File Photo Tζο Μπάιντεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο. EPA/Yuri Gripas/ABACA / POOL
Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλλιεργήσει μια μυστική συνεργασία μυστικών υπηρεσιών με την Ουκρανία, που είναι πλέον κρίσιμη και για τις δύο χώρες στην αντιμετώπιση της Ρωσίας.
Αυτό επισημαίνεται σε δημοσίευμα των New York Times, των Adam Entous και Michael Schwirtzμε τίτλο The Spy War: How the C.I.A. Secretly Helps Ukraine Fight Putin
Μπαίνοντας τώρα στον τρίτο χρόνο ενός πολέμου που έχει στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου αποτελεί βασικό στοιχείο της ικανότητας της Ουκρανίας να αμυνθεί. Η C.I.A. και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρέχουν πληροφορίες για στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις, παρακολουθούν τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων και βοηθούν στην υποστήριξη κατασκοπευτικών δικτύων.
Σημειώνεται ότι η εταιρική σχέση δεν είναι δημιουργία εν καιρώ πολέμου, ούτε η Ουκρανία είναι ο μόνος δικαιούχος. Δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία, κάτω από τρεις πολύ διαφορετικούς προέδρους των ΗΠΑ, από βασικά άτομα που συχνά έπαιρναν τολμηρά ρίσκα. Μετέτρεψε την Ουκρανία, της οποίας οι υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούνταν ως πλήρως διακυβευμένες από τη Ρωσία, σε έναν από τους σημαντικότερους εταίρους πληροφοριών της Ουάσιγκτον εναντίον του Κρεμλίνου σήμερα.
Πριν από τον πόλεμο, οι Ουκρανοί βοήθησαν τους Αμερικανούς, συλλέγοντας στοιχεία που βοήθησαν να αποδειχθεί η εμπλοκή της Ρωσίας στην κατάρριψη του εμπορικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines Flight 17 το 2014. Οι Ουκρανοί βοήθησαν επίσης τους Αμερικανούς να εντοπίσουν τους Ρώσους πράκτορες που αναμίχθηκαν στις ΗΠΑ το 2016 στην εκλογή προέδρου.
Γύρω στο 2016, η C.I.A. άρχισε να εκπαιδεύει μια επίλεκτη ουκρανική δύναμη κομάντο -γνωστή ως Μονάδα 2245- η οποία κατέλαβε ρωσικά drones και εξοπλισμό επικοινωνίας, έτσι ώστε οι τεχνικοί της C.I.A. να μπορούσαν να σπάσουν τα συστήματα κρυπτογράφησης της Μόσχας. Ένας αξιωματικός στη μονάδα ήταν ο Kyrylo Budanov, ο στρατηγός που τώρα ηγείται της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας.
Και η C.I.A. βοήθησε επίσης στην εκπαίδευση μιας νέας γενιάς Ουκρανών κατασκόπων που δρούσαν στη Ρωσία, σε όλη την Ευρώπη και στην Κούβα και σε άλλα μέρη, όπου οι Ρώσοι έχουν μεγάλη παρουσία.
Κατά τη διάρκεια της εισβολής, οι αξιωματικοί μετέφεραν κρίσιμες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου των στόχων που σχεδίαζε η Ρωσία και τα οπλικά συστήματα που θα χρησιμοποιούσε. «Χωρίς αυτούς, δεν θα υπήρχε τρόπος να αντισταθούμε στους Ρώσους ή να τους χτυπήσουμε», είπε ο Ivan Bakanov,, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας (S.B.U.).
Σε περισσότερες από 200 συνεντεύξεις, νυν και πρώην αξιωματούχοι στην Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη περιέγραψαν μια συνεργασία που σχεδόν ιδρύθηκε από την αμοιβαία δυσπιστία προτού επεκταθεί σταθερά, μετατρέποντας την Ουκρανία σε κόμβο συλλογής πληροφοριών.
Επισημαίνεται ότι τώρα αυτά τα δίκτυα πληροφοριών είναι πιο σημαντικά από ποτέ, καθώς η Ρωσία βρίσκεται στην επίθεση και η Ουκρανία εξαρτάται περισσότερο από δολιοφθορές και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που απαιτούν κατασκόπους πίσω από τις εχθρικές γραμμές, ενώ εκφράζεται η άποψη ότι εάν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο σταματήσουν τη στρατιωτική χρηματοδότηση στο Κίεβο, η C.I.A. ίσως χρειαστεί να περιοριστεί. Για να προσπαθήσει να καθησυχάσει τους Ουκρανούς ηγέτες, ο William J. Burns, διευθυντής της C.I.A., πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη, τη 10η επίσκεψή του μετά την εισβολή.
Ο Πούτιν κατηγορεί εδώ και καιρό τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι χειραγωγούν το Κίεβο και καλλιεργούν αντιρωσικά αισθήματα στην Ουκρανία. Προς τα τέλη του 2021, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Πούτιν σκέφτηκε αν θα εξαπολύει την εισβολή του σε πλήρη κλίμακα όταν συναντήθηκε με τον επικεφαλής μιας από τις κύριες υπηρεσίες κατασκοπείας της Ρωσίας, ο οποίος του είπε ότι η C.I.A., μαζί με τη βρετανική MI6, έλεγχε την Ουκρανία και τη μετέτρεπε σε προγεφύρωμα για επιχειρήσεις εναντίον της Μόσχας.
«Οι σχέσεις γίνονταν όλο και ισχυρότερες επειδή και οι δύο πλευρές είδαν ότι άξιζε αυτό, ενώ η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο – ο σταθμός της C.I.A. – έγινε η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τη Ρωσία», είπε πρώην ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Αφού ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι αξιωματικοί της C.I.A. ήταν η μόνη παρουσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ επί του πεδίου και ο Λευκός Οίκος εξουσιοδότησε τις κατασκοπευτικές υπηρεσίες να παρέχουν υποστήριξη πληροφοριών για θανατηφόρες επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος.
Το ερώτημα που θέτουν τώρα ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών στους Αμερικανούς ομολόγους τους – καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή σταθμίζουν αν θα κόψουν τη βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων – είναι αν η C.I.A. θα τους εγκαταλείψει. «Συνέβη στο Αφγανιστάν στο παρελθόν και τώρα θα συμβεί στην Ουκρανία», είπε ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματικός. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Burns στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, ένα αξιωματικός της C.I.A. είπε: «Έχουμε επιδείξει σαφή δέσμευση στην Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια και αυτή η επίσκεψη ήταν ένα άλλο ισχυρό μήνυμα ότι η δέσμευση των ΗΠΑ θα συνεχιστεί».
Τέλος, αναφέρεται ότι η C.I.A. και η HUR έχουν κατασκευάσει δύο άλλες μυστικές βάσεις για να παρακολουθούν τις ρωσικές επικοινωνίες. Σε συνδυασμό με τις άλλες 12 επιχειρησιακές βάσεις, τις οποίες ο στρατηγός Kondratiuk λέει ότι εξακολουθούν να λειτουργούν, η HUR συλλέγει και παράγει τώρα περισσότερες πληροφορίες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στον πόλεμο – μεγάλο μέρος των οποίων μοιράζεται με την C.I.A.
nytimes.com [The Spy War: How the C.I.A. Secretly Helps Ukraine Fight Putin]
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE