Ο φαρμακερές ατάκες του «πολιτικού» Γιούργκεν Κλοπ : Ο προπονητής της Λίβερπουλ ομιλεί για τον Τραμπ, το Brexit και τους μεθυσμένους αντιεμβολιαστές [videos]

Liverpool manager Juergen Klopp celebrates after winning the English Premier League soccer match between Liverpool FC and Fulham FC, in Liverpool, Britain, 03 December 2023. EPA/TIM KEETON EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos, ‘live’ services or NFTs. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.




Ένας από τους πιο πολιτικοποιημένους προπονητές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου βρίσκεται στο δρόμο της αποχώρησης, μέχρις αποδείξεως βεβαίως τουναντίον.

Και αυτό δε είναι ένα στενόχωρο νέο μόνο για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους αλλά και για τους πολιτικούς συντάκτες.

Διότι ο Γιούργκεν Κλοπ, προπονητής της Λίβερπουλ από το 2015, εκτός από κορυφαίος προπονητής, είναι επίσης ένας πολύ ειλικρινής στις πολιτικές του απόψεις, άνθρωπος αποτελώντας εξαίρεση σε ένα άθλημα όπου ο γενικός κανόνας είναι να αποφεύγει κανείς τις κακοτοπιές.

Ας δούμε μερικές από τις πιο φορτισμένες πολιτικά επισημάνσεις του

Τραμπ, Τζόνσον και Νάιτζελ Φάρατζ είναι χάλια

Σε συνέντευξη σε podcast το 2021, ο Κλoπ επέκρινε τους κορυφαίους των λαϊκιστών πολιτικούς στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αμφισβητώντας τις ικανότητες τοπυς να παίρνουν αποφάσεις.

«Οι δύο τελευταίες εκλογές αναμετρήσεις, η πρώτη με τον Ντόναλντ Τραμπ και η άλλη μετά με τον Μπόρις Τζόνσον, είναι πραγματικά ένα κακό σημάδι για ολόκληρο τον κόσμο», είχε πει ο Κλοπ.

«Γιατί αφήνουμε ανθρώπους όπως ο Φάρατζ και ο Τζόνσον να οδηγούν την όποια ομάδα ανθρώπων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας:

«Πρέπει να βρούμε ένα σύστημα όπου μπορούμε να φέρουμε τους ανθρώπους σε θέση να λύσουν όλα τα προβλήματά μας… και όχι να επιλέγουμε το πιο αστείο ή το πιο περίεργο κούρεμα ή οτιδήποτε άλλο».

Το Brexit «δεν έχει νόημα» 

Ο Κλοπ, Γερμανός υπήκοος, μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο του 2015, λίγους μήνες δηλαδή πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit (2016) και ενώ η αντιπαράθεση στη Βρετανία είχε φουντώσει.

Σκεπτόμενος όλα όσα έγιναν λίγα χρόνια αργότερα, ο Κλοπ ζήτησε ένα νέο δημοψήφισμα για την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

«Ας ψηφίσουμε ξανά με τις σωστές πληροφορίες – όχι με τις πληροφορίες που είχαμε για την  καμπάνια του Brexit », είπε ο Κλοπ στον Guardian το 2018 .

«Προφανώς δεν είχαν δίκιο, τουλάχιστον οι περισσότεροι. Το Brexit δεν έχει κανένα απολύτως νόημα», πρόσθεσε.

Το κράτος πρόνοιας πάνω απ’ όλα

Αυτοπροσδιοριζόμενος ως «αριστερός εξτρέμ», ο Κλοπ ταίριαζε πολύ στη Liverpool, σύλλογο με ισχυρές ρίζες στην εργατική τάξη της Μεγάλης Βρετανίας.

Δουλεύοντας για ένα βιβλίο το 2017 σχετικό με την προπονητική του καριέρα, είχε πει στον Γερμανό δημοσιογράφο Raphael Honigstein ότι ήταν «στα αριστερά, φυσικά».

«Πιστεύω στο κράτος πρόνοιας. Δεν είμαι ιδιωτικά ασφαλισμένος», είπε ο Κλοπ , προσθέτοντας: «Αν υπάρχει κάτι που δεν θα κάνω ποτέ στη ζωή μου, είναι να ψηφίσω υπέρ ενός δεξιού».

Οι αντιεμβολιαστές είναι σαν μεθυσμένοι οδηγοί

Με τον πλανήτη να παλεύει με την πανδημία του Covid-19, ο Κλοπ δε έχασε ευκαιρία να… τσιμπήσει λίγο και τους αρνητές εμβολιασμού.

«Είναι λίγο σαν να οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ», είπε τον Οκτώβριο του 2021.

«Δεν εμβολιάζομαι μόνο για να προστατέψω τον εαυτό μου, εμβολιάζομαι για να προστατεύσω όλους τους ανθρώπους γύρω μου», πρόσθεσε ο προπονητής. «Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό είναι περιορισμός της ελευθερίας. Γιατί αν είναι, τότε το να μην επιτρέπεται να πιεις και να οδηγείς είναι επίσης περιορισμός της ελευθερίας».

Το Μουντιάλ του Κατάρ  είναι ένα λάθος

Λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, ο Κλοπ επέκρινε τις συνθήκες υπό τις οποίες παραχωρήθηκε στο μικρό κράτος του Κόλπου το δικαίωμα να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο, και εγκάλεσε τους δημοσιογράφους ότι δεν το κατέκριναν.

«Υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι εκεί και δεν είναι όλα άσχημα. Αλλά το πώς συνέβη αυτό δεν ήταν εξαρχής σωστό», είπε ο Κλοπ σε συνέντευξη Τύπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία ήταν δεν ήταν δίκαια και πολλοί άνθρωποι πήραν χρήματα για λάθος λόγους».

«Είστε όλοι δημοσιογράφοι. Έπρεπε να στείλετε το μήνυμά σας, αλλά δεν γράψατε τα πιο επικριτικά άρθρα σας σχετικά με τις περιστάσεις αυτές, οι οποίες ήταν ξεκάθαρες».

Mε πληροφορίες από Politico

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκος στην Τούμπα: Η διπλή ελληνική «μονομαχία» που μπορεί να κρίνει το ντέρμπι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: