Ευρωπαϊκά και Νατοϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία για να «γυρίσει» ο πόλεμος κατά του Πούτιν: Αποκάλυψη – βόμβα ή μύχιος φόβος του (ρωσόφιλου) Σλοβάκου πρωθυπουργού;

FILE PHOTO: Φωτογραφική έκθεση για τον πόλεμο της Ουκρανίας στο Μοντεβιδέο. EPA/Federico Gutierrez




Αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία βάσει διμερούς συμφωνίας,  δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο.

Ο Φίκο, αντιτίθεται εδώ και καιρό στις στρατιωτικές προμήθειες προς την Ουκρανία

Ο ιδιότυπος ευρωσκεπτικισμός του  και η αρνητική στάση του έναντι των κυρώσεων στο καθεστώς Πούτιν, τον έχουν εμπεδώσει για πολλούς Ευρωπαίους ως “ρωσόφιλο”, .

Ο Φίκο δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αποκάλυψή του αυτή, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν εμφανίστηκαν να σχολιάζουν αμέσως τις δηλώσεις του. Προχώρησε στην εντυπωσιακή δήλωση ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι , στην οποία πρόκειται να παραστεί αργότερα σήμερα Δευτέρα. Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία της Γαλλικής Προεδρίας με στόχο την κοινή ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία.

  • «Θα περιοριστώ στο να πω ότι αυτές οι θέσεις (στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση του Παρισιού) υποδηλώνουν ότι ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται ότι θα στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία σε διμερή βάση», είπε χαρακτηριστικά ο Φίκο σε τηλεοπτική ενημέρωση μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Σλοβακίας.«Δεν μπορώ να πω για ποιο σκοπό και τι θα πρέπει να κάνουν εκεί», είπε, προσθέτοντας ότι η Σλοβακία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν θα στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία.

Μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο και εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Ωστόσο, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, υπογραμμίζουν ότι η στρατιωτική συμμαχία θέλει να αποφύγει μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο.

«Ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στη σύγκρουση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις 14 Φεβρουαρίου.

Το ΝΑΤΟ δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο για τα σχόλια του Φίκο.

Ερωτηθείς για τα σχόλια, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα είπε: «Η Τσεχική Δημοκρατία σίγουρα δεν προετοιμάζεται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία, κανείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί για αυτό».

Ο Φίκο είπε ότι βλέπει τον κίνδυνο μιας μεγάλης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ότι περισσότερες πληροφορίες δεν μπορούν να αποκαλυφθούν δημοσίως.

Περίπου 20 Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Φίκο, θα συγκεντρωθούν σήμερα στο Παρίσι για να στείλουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ένα μήνυμα ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας για την Ουκρανία και να αντικρούσουν την αφήγηση του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τον πόλεμο που μπαίνει τώρα στον τρίτο χρόνο, δήλωσε η Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Μέγαρο των Ηλυσίων για μια συνάντηση εργασίας που ανακοινώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Φίκο είπε ότι η σύγκληση της συνάντησης δείχνει ότι η στρατηγική της Δύσης για την Ουκρανία έχει αποτύχει. Είπε ότι πρόκειται να συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα, αν και το υλικό για τις συζητήσεις προκάλεσε “ρίγη στη σπονδυλική στήλη του”.

Με πληροφορίες από Reuters

Αποκάλυψη NYT: Εδώ και μια 10ετία η CIA οργανώνει την άμυνα της Ουκρανίας – Οι 12 μυστικές βάσεις, η μονάδα κομάντος «2245» και τα δίκτυα των κατασκόπων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: