Καταγγελίες χωρίς διερεύνηση, αδιάκριτες καταγραφές απαντά το ΥΠΕΞ στην έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα: Κόλαφος, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

FILE PHOTO: Greek Foreign Ministry in Athens. ANA-MPA/ORESTIS PANAGIOTOU




Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αρνείται την εγκυρότητα της έκθεσης του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνοντας λόγω για υιοθέτηση καταγγελιών χωρίς διερεύνηση. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «κόλαφο»

«Η έκθεση καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεωνγια τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με την έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζεται ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ προσθέτει:

«Ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα».

Όπως επισημαίνεται, «αν και αναγνωρίζεται σε πολλά επίπεδα η πρόοδος σε σχέση με την προστασία δικαιωμάτων στην Ελλάδα, η έκθεση παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα».

Τονίζεται ακόμη ότι διαχρονικά, οι εκθέσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν ανάλογα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαιτέρως την περίοδο 2016-2019 παραθέτονταν σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες σταδιακά εξέλιπαν.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, εμβαθύνοντας την ουσιαστική ισότητα των πολιτών και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής τους», καταλήγει.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα είναι ένα ακόμη ράπισμα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιβεβαιώνει δε πλήρως τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει ήδη άλλοι διεθνείς οργανισμοί για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωση του.

Αναφέρει ότι στην ειδική έκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, περιγράφεται «με τα πλέον μελανά χρώματα» το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει θλίψη «που μια έκθεση με τόσο μεγάλη διεθνή απήχηση εμπεριέχει τόσες πολλές αρνητικές αναφορές για τη χώρα μας».

Σημειώνει ότι «ωστόσο, τα προβλήματα πλέον δεν μπορούν να κρυφτούν και οι εξωραϊσμοί του μιντιακού συστήματος Μητσοτάκη δεν έχουν πλέον καμία απολύτως ισχύ», ενώ υποστηρίζει ότι «αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι η ποιότητα της Δημοκρατίας μας και η διεθνής θέση της χώρας».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα το 2023 δεν εμφάνισε καμία πρόοδο στο μέτωπο της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αντιθέτως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράζει προβληματισμό για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που είχε αναδείξει και το πρόσφατο ψήφισμα – ράπισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «ενδεικτικά, αναφέρεται στη ‘σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση’ μεταναστών και κρατουμένων, σε στοχευμένη βία σε βάρος φυλετικών ή εθνοτικών μειονοτήτων και σε και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας σε βάρος μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας».

Προσθέτει ότι «σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη»: «Υιοθετεί τις αναφορές της αντιπολίτευσης και των διεθνών ΜΜΕ που υποστήριξαν ότι το μοτίβο των αποδεικτικών στοιχείων εμπλέκει τις ελληνικές αρχές στη χρήση του Predator. Εστιάζει δε στα ευρήματα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων που κατέδειξαν ότι τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες έχουν πέσει θύματα του κακόβουλου λογισμικού. Κάνει δε ειδική μνεία στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και στις ανησυχίες τους αφενός για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα και αφετέρου για τον κυβερνητικό έλεγχο στα Μέσα Ενημέρωσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επιπλέον ότι «μόνον απαρατήρητες δεν περνούν οι επισημάνσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών και για το πως οι καταδικασμένοι επίορκοι αποφεύγουν τη φυλάκιση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Για χιλιάδες υποθέσεις διαφθοράς ομιλεί έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητικές αναφορές για την Ελλάδα, τι λέει για τις παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: