Την καρδιά και τα μάτια σας: Μόνο το 15% των εμφραγμάτων δίνουν προειδοποιητικό σήμα- Νέοι κίνδυνοι από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την κλιματική κρίση

Image by Pexels from Pixabay




Συναγερμό για τους νέους εχθρούς της καρδιάς που προστίθενται στους παραδοσιακούς κτυπάει μια εκτενή έρευνα που μόλις δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal Εξετάζει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου της τρίτης χιλιετίας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση κυριαρχεί, η οποία είναι επίσης η ρίζα της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμηθούν η φωτορύπανση και η ηχητική ρύπανση, η ψυχική υγεία, η κοινωνική απομόνωση και οι μολυσματικές ασθένειες.

Οι εχθροί της καρδιάς και των στεφανιαίων αρτηριών είναι λοιπόν πολλοί και ξεπερνούν κατά πολύ τους παραδοσιακούς, τους λεγόμενους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου (χοληστερίνη, διαβήτης, υπέρταση, κάπνισμα).

Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον το 15% των θυμάτων καρδιακής προσβολής δεν περιλαμβάνουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Είναι λοιπόν απαραίτητο να διευρύνουμε την προσέγγιση και να ρίξουμε φως στους νέους κινδύνους από τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε.

«Αν και με τα χρόνια οι θεραπείες κατά των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου έχουν γίνει ολοένα και πιο αποτελεσματικές και έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση της συχνότητας και των συνεπειών της ισχαιμικής καρδιακής νόσου – υπογραμμίζει ο Montone, καρδιολόγος στο Gemelli Intensive Cardiology – αυτή παραμένει η κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που η προσοχή διευρύνεται από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου σε όλα όσα μας περιβάλλουν. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου αλληλεπιδρούν με απρόβλεπτο τρόπο, συχνά ενισχύοντας ο ένας τον άλλον. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τους λάβουμε υπόψη στο σύνολό τους».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση (ειδικά τα PM2,5 ή τα λεπτά σωματίδια) από μόνη της μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά 2,9 χρόνια (το κάπνισμα το μειώνει κατά 2,2 χρόνια).

Η μελέτη Global Burden of Disease υπολόγισε ότι το 2019, 7 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως αποδίδονταν άμεσα στη ρύπανση, που προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η έκθεση σε μολυσμένο αέρα, για παράδειγμα, εξηγεί ο Montone, «οξειδώνει» την κακή χοληστερόλη (LDL), καθιστώντας την πιο επικίνδυνη και μεταβάλλει τη λειτουργικότητα της «καλής» χοληστερόλης (HDL).

Άλλα προβλήματα προέρχονται από τον θόρυβο και τη φωτορύπανση και το κοινωνικό στρες, τα οποία αλλάζοντας τις ορμόνες του στρες και τους κιρκάδιους ρυθμούς (με στέρηση ύπνου ή κατακερματισμό) μπορούν να επιδεινώσουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονώδη απόκριση, οδηγώντας σε μεγαλύτερη συσσώρευση αιμοπεταλίων και έτσι προάγοντας την εμφάνιση ισχαιμικής καρδιακής νόσου .

Η κλιματική αλλαγή, η οποία σχετίζεται στενά με τη ρύπανση, έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς. «Τα κύματα καύσωνα είναι ολοένα και πιο συχνά· η παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη έχει συνδεθεί πρόσφατα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας».

Επιπλέον πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο Covid-19, αλλά και η περιοδοντίτιδα και οι λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και χλαμύδια συσχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, αυξάνουν τη συστηματική φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες, την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και μπορούν να βλάψουν άμεσα τα καρδιακά κύτταρα (μυοκύτταρα).
Ως εκ τούτου, προειδοποιούν οι ερευνητές, «απαιτούνται επίσης υψηλότερες περιβαλλοντικές πολιτικές και δράσεις μετριασμού».

Αν και η κοινωνική ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα αυξάνεται και οι κύριες καρδιαγγειακές κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνουν τώρα υπόψη τη σημασία της μείωσης της έκθεσης σε αυτούς τους νέους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, λένε οι ερευνητές αλλά “υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης

εςΣε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και γενικά οι δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει να γνωρίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της αλλαγής παραδείγματος. Τελικά, θα είναι απαραίτητο να προωθηθούν περαιτέρω έρευνες για να μελετηθεί πώς αυτοί οι αναδυόμενοι παράγοντες κινδύνου, μόνοι και σε συνδυασμό, επηρεάζουν την ακεραιότητα του καρδιαγγειακού συστήματος. Μάλιστα, οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία και κάπνισμα) εξηγούν μόνο τις μισές από τις καρδιαγγειακές παθήσεις».

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Η ΕΔΕ απαλλάσσει λόγω… πολυετούς εθίμου τη διοικήτρια του «Ερυθρού Σταυρού» για τα… τσιφτετελοκάλαντα των Χριστουγέννων

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: