Χριστοδουλίδης: Εξαιρετική η συζήτηση μας με τον Σταϊνμάιερ για το πώς η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη παραθέτουν δείπνο στον Πρόεδρο της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier. // PoR –Andras Loukaides




Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε την Τρίτη ότι αντάλλαξε σκέψεις με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για το πως η χώρα του μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά, και όχι απλά μέσα από δηλώσεις, προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών.

Προσερχόμενος το πρωί σε εκδήλωση για την 75η επέτειο του κλεισίματος του βρετανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης για τους Εβραίους στην Κύπρο, στο νυν στρατόπεδο «Βασιλείου Καποτά», στη Λευκωσία και ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική παρουσία και ιστορική επίσκεψη Προέδρου της Γερμανίας στην Κύπρο και χαρακτήρισε τη συζήτηση εξαιρετική, τόσο σε επίπεδο αντιπροσωπειών αλλά και κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, μια συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα στη διάρκεια γεύματος, όπως είπε.

«Ειδικότερα οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε τρία θέματα, το πρώτο αφορά το Κυπριακό, και πως η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά όχι απλά μέσα από δηλώσεις και προς αυτή την κατεύθυνση ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις οι οποίες αντιλαμβάνεστε δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα σαφώς πολύ περισσότερο», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα είναι οι εξελίξεις στην περιοχή και η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και πως η ΕΕ και η Γερμανία ως ένα από τα ισχυρά κράτη-μέλη συνδράμουν και το τρίτο ήταν το μέλλον της ΕΕ, υπό το φως των εκλογών για ανάδειξη νέων μελών των θεσμικών οργάνων και των εκλογών στις ΗΠΑ.

«Υπάρχει ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και ως ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα αυτά, και ανταλλάξαμε κάποιες συγκεκριμένες απόψεις, αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί, ο Γερμανός Πρόεδρος ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και επαναλαμβάνω η συζήτησή μας θα συνεχιστεί και σήμερα», ανέφερε.

Σε ερώτηση για την συνάντηση τη Δευτέρα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι σημαντικό ότι η ελληνική Κυβέρνηση όχι μόνο στηρίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά αναλαμβάνει και ένα πρωταγωνιστικό ρόλο που εμείς χαιρετίζουμε, πάντα με απόλυτο συντονισμό ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία και η προσπάθειά μας συνεχίζεται.

«Αναμένουμε όπως είπα το δεύτερο δεκαήμερο Μαρτίου στην Κύπρο την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ και ελπίζουμε να δημιουργηθούν δεδομένα προς την κατεύθυνση που έχω προαναφέρει, μια είναι η επιλογή, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, αξιοποιώντας το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την ελληνική Κυβέρνηση και είμαστε σε συντονισμό και πριν τη συνάντηση και μετά», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση για δημοσίευμα της Βρετανικής Daily Εxpress για μετατροπή των Βαρωσίων σε Λας Βέγκας με τεράστιες επενδύσεις και για πληροφορίες ότι ένα ξενοδοχείο ανήκει στον Βασιλιά Κάρολο, ο Πρόεδρος είπε ότι το θέμα τυγχάνει διπλωματικού χειρισμού.

«Παρακολουθούμε όλα τα δημοσιεύματα, πολλές φορές έχουμε δει και στο παρελθόν παρόμοια δημοσιεύματα, η διπλωματική μας αποστολή, η Υπάτη Αρμοστεία στο Λονδίνο διερευνά το θέμα και όλα όσα πρέπει να γίνουν μέσω της διπλωματικής οδού, να είστε βέβαιοι ότι γίνονται», είπε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΓΚ
Κύπρος Λευκωσία

Ο πρόεδρος της Γερμανίας …αισιοδοξεί για την Κύπρο: Υπάρχει λόγος να κοιτάμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία, υποστήριξη στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: