Οδεύουμε προς την κλιματική καταστροφή πιο γρήγορα από ότι πιστεύουμε, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών: Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, είναι όνειρο θερινής νυκτός

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024 Σταμάτης Κριμιζής ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Η κλιματολογική κατάρρευση θα έρθει πολύ πιο νωρίς από ό,τι οι περισσότερες χώρες υπολογίζουν, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής

η μόνη σωτηρία στην κλιματική κατάρρευση είναι να έχουμε αντίμετρα, τα οποία σήμερα δεν κατέχουμε, σημείωσε ο διάσημος διαστημικός επιστήμονας μιλώντας στην ErtNews και στον Θάνο Σιαφάκα. «Η ανθρωπότητα αναγκαστικά, όταν φτάσει στο χείλος του γκρεμού, θα δοκιμάσει ριψοκίνδυνες λύσεις», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, αναφερόμενος στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή εδώ και θα μείνει. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σχετικό εκτός προς το χειρότερο». Και όπως είπε, εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Είναι όνειρο θερινής νυκτός. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το καταλάβει όλος ο κόσμος, όλοι οι πολίτες στο κοινό, διότι είναι άστοχες και παραπλανητικές υποσχέσεις», όπως ο εποικισμός σε άλλο πλανήτη.

Σχολιάζοντας τα σχέδια του Ίλον Μασκ για το κόστος ζωής στο διάστημα, όπως σχεδιάζει, απάντησε ότι θα είναι τεράστιο. Επιπρόσθετα, όπως δήλωσε, αυτό το σχέδιο δεν είναι εφικτό στην παρούσα φάση αναφέροντας μια σειρά από λόγους που το καθιστούν ως όνειρο μακρινό.

Οι εξελίξεις διαψεύδουν τα επιστημονικά μοντέλα

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης επισήμανε ότι έχουν γίνει διάφορες προβλέψεις: «Στην πραγματικότητα έχει ήδη αυξηθεί ενάμιση βαθμό Κελσίου η θερμοκρασία του πλανήτη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οδεύουμε προς αυτή την κατάσταση πολύ πιο γρήγορα από ότι λένε τα επιστημονικά μοντέλα». Επομένως, όπως δήλωσε «η κλιματολογική κατάρρευση θα έρθει πολύ πιο νωρίς από ό, τι οι περισσότερες χώρες υπολογίζουν. Και η μόνη σωτηρία είναι να έχουμε αντίμετρα, τα οποία σήμερα δεν κατέχουμε».

Ο ίδιος εστίασε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στραφούν στην καθαρή ενέργεια και οι επιστήμονες να επιδιώξουν με ένα τεχνολογικό άλμα να καταφέρουν να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να το θάψουμε στην επιφάνεια της γης ή στους ωκεανούς.

«Νομίζω ότι η ανθρωπότητα αναγκαστικά, όταν φτάσει στο χείλος του γκρεμού, θα δοκιμάσει ριψοκίνδυνες λύσεις, μια από τις οποίες να αυξηθεί στην ατμόσφαιρα η σκόνη ώστε να αντανακλά περισσότερο το ηλιακό φως να μην φτάνει στην επιφάνεια της Γης», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Κριμιζής.

Με πληροφορίες από ertnwes.gr

Εβρεξε διαστημικό «σκουπίδι»: Mεταλλικό αντικείμενο που έπεσε από τον ουρανό τρύπησε σπίτι στη Φλόριντα* Πιθανότατα απορρίμματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: