Ο Σταμάτης Κριμιζής στην ΕΡΤ: «Με 42 δισ. εξωπλανήτες στον δικό μας γαλαξία και 2 τρισ. γαλαξίες φανταστείτε τις πιθανότητες για πολιτισμό πολύ ανώτερο από τον δικό μας…»

O Σταμάτης Κριμιζής. Στιγμιότυπο από video της ΕΡΤ




Ο Σταμάτης Κριμιζής, κορυφαίος επιστήμονας και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών,μίλησε στην ΕΡΤ με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων του και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στο διάστημα υπάρχουν 42 δισ. εξωπλανήτες

Ερωτηθείς για το ποια είναι κατά την άποψή του η σημαντικότερη γνώση που έχουμε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια από την παρατήρηση του διαστήματος τόνισε ότι είναι η μικρότητά μας. «Υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 42 δισεκατομμύρια εξωπλανήτες μόνο στο δικό μας γαλαξία και υπάρχουν και 2 τρισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν. Φανταστείτε πόσοι πλανήτες υπάρχουν και ποιες είναι οι πιθανότητες ότι υπάρχουν πλανήτες οι οποίοι έχουν τέτοιου είδους πολιτισμό και πιθανόν πολύ πάρα πολύ ανώτερο από τον δικό μας» δήλωσε ο κ. Κριμιζής θέλοντας με αυτό τον τρόπο να περιγράψει την απεραντοσύνη του διαστήματος.

Μιλώντας για το άγνωστο του διαστήματος και το ενδεχόμενο ζωής σε άλλο πλανήτη ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών αναφέρθηκε στην εξάρτησή μας από διαστημικές υπηρεσίες που επηρεάζουν και την καθημερινότητά μας, εστιάζοντας παράλληλα την αναφορά του στις τεράστιες αποστάσεις που υπάρχουν στο διάστημα.




«Το Βόγιατζερ, που είναι το διαστημόπλοιο που είναι πιο μακριά από τη Γη από οτιδήποτε άλλο και έχει βγει στο Γαλαξία, κινείται με 17 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, που σημαίνει ότι αν κατευθύνονταν προς την κατεύθυνση του Άλφα Κενταύρου, θα έπαιρνε 77.000 χρόνια» εξήγησε ο κ. Κριμιζής.

Κλιματική κρίση και Α.Ι. οι σημαντικότερες απειλές

Μιλώντας για την κλιματική αλλαγή ο κορυφαίος επιστήμονας δήλωσε ότι οι άνθρωποι είμαστε συμμέτοχοι σε αυτήν την κρίση για την οποία ελπίζει σε μια τεχνολογική λύση όπως η αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακος, με νέες τεχνολογίες, από την ατμόσφαιρα».

Αναφερόμενος στην Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι) που πλέον έχει μπει στην καθημερινότητά μας την χαρακτήρισε ως «κουτί της Πανδώρας» προσθέτοντας ότι υπάρχει φοβερή ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων που την εξέλιξαν για τους μεγάλους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση της. «Πολλοί επιστήμονες ζητούν από τις κυβερνήσεις να βάλουν κανόνες για να περιοριστεί» σημείωσε ο επικεφαλής ερευνητής του Voyager 1 και 2 της ΝASA.

Eρωτηθείς για τους κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα ο κ. Κριμιζής εκτίμησε ότι παρόλο που δεν πάει καλά και «θα φθάσει στην άκρη του γκρεμού, στο τέλος θα συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονται δραστικά μέτρα και θα δούμε μια μεγάλη επένδυση και πίεση από όλες τις χώρες για να αποφύγουμε την καταστροφή».

Μιλώντας για την Ακαδημία Αθηνών, την αρχαιότερη Ακαδημία στον κόσμο δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις με χαρακτηριστικότερη την επιστήμη των υπολογιστών, η οποία όπως αποκάλυψε προκηρύχθηκε τον περασμένο χρόνο.

«Ο αριθμός των εδρών είναι περιορισμένος. Οι έδρες στην πρώτη τάξη των θετικών επιστημών είναι περίπου 25 και ήδη οι 22 έχουν πληρωθεί και οι υπόλοιπες τρεις έχουν προκηρυχθεί. Επομένως δεν υπάρχει καν περιθώριο» είπε προσθέτοντας ότι σύντομα θα βγει προς διαβούλευση ένας καινούργιος κανονισμός της Ακαδημίας που θα αφορά και τον αριθμό των εδρών.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανακαλύφθηκε άγνωστη γιγάντια υποθαλάσσια έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης: Έξι φορές μεγαλύτερη και 520.000 χρόνια αρχαιότερη της Μινωικής έκρηξης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: