Μπορεί να είναι οι αδιαφιλονίκητοι προεδρικοί υποψήφιοι αυτή στη στιγμή: Αλλά θα είναι οι εκλεκτοί των κομμάτων τους τον Νοέμβριο; Ας μην βάλουμε στοίχημα για τις εκλογές των ΗΠΑ… (video)

epa11175599 US Vice President Kamala Harris delivers remarks as US President Joe Biden looks on during the National Governors Association Winter Meeting in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 23 February 2024. EPA, LEIGH VOGEL POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – Hellas Journal

Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ακόμα μία μεγάλη νίκη χθες το βράδυ. Αυτή τη φορά στη Νότια Καρολίνα, πολιτεία της οποίας υπήρξε κυβερνήτης η αντίπαλός του, Νίκι Χέιλι.

Πέρασε και από εκεί άνετα και όλες μα όλες οι προβλέψεις οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων. Αλλά θα είναι;

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει κανένα αντίπαλο παρά τον εαυτό του. Λογικά, λοιπόν, θα είναι ξανά ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος. Αλλά και εδώ το ερώτημα είναι το ίδιο: Θα είναι;

Οι αριθμοί θέλουν τους δύο μονομάχους των προεδρικών εκλογών του 2020, να επαναλαμβάνουν εκείνη τη σύγκρουση, που δίχασε την Αμερική.

  • Εάν δεν έχουμε μέχρι το Νοέμβριο κάποια αλλαγή σε ένα από τα δύο κόμματα, η αμερικανική υπερδύναμη θα διχαστεί περισσότερο από τότε, τον Ιανουάριο του 2021 όταν και σημειώθηκε η πραξικοπηματική “εξέγερση” των οπαδών του Τραμπ εναντίον του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ήταν ευθεία αμφισβήτηση της Δημοκρατίας, στη χώρα που υποτίθεται αποτελεί τη μεγαλύτερη προστάτιδα της. Το αμερικανικό Σύνταγμα καταπατήθηκε από τους οπαδούς του Τραμπ,ο οποίος θέλει να ηγηθεί ξανά της χώρας, ενώ ονειρεύεται να γίνει ένας δικτάτορας. Ποιος μπορεί να το φανταστεί ότι μπορεί να συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Και όμως. Είναι μία πιθανότητα εάν η αμερικανική Δικαιοσύνη αποφασίσει ότι ο πρώην πρόεδρος, που έχει παραβιάσει πολλαπλώς και σε πολλές περιπτώσεις τους νόμους του κράτους, δικαιούται να ζητήσει ξανά τη ψήφο των πολιτών. Δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει και να νικήσει καθαρά τις προεδρικές εκλογές.




Μπορεί η Δικαιοσύνη να τον σταματήσει; Η απάντηση είναι θετική, υπάρχουν τρόποι. Αλλά το ερώτημα είναι αν θα βρεθούν γενναίοι δικαστές που θα τηρήσουν τους νόμους.

Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα του κ. Μπάιντεν είναι διαφορετικά. Βασικά εντοπίζεται πρόβλημα υγείας. Το πόσο σοβαρό είναι, μπορεί να μην το μάθουμε ποτέ, εκτός και αν η κρίση συμβεί σε “ζωντανή” μετάδοση. Λένε πως είναι τόσο εύθραυστη η υγεία του, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναγκαστεί να αποχωρήσει και από την Προεδρία, όχι μόνο από την προεδρική κούρσα.

Προβλήματα υγείας έχει βεβαίως και ο αντίπαλος του. Ο κ. Τραμπ έχει και αυτός “συλληφθεί” να παραπατεί, να έχει μία ανισορροπία στα βήματα του, αλλά το μυαλό του φαίνεται να είναι “ξουράφι”. Αν και επαναλαμβάνει τα ίδια και τα αυτά, που τόσα χρόνια που τα λέει, θα τα έχει αποστηθίσει.

Είναι σίγουρα δυό προβληματικές υποψηφιότητες και πρέπει να βάζει κανείς τον σταυρό του εάν μετά τις αμερικανικές εκλογές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί, αφού τούτη τη χρονιά θα πιεστεί από τα νέα οπλικά συστήματα που αποφάσισαν να δώσουν οι Δυτικοί στους Ουκρανούς.

Εάν έχουν ίχνος αλήθειας οι εκρήξεις κάποιων συνεργατών του για τη χρήση πυρηνικών, η Αμερική -σε επίπεδο ενοίκου του Λευκού Οίκου- θα αποδειχθεί ανέτοιμη. Δεν είναι εύκολο να πάρει την απόφαση οποισδήποτε άνθρωπος, πόσο μάλλον οι κ. Τραμπ και Μπάιντεν, που έχει ο καθένας τα δικά του προβλήματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μόνη υπερδύναμη αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ισχυρή ηγεσία, διότι οι προκλήσεις τα επόμενα χρόνια θα είναι μεγάλες. Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσαν να επεκταθούν εάν δεν διατηρηθεί η ψυχραιμία στον τρόπο απάντησης στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στους πολεμοκάπηλους της Μέσης Ανατολής.

Αν μου επιτρέπετε ένα προσωπικό σχόλιο: Ούτε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ αυτή τη στιγμή, μπορούν να διαχειριστούν παγκόσμιες κρίσεις με επιτυχία. Τα προβλήματα που τους κυριαρχούν θα αποδειχθούν άλυτα…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Όσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερο λείπει ο γερουσιαστής Μενέντεζ: Οι λομπίστες της Τουρκίας, με βοήθεια “εκ των έσω”, έχουν “εισβάλει” κανονικά στο Κογκρέσο (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: