Το φυσικό αέριο, το Κυπριακό, ο ανασχηματισμός, η προεδρική επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ και οι απειλές της κατοχικής δύναμης στα πρώτα θέματα των κυπριακών εφημερίδων

Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η επιστολή του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία ζητά την παρέμβασή του προς την Άγκυρα, προκειμένου να σταματήσουν οι προκλήσεις του κατοχικού καθεστώτος στη νεκρή ζώνη, οι αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για το φυσικό αέριο, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες της Κυριακής.

Ακόμα: Το θέμα του ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος, οι ανησυχίες ότι «κλαμπ αγοριών» στην Αστυνομία συγκαλύπτει καταγγελίες για κατ’ ισχυρισμόν εμπλοκή αστυνομικών σε παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις καθώς και οι πληροφορίες περί μεταφοράς βαρέων όπλων από την Τουρκία στην κατεχόμενα.

Κάτω από τον τίτλο «Ζήτησε παρέμβαση προς την Άγκυρα», «Ο Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει επιστολή του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία ζητά από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού να παρέμβει προς την Άγκυρα, εκφράζοντας ανησυχία για τα όσα προκαλεί η κατοχική αρχή στη νεκρή ζώνη. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για «πάρτι εκατομμυρίων» μέσω των συντελεστών δόμησης ακόμα και όταν η οικονομία είχε αρχίσει να στέκει στα πόδια της. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου, ο οποίος αναφέρεται στις προτεραιότητες για το 2024.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Ανασχηματισμός με… άρωμα ανευθυνότητας» και γράφει ότι ελαφρά τη καρδία θέτει υπό αμφισβήτηση τους Υπουργούς του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και σημειώνει ότι διαρροές και παραιτήσεις «συνθέτουν το παζλ της κυβερνητικής ανεπάρκειας». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα κυπριακά φαγώσιμα προϊόντα, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προστατευόμενων προϊόντων της ΕΕ. Αλλού προβάλλει τη θέση του ΑΚΕΛ που χαρακτηρίζει ως θετική εξέλιξη το διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και ότι είναι κρίσιμο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «’Κλαμπ Αγοριών’ στην Αστυνομία συγκαλύπτει εγκλήματα» και γράφει ότι Βουλευτές κτυπούν συναγερμό για αυτό που θεωρούν ως ‘κλαμπ αγοριών’ στο Αστυνομικό Σώμα, το οποίο βοηθά αστυνομικούς που ενεπλάκησαν σε ισχυριζόμενες παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις να διαφεύγουν αλώβητοι αφού οι ίδιοι καταγγέλθηκαν για εγκλήματα τα οποία θα έπρεπε να αποτρέπουν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στους παγκύπριους εορτασμούς των Θεοφανίων. Σε άλλο θέμα προβάλλει τις αντιδράσεις έπειτα από την ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ για τον διορισμό προσωπικής απεσταλμένης για το Κυπριακό.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αυτοεγκλωβισμός και αμηχανία» γράφει ότι σε «νέο κύκλο κρίσης ο Πρόεδρος μετά την προαναγγελία του ανασχηματισμού», προσθέτοντας ότι ο αιφνίδιος και αθόρυβος ανασχηματισμός στην Ελλάδα «προκάλεσε μοιραία συγκρίσεις στη Λευκωσία». Σε άλλο θέμα γράφει ότι πολλοί γονείς επιλέγουν συνειδητά να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, ώστε να γνωρίζουν πού βρίσκεται το παιδί τους. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου δηλώνει ότι δεν τον ενοχλεί καθόλου το θέμα του ανασχηματισμού και ότι για τον ίδιο το θέμα αυτό θεωρείται «business as usual».

Τέλος, η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξεφορτώνουν όπλα στην Αμμόχωστο» ότι μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, στις 29 Δεκεμβρίου, τουρκικό αρματαγωγό ξεφόρτωσε στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου βαρέα οπλικά συστήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άναψε φωτιές ο Πρόεδρος και προσθέτει ότι Υπουργοί και στελέχη της συγκυβέρνησης παρουσιάζονται ενοχλημένοι για τις διαρροές περί ανασχηματισμού. Αλλού αναφέρεται στον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και γράφει ότι εταιρείες «φαντάσματα» πληρώνονται σε στερλίνες και ότι τουρκικά μεσιτικά γραφεία αναρτούν πωλητήρια ε/κ αγροτεμαχίων στο Ριζοκάρπασο ως «επενδυτική ευκαιρία».

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Ο Πρόεδρος δεν θα κάνει αυτό που πρέπει» γράφει σε μια πολιτική ανάλυση για το Κυπριακό ότι αν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν πει «τρία ναι», δηλαδή στο πλαίσιο Γκουτέρες, στα χρονοδιαγράμματα και στην επιδιαιτησία, θα εξοπλίσει την τουρκική αδιαλλαξία για λύση δύο κρατών. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για «αμηχανία στο Προεδρικό» αναφορικά με το θέμα του ανασχηματισμού και σημειώνει ότι ενόχλησε πολύ η προσέγγιση του Προέδρου για τις συντάξεις των Υπουργών. Αλλού γράφει ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΑΗΚ στο Ακρωτήρι μειώνει κατά €1,1 εκατ. το κόστος για τους ρύπους.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Έτοιμοι να συζητήσουμε για το φυσικό αέριο με την Τουρκία», δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου, ο οποίος, μεταξύ άλλων καλωσορίζει την όποια συζήτηση με την Τουρκία γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος εκφράζει απογοήτευση αλλά και ανησυχία για τη στασιμότητα στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται στο θέμα του ανασχηματισμού και σημειώνει ότι άλλοι τέσσερις Υπουργοί σκέφτονται να παραιτηθούν.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα – Λευκωσία, Κύπρος

Επισκόπηση του ελληνικού Τύπου: Η επικαιρότητα μέσα από τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: