Όσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερο λείπει ο γερουσιαστής Μενέντεζ: Οι λομπίστες της Τουρκίας, με βοήθεια “εκ των έσω”, έχουν “εισβάλει” κανονικά στο Κογκρέσο (video)

FILE PHOTO: epa10465701 Father Andriy Dudkevych (C), the pastor of St. Nicholas Ukrainian Catholic Church in Passaic, New Jersey, leads a prayer as Democratic Senator Robert Menendez (L) of New Jersey, bows his head at the start of a small ceremony marking the upcoming one year anniversary of Russia’s invasion of Ukraine in Jersey City, New Jersey, USA, 13 February 2023. EPA, JUSTIN LANE




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Όσοι παρακολουθούν σε βάθος -πέρα από τους κραυγαλέους τίτλους των πρωτοσέλιδων- τα τεκταινόμενα στην Ουάσιγκτον, αναφορικά με τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία και την Ελλάδα, έχουν εντοπίσει μία εντυπωσιακή αλλαγή υπέρ της κατοχικής δύναμης.

Αμερικανοί νομοθέτες που έβγαζαν …σπυριά ακούγοντας και μόνο το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών. Τους έχουμε …”συλλάβει” να ομιλούν θετικά για τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος δεν έχει κουνηθεί ούτε ένα πόντο από τις αντιαμερικανικές θέσεις του.

Αντίθετα, θα έλεγα, πως έχει μετακινηθεί ακόμα πιο κοντά σε αντιαμερικανικές δυνάμεις όπως είναι η Χαμάς, το Ιράν, η Ρωσία και άλλα παρόμοια αυταρχικά καθεστώτα και οργανώσεις. Μέχρι και τους Χούθι της Υεμένης συμπαθεί ο Ερντογάν, που καθημερινά ρίχνουν πυραύλους εναντίον των Αμερικανών και των συμμάχων τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκαν τον Ερντογάν στο Σαράϊ του δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές, μέλη της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας: Η κ. Τζιν Σαχίν από την πολιτεία του Νιού Χάμσάιαρ και ο κ. Κρις Μέρφι από την πολιτεία του Κονέκτικάτ.

Παλαιότερα είχαν σαφείς αντιτουρκικές σχέσεις, περισσότερο επειδή τους επηρέαζε ο γερουσιαστής Μενέντεζ, από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής.

Από τη στιγμή της αποχώρησης του από την προεδρία, λόγω των κατηγοριών που εκτόξευσε εναντίον του ο Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης -κατηγορίες που αφορούν περισσότερο τους συγκατηγορούμενους του παρά τον ίδιο- το λεγόμενο ελληνικό μέτωπο “έσπασε”.

Οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ “ξεσάλωσαν” υποστηρίζοντας αναφανδόν την Τουρκία και ομολογώ πως ζούμε τις παλιές κακές εποχές, πριν ο γερουσιαστής Μενέντεζ γίνει ισχυρός και κατακτήσει την προεδρία της Επιτροπής. Ο φιλέλληνας νομοθέτης ήταν αυτός που πήρε απάνω του το παιγνίδι της αντιμετώπισης του Ερντογάν, με αποτέλεσμα να δεχθεί σωρεία επιθέσεων από τους Τούρκους.

Οι πολύ “ψαγμένοι” βλέπουν και τουρκικό δάκτυλο για τα νομικά προβλήματα του, αν και δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό για να στηρίξουμε την υπόθεση αυτή. Κάτι περίεργες κουβέντες που πετούσε στον ανεμιστήρα ο προηγούμενος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρέπει να τις δούμε ως “ευσεβείς πόθους”, παρά ως αποδείξεις.

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan met with U.S. Senators Jeanne Shaheen and Chris Murphy (R) at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency

Αλλά, η αλήθεια είναι αυτή, όσο και αν οι Ελίτ της Αθήνας και της Λευκωσίας δεν μπορούν να την καταλάβουν, πνιγμένες στην ανοησία τους: όσο ήταν ισχυρός ο κ. Μενέντεζ, δεν κουνιόταν κανένας στο Κογκρέσο και οι λομπίστες της Τουρκίας δεν έβρισκαν πόρτες ανοικτές.

Έχουμε πλέον αλλαγή εις βάρος μας και οι υγιείς δυνάμεις της Ομογένειας πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να εργαστούν ξεκινώντας από το σημείο μηδέν. Η Αθήνα και η Λευκωσία δεν πληρώνουν εταιρείες λόμπι, όπως κάνουν οι Τούρκοι. Έχουν τους ομογενείς μας, οι οποίοι πληρώνουν τα έξοδα από την τσέπη τους. Θα απαιτηθεί ξανά σκληρή δουλειά.

Προσωπικά ελπίζω πάντα ότι η Δικαιοσύνη θα αποδοθεί στην υπόθεση των κατηγοριών εναντίον του κ. Μενέντεζ. Πολύ σοβαρές νομικές πηγές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι για τον ίδιο οι κατηγορίες θα καταπέσουν. Στην περίπτωση αυτή, ο γερουσιαστής θα επιστρέψει θριαμβευτής στη Γερουσία, και επίσης θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ.

Μπορεί τώρα να είναι όλα τα προγνωστικά εναντίον του αλλά εάν αθωωθεί, πιστεύω πως όλα θα αλλάξουν. Άλλωστε απέδειξε πως είναι πολιτικό θηρίο, που αποδίδει …καλύτερα όταν τον έχουν ρίξει στο καναβάτσο! Είναι κάτι που είδα με τα μάτια μου στο παρελθόν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μερικοί πολιτικοί δεν έχουν σπονδυλική στήλη. Ένας εξ αυτών αποδεικνύεται πως είναι ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Μέρφι. Δήλωσε από την Άγκυρα όπου βρέθηκε πως υπάρχει σημαντική δυναμική στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας την οποία μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Που την είδε τη δυναμική; Η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε να απειλήσει σε πολύ υψηλό επίπεδο την Τουρκία για να βάλει φρένο στο “σπάσιμο” των αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία, εκ μέρους της κατοχικής δύναμης.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η άλωση του ΣΥΡΙΖΑ από τον …αμερικανικό “παράγοντα” και η δυσπιστία για το “ξένο σώμα”: Ή μήπως να αφήσουμε τα παιδιά να παίζουν με τα κουβαδάκια τους; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: