Άχρωμες, άοσμες και άνοστες όπως είναι και ο συγγραφέας τους, Κόλιν Στιούαρτ, οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο: Ασχολείται και με τη “λαθρομετανάστευση”

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων Κωνσταντίνο Αθανασίου. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Στην δημοσιότητα δόθηκαν οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό και την ανανέωση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Όπως ανέφερε σε παρέμβαση του στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του OMEGA Κύπρου, ο ανταποκριτής του σταθμού στα Ηνωμένα Έθνη, Μιχάλης Ιγνατίου δεν υπάρχει ακόμη ανακοίνωση της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, και αναμένεται εντός της μέρας ή κάποια στιγμή τις επόμενες ολίγες ημέρες.

Όσον αφορά τις εκθέσεις, ανέφερε ότι, είναι άχρωμες, άοσμες και άνοστες όπως είναι και ο συγγραφέας τους ο Κόλιν Στιούαρτ.

Παράλληλα σημείωσε ότι η πρώτη γεύση που έχει κάποιος ο οποίος διαβάζει τις εκθέσεις είναι ότι η προσπάθεια του αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών είναι να κατευνάσει τους Τούρκους, ενώ σημείωσε ότι είναι αντικειμενική η αναφορά του στην Πύλα και στον Άγιο Δομέτιο.

  • Συγκεκριμένα μετέδωσε τα εξής:

Δόθηκαν χθες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και, βεβαίως, ο γενικός γραμματέας, δια χειρός του κ. Στιούαρτ, κάνει έντονη προσπάθεια για να είναι δήθεν ανεξάρτητος, οπότε αδικεί για μία ακόμα φορά την Κύπρο.

Η πρώτη γεύση που έχει κάποιος που διαβάζει τις εκθέσεις είναι ότι η προσπάθεια του αντιπροσώπου του ΟΗΕ, είναι να κατευνάσει τους Τούρκους, αν και πρέπει να αναφέρω ότι είναι αντικειμενική η αναφορά τους στις τουρκικές απαράδεκτες προκλήσεις στην Πύλα και στον Άγιο Δομέτιο.

Όμως, για να αδυνατίσει τις όποιες αναφορές κάνει στα δύο αυτά σοβαρά ζητήματα, επιρρίπτει ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία για τον δρόμο στον Αστρομερίτη.

Ο γενικός γραμματέας προειδοποιεί ότι μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και μειώνονται οι προοπτικές εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Κάνει επίσης αναφορές και στη λαθραία μετανάστευση αναφέροντας ότι η Λευκωσία κάνει επαναπροωθήσεις και δεν δέχεται μετανάστες που φτάνουν μέχρι τη νεκρή ζώνη. Βεβαίως το θέμα αυτό δεν τον αφορά και δεν έπρεπε να υπάρχει στην έκθεση.

Κατά τα άλλα, ο γενικός γραμματέας αφήνει ανοικτή την πόρτα για μία πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων καλώντας τον Πρόεδρο της Δηmοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Ο ίδιος λέει παραμένει «καθοδηγούμενος από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν καθορίσει τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών».

Αναφέρει ακόμα ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν δηλώσει τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις διμερείς τους σχέσεις.

Ενθαρρύνει τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εμβαθύνουν τον πολιτικό τους διάλογο και τη συνεργασία τους για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή. Ενθαρρύνει όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις να παροτρύνουν τους δύο ηγέτες στην Κύπρο να εμπλακούν σε διάλογο για να αναζητήσουν μια αμοιβαία αποδεκτή διέξοδο στο Κυπριακό, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας.

Προκαλεί απορία η αναφορά στις τεχνικές επιτροπές, για τις οποίες σημειώνει ότι είναι τόσο σημαντικές που πρέπει να αφεθούν να εργάζονται χωρίς να επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

Σημειώνει ότι «ενώ το έργο των τεχνικών επιτροπών και ο θετικός αντίκτυπος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι σημαντικός, και αναφέρει ότι παραμένει κρίσιμη η πραγματική πρόοδος προς την επίτευξη ενός συναινετικού σημείου εκκίνησης ώστε οι διαπραγματεύσεις να είναι ουσιαστικές και προσανατολισμένες για να οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση.

Κατά τον κ. Γκουτέρες μόνο αυτό θα καθησυχάσει όλους τους Κύπριους ότι είναι εφικτό ένα ειρηνικό και κοινό μέλλον στο νησί.

Ανησυχία εκφράζει ο Κόλιν Στιούαρτ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για αύξηση της στρατιωτικοποίησης στη νεκρή ζώνη: Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: