Ο πρόεδρος της Γερμανίας …αισιοδοξεί για την Κύπρο: Υπάρχει λόγος να κοιτάμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία, υποστήριξη στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη παρέθεσαν δείπνο στον Πρόεδρο της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier. Φωτογραφία PIO, ΓΤΠ




Αυτές τις μέρες που είμαστε κοντά στην ‘Ανοιξη, υπάρχει λόγος να κοιτάμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Γερμανός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier, καλωσορίζοντας ταυτόχρονα την «ειλικρινή δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη να προχωρήσει στο Κυπριακό».

Σε χαιρετισμό σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η πρώτη Κυρία, ο Γερμανός Πρόεδρος είπε ότι ο διορισμός της νέας προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ «είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναζωογόνηση των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την υπέρβαση του αδιεξόδου των τελευταίων ετών».

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τον ΟΗΕ στη διαδικασία. Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει Γερμανούς αστυνομικούς για να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική αποστολή για πρώτη φορά», επεσήμανε ο κ. Σταϊνμάιερ.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Γερμανός Πρόεδρος είπε ότι και οι δύο υπηρέτησαν τις χώρες τους ως Υπουργοί Εξωτερικών στο παρελθόν, προσθέτοντας ότι γνωρίζει καλά τη μεγάλη εμπειρία της διεθνούς δικτύωσης που έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Τον χαρακτήρισε εξάλλου καταξιωμένο ακαδημαϊκό που συνέχισε να γράφει για την ιστορία του Κυπριακού και στην ενεργό πολιτική του ζωή.

«Πιστεύω ότι σε αυτούς τους καιρούς χρειαζόμαστε τέτοιους λόγιους πολιτικούς που μπορούν να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον και να βρουν τρόπους για να φτάσουμε πραγματικά εκεί. Μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία ότι θα είναι στο πλευρό της χώρας σας», είπε επίσης ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ.

Σημείωσε ότι αν και αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου, γνωρίζει προσωπικά την Κύπρο αρκετά καλά, όχι μόνο επειδή έχει καλούς φίλους εδώ, αλλά κυρίως επειδή η κατάσταση στο νησί ήταν πάντα βασικό ζήτημα κατά τα πολλά χρόνια που υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι σε αυτά τα χρόνια άλλες φορές υπήρχε μεγάλη ελπίδα, άλλες φορές πικρή απογοήτευση όταν λύσεις που φαίνονταν εφικτές, δεν υλοποιήθηκαν.

«Αλλά ακόμα πιο έντονα θυμάμαι το σθένος που έδειξε ο λαός της Κύπρου στην αντιμετώπιση προκλήσεων μιας δύσκολης γειτονιάς και παρά τα εμπόδια εργάζεται επίμονα για ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές», είπε ο Γερμανός Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι ζούμε σε εποχές σύγκρουσης και εποχές πρόκλησης, επισημαίνοντας ότι «οι φετινές ευρωεκλογές είναι αποφασιστικές για να βρούμε λύσεις στις κοινές μας προκλήσεις όπως η μετανάστευση και να αντικρούσουμε τις αντιδημοκρατικές φωνές», σημειώνοντας ότι «μαζί καλούμε τους Κύπριους και Γερμανούς πολίτες να ψηφίσουν και να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος».

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Κύπρο είναι η πρώτη επίσκεψη Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Γερμανίας το 1960.

Μίλησε για άλλη μια φορά για ένα ιστορικό γεγονός σημαντικού συμβολισμού, που αποτελεί ουσιαστικό ορόσημο των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι επίσης πραγματικά ευτυχής που γίνονται μάρτυρες (με τον Γερμανό ομόλογό του) αυξανόμενων επαφών και ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, χαρακτηρίζοντας αυτό το γεγονός «ως μια ακόμη απόδειξη της κοινής μας επιθυμίας να ενισχύσουμε περαιτέρω την ουσιαστική συνεργασία μας, τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ανέφερε ότι νωρίτερα είχαν μια πολύ παραγωγική συνάντηση και αντάλλαξαν απόψεις για πολλά θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα, περιφερειακά θέματα καθώς και το Κυπριακό και επιβεβαίωσαν ότι οι δύο χώρες έχουν ταυτόσημες απόψεις.

Στην πρόποσή του ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είπε ότι αυτή η επέτειος και η επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας, είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, να αναλογιστούμε όλα όσα πετύχαμε από κοινού αυτά τα 20 χρόνια για την ενίσχυση της Ένωσής μας και να θέσουμε νέους στόχους για το μέλλον, προκειμένου να εκπληρώσουμε την κοινή μας φιλοδοξία για μια ακόμη ισχυρότερη και πιο ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφέρθηκε και στα πενήντα χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την παράνομη τουρκική εισβολή και πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τον Γερμανό Πρόεδρο αλλά και κατά την επίσκεψη στην Πράσινη Γραμμή, τον διαβεβαίωσε για τη σταθερή του δέσμευση να εργαστεί για την επανένωση της Κύπρου.

«Το όραμά μου είναι ότι η Λευκωσία σύντομα θα πάψει να είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης και ότι όλοι οι Κύπριοι θα μπορέσουν να ευημερήσουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, έχω ευχαριστήσει τον Πρόεδρο Σταϊνμάιερ για τη στάση και τη στήριξη της χώρας του για τη λύση του Κυπριακού, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και φυσικά τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ», είπε ο ΠτΔ.

ΚΥΠΕ, ΚΧΡ
Λευκωσία, Κύπρος

Ο Μαυρογιάννης δεν παίζει με το Κυπριακό και δεν κρύβει την αλήθεια μιλώντας στον «Φιλελεύθερο»: Προς τιμή του αποκαλύπτει όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Κραν Μοντανά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: