Τι γράφουν οι κυπριακές κυριακάτικες εφημερίδες; Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν, το Μεταναστευτικό, η κρίση στον ΔΗΣΥ στους πρώτους τίτλους

Οι τίτλοι των κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις με την αναμενόμενη κλιμάκωση της κατάστασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ και γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό, οι σχέσεις Προεδρικού – Πινδάρου και το ενδεχόμενο κρίσης εντός ΔΗΣΥ, καθώς και το ενδεχόμενη ενίσχυσης του ΕΛΑΜ στις επερχόμενες εκλογές είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τις κυριακάτικες εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στις Βρυξέλλες δόθηκε η χαριστική βολή», γράφει ότι το αποτέλεσμα φαίνεται να εξουδετέρωσε την πιθανότητα συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανεβαίνει το θερμόμετρο για το μεταναστευτικό και αναφέρεται στον εντοπισμό δύο νέων πλοιαρίων στην θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο με συνολικά 141 επιβαίνοντες. Αλλού σε μια είδηση που γράφτηκε πριν την έναρξη της ανταποδοτικής επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, γράφει ότι οι ΗΠΑ αναμένουν σύντομα επιθετική ενέργεια κατά του Ισραήλ και αναφέρεται στην κατάληψη πλοίου ισραηλινών συμφερόντων από το Ιράν.

O «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Κινδυνεύει η Κύπρος από μία νέα ανάφλεξη;» και γράφει ενόψει του ανταποδοτικού κτυπήματος του Ιράν και του Ισραήλ ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση ότι η Κύπρος έχει γίνει στόχος για πιθανό τρομοκρατικό κτύπημα, αλλά λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με τις αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σημαντικές εξελίξεις για την υπόθεση της Μονής του Οσίου Αββακούμ πιθανόν να προκύψουν αυτή την εβδομάδα. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το νέο Σύμφωνο για το μεταναστευτικό.

Υπό τον τίτλο «Υπόγειος πόλεμος Λόφου – Πινδάρου», «Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Ιουνίου τόσο εντείνεται ο «υπόγειος πόλεμος», που έχει ξεσπάσει στο Προεδρικό και στον ΔΗΣΥ και σημειώνει ότι οι κινήσεις του Προεδρικού, όχι μόνοι οι προεκλογικές, προκαλούν παρενέργειες στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Σε άλλο θέμα ανανέφεται στις εκλογές για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι η κάλπη κρύβει «εφιαλτικά σενάρια». Αλλού αναφέρεται στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας και σημειώνει ότι η «μεγάλη κόντρα» αφορά στο αίτημα του φορέα υλοποίησης, ΑΔΜΗΕ, να ξεκινήσει από τώρα η χρέωση των καταναλωτών ρεύματος για να ανακτηθεί σταδιακά το κόστος της επένδυσης.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ο φόβος της σύγκρουσης Ιράν – Ισραήλ και η ανεύθυνη εμπλοκή της Κύπρου» και γράφει ότι μια ενδεχόμενη ανάφλεξη θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιοχή μας και σημειώνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να συμπεριφερθεί με σύνεση και να μην καταδικάσει έναν λαό, εμπλέκοντάς τον «σε ένα παιγνίδι πραγματικού τρόμου». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρόσφατος θάνατος νεαρού αλλοδαπού εργάτη στη Λεμεσό και ο σοβαρός τραυματισμός δεύτερου γεννούν σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με τον τρόπο που έγινε η έφοδος της Αστυνομίας στο υποστατικό. Αλλού γράφει ότι τα νοικοκυριά πληρώνουν «πουπανοπροίτζιν» €1.725 τον χρόνο για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Το πολιτικό κλίμα ωφελεί το ΕΛΑΜ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό δίνει στο ΕΛΑΜ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Κ. Κόμπος εξέφρασε το Σάββατο ανησυχία για ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και τις συνέπειες που θα έχει για την Κύπρο. Αλλού γράφει για τη διαδήλωση κατά του ρατσισμού χθες στη Λεμεσό μετά το θάνατο ενός νεαρού από το Μπαγκλαντές όταν έπεσε από τον 5ο όροφο προσπαθώντας να διαφύγει από έφοδο της Αστυνομίας.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Ο Γόρδιος Δεσμός του μεταναστευτικού» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ενώπιον σοβαρών διλημμάτων βρίσκεται η Λευκωσία στην προσπάθεια για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο και ότι ο Πρόεδρος θα θέσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, τις 17-18 Απριλίου. Αλλού αναφέρεται στις εξελίξεις την περασμένη εβδομάδα στην διένεξη του Ισραήλ με τη Χαμάς. Αλλού γράφει ότι από κρίση σε κρίση φαίνεται να οδηείται ο ΔΗΣΥ καθώς η επαμφοτερίζουσα στάση του γύρω από την κυβέρνηση ενισχύει την εσωστρέφεια.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ξυπνά ο εφιάλτης του πολέμου» και γράφει για ανταλλαγή πυραύλων στα σύνορα Λιβάνου- Ισραήλ και αναφέρεται στις προσπάθειες των ΗΠΑ για αποτροπή του πολέμου. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος είναι επιδοματικός «παράδεισος» για τους αιτητές ασύλου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε υπερπληθυσμό και υποστελέχωση στα κρατητήρια και κάνει λόγο για ευρωπαϊκή οδηγία που εφαρμόζεται λανθασμένα.

ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΗΦ
Γρηγόρης Σάββα
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των κυριακάτικων εφημερίδων: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: