Τι λέει η …δασκαλίστικη έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο: Διαβρώνονται οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού, μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά δεν κάνει τίποτα

Secretary-General António Guterres visits Antarctica to see the deadly impact of the climate crisis. Credit UN Photo, Mark Garten




Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και οι προοπτικές εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής πολιτικής διευθέτησης στο Κυπριακό διαβρώνονται, σημειώνει στην έκθεσή Καλών Υπηρεσιών ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, όπως γράφει στον Φιλελεύθερο ο Ανδρέας Πιμπίσιης.

Απευθυνόμενος προς τους δύο ηγέτες τους καλεί να συζητήσουν προτάσεις που έχουν υποβληθεί ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και υποδεικνύει πως την απουσία ελπίδας ανάμεσα στο κοινό για τις προοπτικές μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων.

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό καλύπτει την περίοδο 13 Ιουνίου με 12 Δεκεμβρίου 2023. Αναφέρει πως στο διάστημα αυτό οι δύο ηγέτες, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ είχαν δύο συναντήσεις «αλλά δεν προχώρησαν σε ουσιαστικές συζητήσεις και παραμένουν μακριά στις θέσεις τους όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία».

Περαιτέρω σημειώνει πως τα γεγονότα στην Πύλα «αποτελούν παράδειγμα του πως οι εξελίξεις εντός της νεκρής ζώνης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση στο νησί».

Στο πέμπτο μέρος της έκθεσης κάτω από τον τίτλο «Παρατηρήσεις» ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει πως «ενώ οι βασικές θέσεις των μερών σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία εξακολουθούν να απέχουν πολύ, θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους δύο ηγέτες να είναι ανοικτοί σε αμοιβαία αποδεκτούς τρόπους διαλόγου στο επίπεδό τους, καθώς πιστεύω ότι αυτό παραμένει ζωτικής σημασίας για την εξεύρεση μιας διεξόδου προς τα εμπρός. Σημαντικές πρωτοβουλίες ή χειρονομίες είναι επίσης κρίσιμες για τη δημιουργία δυναμικής προς την κατεύθυνση του διαλόγου και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

Ο Γ.Γ. ΟΗΕ προτρέπει τους δύο ηγέτες και τους εκπροσώπους τους «να συζητήσουν, να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν αμοιβαία αποδεκτά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορούν να συμβάλουν σε ένα περιβάλλον που να ευνοεί περισσότερο τη διευθέτηση. Προτρέπω τους δύο ηγέτες να συμμετάσχουν σε συζητήσεις σχετικά με τις αντίστοιχες προτάσεις τους που έχουν υποβληθεί στο πνεύμα της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της εξεύρεσης κοινού εδάφους προς όφελος όλων.

Για το σκοπό αυτό, οι δύο ηγέτες θα πρέπει να προωθήσουν ενεργά τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων, τη συνεργασία και το εμπόριο, μεταξύ άλλων μέσω της βελτίωσης των υφιστάμενων σημείων διέλευσης και του ανοίγματος νέων. Οι δύο πλευρές θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν σε θέματα που σχετίζονται με την παράτυπη μετανάστευση, όπως έκαναν σε σχέση με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση κρίσεων. Θα πρέπει επίσης να εξεταστούν χρήσιμα μονομερή βήματα ή χειρονομίες και να δοθεί σοβαρή προσοχή, καθώς μπορεί να αποτελέσουν σημαντική επένδυση προς μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση».

Καλεί τα μέρη να απέχουν «από μονομερείς ενέργειες τόσο εντός όσο και δίπλα στη νεκρή ζώνη, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις, καλώντας παράλληλα όλα τα μέρη να εμπλακούν σε διάλογο για την επίλυση των διαφορών τους». Επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων και σημειώνει ότι «η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη. Υπενθυμίζω τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα, ιδίως τις αποφάσεις 550 (1984) και 789 (1992), και υπογραμμίζω τη σημασία της πλήρους συμμόρφωσης με τις αποφάσεις αυτές».

Ο Γενικός Γραμματέας συγχαίρει «τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη δηλωμένη δέσμευσή τους να ενισχύσουν το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις διμερείς τους σχέσεις» και: «Τις ενθαρρύνω να συνεχίσουν να εμβαθύνουν τον πολιτικό τους διάλογο και τη συνεργασία τους για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή. Ενθαρρύνω όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις να παροτρύνουν τους δύο ηγέτες στην Κύπρο να εμπλακούν σε διάλογο για να αναζητήσουν μια αμοιβαία αποδεκτή διέξοδο στο Κυπριακό».

Επίσης προτρέπει «τα μέρη να καταβάλουν ειλικρινείς προσπάθειες για τη διερεύνηση επιλογών βιώσιμης ενεργειακής συνεργασίας στο νησί και γύρω από αυτό, οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν όλα τα μέρη, και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις. Επιθυμώ να επαναλάβω ότι οι φυσικοί πόροι στην Κύπρο και γύρω από αυτήν θα πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τα μέρη να επιδιώξουν αμοιβαία αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις στις διαφωνίες που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους».

Μεγάλο μέρος της έκθεσης Καλών Υπηρεσιών καταγράφει το έργο και τις δραστηριότητες όλων των τεχνικών επιτροπών. Ο ΓΓ αναφέρει πως «ενώ το έργο των τεχνικών επιτροπών και ο θετικός αντίκτυπος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι σημαντικός, υπογραμμίζω και πάλι ότι η πραγματική πρόοδος προς την επίτευξη ενός συναινετικού σημείου εκκίνησης για ουσιαστικές, προσανατολισμένες στα αποτελέσματα διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση παραμένει κρίσιμη». Μόνο αυτό, σημειώνει ο Α. Γκουτέρες, θα καθησυχάσει όλους τους Κύπριους ότι ένα ειρηνικό και κοινό μέλλον στο νησί είναι εφικτό.

Τέλος ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει, τόσο ο ίδιος όσο και αξιωματούχοι του ΟΗΕ, τις προσπάθειες στο Κυπριακό παραμένοντας «καθοδηγούμενος από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν καθορίσει τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών».

Στην έκθεση Καλών Υπηρεσιών επισυνάπτονται γραπτές δηλώσεις από τους δύο ηγέτες που αφορούν ενέργειες σε σχέση με το Κυπριακό κατά την υπό αναφορά περίοδο.

Άχρωμες, άοσμες και άνοστες όπως είναι και ο συγγραφέας τους, Κόλιν Στιούαρτ, οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο: Ασχολείται και με τη “λαθρομετανάστευση”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: