε να μείνει έγκυος στη Βιταλίνα προτού καταφέρουν τελικά την κρυοσυντήρηση.

Μετά τον θάνατό του τον Νοέμβριο του 2022, η Αντονένκο θέλησε να χρησιμοποιήσει το κατεψυγμένο σπέρμα του συζύγου της για ένα ακόμη παιδί.

Γρήγορα όμως ανακάλυψε ότι νομικά δεν της επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσει το σπέρμα μετά το θάνατο του συζύγου της, παρά το γεγονός ότι είχε τη γραπτή άδειά του. Κάτι ωστόσο που θα αλλάξει σύντομα, σύμφωνα με το CNN.

Πριν λίγες ημέρες, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία που επιτρέπει και χρηματοδοτεί τη χρήση κατεψυγμένου σπέρματος στρατιωτών σε περίπτωση θανάτου τους. Μόλις ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράψει το νομοσχέδιο, θα επιτραπεί για πρώτη φορά στις/στους συντρόφους Ουκρανών στρατιωτών να χρησιμοποιούν τα αναπαραγωγικά κύτταρα των νεκρών συντρόφων τους -τόσο το σπέρμα όσο και τα ωάρια- για να κάνουν παιδιά.

Θα επιτρέψει επίσης στους τραυματισμένους στρατιώτες να χρησιμοποιήσουν τα διατηρημένα αναπαραγωγικά τους κύτταρα για να κάνουν παιδιά, όταν οι τραυματισμοί τους θα το καθιστούσαν κανονικά αδύνατο.

Επιπλέον, το κράτος θα πληρώσει για να αποθηκεύσει αυτά τα κατεψυγμένα κύτταρα για τρία χρόνια μετά τον θάνατο ενός άνδρα ή γυναίκας στρατιώτη, με ρήτρες που θα αναγνωρίζουν συγκεκριμένα τον αποθανόντα βιολογικό γονέα στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού. Επί του παρόντος, η κυβέρνηση θα πληρώσει για την αρχική κατάψυξη των αναπαραγωγικών κυττάρων.

Η Ουκρανία δεν δημοσιοποοιεί τις απώλειές της στο πεδίο της μάχης, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 70.000 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και σχεδόν διπλάσιος αριθμός έχει τραυματιστεί.

 

Σημειώνεται ότι και στο Ισραήλ, οι σύζυγοι και οι γονείς πεσόντων στρατιωτών στον πόλεμο με τη Χαμάς έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέες ζωές χρησιμοποιώντας το σπέρμα του.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, «τα αιτήματα για μεταθανάτιες μεθόδους αναπαραγωγής έχουν αυξηθεί μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καθώς υπάρχει στο Ισραήλ μια αμφιλεγόμενη πρακτική σύμφωνα με την οποία οι γονείς μπορούν να συλλέγουν το σπέρμα των νεκρών γιων τους για να αποκτήσουν αργότερα εγγόνια. Οι σύζυγοι επιτρέπεται επίσης να το κάνουν αυτό».

Με πληροφορίες από CNN, Times of Israel 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: