Προπονητολογίας το ανάγνωσμα: Κορυφαίες ομάδες σε όλη την Ευρώπη αναζητούν τα νέα… αφεντικά των ομάδων – Σενάρια και ανατροπές

Unai Emery reacts during the English Premier League soccer match EPA, ANDY RAIN




Φέτος το καλοκαίρι πολλές κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες για διάφορους λόγους και συγκυρίες είναι έτοιμες να αλλάξουν προπονητή. Αυτό όπως είναι φυσικό δημιουργεί εκτός από μια τεράστια αναστάτωση και μια τεράστια προπονητολογία.

Από τη Λίβερπουλ και τη Μπάγερν, ως την Μπαρτσελόνα(;) και τη Μίλαν αλλά και τη Μπάγερν Μονάχου, γνωστά ονόματα προπονητών αναφέρονται σχεδόν καθημερινά ως υποψήφιοι για τους πάγκους.

Ανατροπή στη Λίβερπουλ

Ανατροπή στο θέμα του Ρούμπεν Αμορίμ, καθώς ο πορτογαλικός Τύπος αποκάλυψε πως χθες ο 39χρονος τεχνικός της Σπόρτινγκ Λισαβόνας ταξίδεψε με ιδιωτικό τζετ στο Λονδίνο για να μιλήσει με τη διοίκηση της Γουέστ Χαμ, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα τα ρεπορτάζ στα αγγλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για συμφωνία με τη Λίβερπουλ!

Μαζί με τον Αμορίμ ταξίδεψε και ο μάνατζερ του Ραούλ Κόστα και στην Πορτογαλία επιμένουν πως έχουν μεγάλη πρόταση στα χέρια τους για να πάρει τη θέση του Ντέιβιντ Μόιες στον πάγκο των «σφυριών». Ο Πορτογάλος κόουτς έχει συμβόλαιο με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας έως το καλοκαίρι του 2026, με ρήτρα εξαγοράς στα 30 εκατ. ευρώ.

Αν τελικά ο Αμορίμ προτιμήσει τη μεγάλη πρόταση της Γουέστ Χαμ, που του προσφέρει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με ετήσιες αποδοχές κοντά στα δέκα εκατ. ευρώ, τότε το «Teamtalk» υποστηρίζει πως οι «κόκκινοι» θα στραφούν στη λύση του Δανού τεχνικού της Μπρέντφορντ, Τόμας Φρανκ. Ο 50χρονος κόουτς έχει συμβόλαιο με την ομάδα του Λονδίνου έως το καλοκαίρι του 2027, με ρήτρα εξαγοράς στα δέκα εκατ. λίρες.

Τούχελ για Γιουνάιτεντ

Η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ψάχνει για προπονητή, καθώς όλα δείχνουν πως θα λύσει το καλοκαίρι τη συνεργασία της με τον Ερικ Τεν Χαγκ και έχει στρέψει την προσοχή της στην περίπτωση του Τόμας Τούχελ, ο οποίος στο τέλος της σεζόν θα φύγει από τη Βαυαρία, όπως επιβεβαίωσε και η διοίκηση της Μπάγερν Μονάχου.

Ο 52χρονος κόουτς θέλει το καλοκαίρι να επιστρέψει στην Αγγλία, από την οποία έφυγε όταν απολύθηκε από την Τσέλσι το Σεπτέμβριο του 2022. Μάλιστα το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Daily Express» αναφέρει πως ο Γερμανός κόουτς θα ήθελε να καθήσει στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Ολλανδός προπονητής της αγγλικής ομάδας δεν θα παραμείνει στο «Ολντ Τράφορντ» και τη νέα σεζόν, καθώς ο νέος συνιδιοκτήτης των «κόκκινων διαβόλων», Τζιμ Ράτκλιφ, δεν είναι ικανοποιημένος από την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Μάλιστα αναφέρεται πως πήρε οριστικά την απόφαση για την απόλυση του μετά το παρ’ ολίγον «κάζο» με την Κόβεντρι στα ημιτελικά του κυπέλλου Αγγλίας.

Η Γιουνάιτεντ προηγήθηκε με 3-0, αλλά η Κόβεντρι κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3 και λίγο έλειψε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην παράταση, αλλά τελικά στη διαδικασία των πέναλτι οι «κόκκινοι διάβολοι» πήραν την πρόκριση στον τελικό, όπου θα διεκδικήσουν το τρόπαιο από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Ράτκλιφ ήταν έξαλλος με την απόδοση της ομάδας και ακόμη κι αν κατακτηθεί το κύπελλο στον τελικό έχει αποφασίσει να απολύσει τον Τεν Χαγκ. Ο Ολλανδός τεχνικός προσελήφθη το 2022 και οδήγησε τη Γιουνάιτεντ στην τρίτη θέση της Premier League καθώς και στον τίτλο του League Cup στην πρώτη του σεζόν, αλλά η τρέχουσα πορεία της ομάδας δεν είναι αυτή που ήθελε ο Ράτκλιφ.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα ο Αγγλος μεγιστάνας, που είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά, στις αρχές του μήνα, με τον Γερμανό κόουτς και συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας, με τον Τούχελ να είναι έτοιμος να καθήσει στον πάγκο του «Ολντ Τράφορντ». Τώρα είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με τον Τούχελ και έχει κλειστεί ραντεβού με τον Τούχελ στο Παρίσι ή στο Λονδίνο, χωρίς να γίνει γνωστή η ημερομηνία.

Μπάγερν, περιμένοντας το 2025 τον Αλόνσο ή τον Κλοπ!

Η διοίκηση της Μπάγερν Μονάχου συνεχίζει την αναζήτηση νέου προπονητή για την επόμενη σεζόν, και θα ήθελε να συνεργαστεί με τον Τσάμπι Αλόνσο, που οδήγησε τη Λεβερκούζεν στην κατάκτηση του τίτλου στην Bundesliga, αλλά ο Ισπανός κόουτς αποφάσισε τελικά να παραμείνει και τη νέα σεζόν στον πάγκο της Μπάγερ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Kicker» η διοίκηση της ομάδας της Βαυαρίας έχει αλλάξει στρατηγική και αποφάσισε να προχωρήσει την επόμενη σεζόν με μια μεταβατική λύση, στοχεύοντας το καλοκαίρι να πάρει στον πάγκο της τον Αλόνσο ή τον Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος θ’ αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν από τη Λίβερπουλ και έχει αποφασίσει να μη δουλέψει τη σεζόν 2224/25!

Ετσι ο νέος τεχνικός διευθυντής της Μπάγερν, Μαξ Εμπερλ, συναντήθηκε ξανά με τον Ραλφ Ράγκνικ. Ο Γερμανός τεχνικός, με θητεία, μεταξύ άλλων, σε Σάλκε, Λειψία και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι στον πάγκο της εθνικής Αυστρίας, την οποία οδήγησε στα τελικά του EURO, μόλις ένα βαθμό πίσω στα προκριματικά από το Βέλγιο.

Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει πως ο Εμπερλ, μαζί με τον διευθυντή ποδοσφαίρου της ομάδας του Μονάχου, Κριστόφ Φρόιντ, συναντήθηκε με τον Ράγκνικ και συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας για την επόμενη σεζόν. Ο 65χρονος κόουτς ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμος ν’ αναλάβει τα ηνία της ομάδας και στο τέλος της χρονιάς ν’ αναλάβει πόστο στη διοίκηση των Βαυαρών.

Ανανεώνει με Άστον Βίλα ο Έμερι

Ο Ουνάι Έμερι θα παραμείνει στον πάγκο της Άστον Βίλα και μετά από αυτό το καλοκαίρι.

Παρά το έντονο ενδιαφέρον κορυφαίων ομάδων όπως η Μπάγερν Μονάχου, η οποία ωστόσο στράφηκε στον Ραλφ Ράνγκνικ, ο Ισπανός τεχνικός θα επεκτείνει το συμβόλαιό του με τον αγγλικό σύλλογο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Athletic, ο πρώην προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν συμφώνησε με τη διοίκηση της αγγλικής ομάδας για να παρατείνει τη συνεργασία του μέχρι τον Ιούνιο του 2026.

Αυτά είναι προφανώς πολύ καλά νέα για τους «Χωριάτες». Με τον Έμερι στο τιμόνι, η ομάδα που εδρεύει στο Μπέρμιγχαμ βρίσκεται στην 4η θέση στην Πρέμιερ Λιγκ και θα παίξει στα ημιτελικά του Europa Conference League, αντιμετωπίζοντας τον Ολυμπιακό.

Ο 52χρονος Ισπανός εντάχθηκε από τη Βιγιαρεάλ τον Οκτώβριο του 2022 αντικαθιστώντας τον Στίβεν Τζέραρντ, έχοντας κερδίσει το Γιουρόπα Λιγκ την προηγούμενη χρονιά με το «κίτρινο υποβρύχιο». Αυτή ήταν ο τέταρτος τίτλος στη διοργάνωση για τον Έμερι, που είχε επίσης σηκώσει το τρόπαιο τρεις φορές με τη Σεβίλλη.

Οι ιδιοκτήτες της Άστον Βίλα, Γουές Έντενς και Νάσεφ Σουίρις, έχουν δώσει σημαντική αυτονομία στον Έμερι από τότε που έφτασε στο Μπέρμιγχαμ, με την επιρροή του να ενισχύεται μόλις το περασμένο καλοκαίρι, μετά από μια ανανέωση της ιεραρχίας του συλλόγου.

Το «τρίγωνο εξουσίας» του, το οποίο περιλαμβάνει τον πρόεδρο των ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων Μόντσι και τον διευθυντή ποδοσφαίρου Ντέιμιαν Βινταγκάνι, είναι υπεύθυνο για την καθημερινή λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος της Βίλα.

Ο σύλλογος έχει χτιστεί και κατευθύνεται σύμφωνα με την εικόνα του Έμερι, ενώ είναι προσανατολισμένος στο στιλ διοίκησής του. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ήταν πάντα απίθανο να δελεαστεί από το ενδιαφέρον το οποίο επέδειξαν γι΄ αυτόν άλλοι σύλλογοι, όπως για παράδειγμα η Μπάγερν Μονάχου.

Οριστική η απόφαση της μίλαν για αντικατάσταση του Πιόλι

Η διοίκηση της Μίλαν έχει αποφασίσει οριστικά να λύσει το καλοκαίρι τη συνεργασία της με τον Στέφανο Πιόλι, όπως σχετικά αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ, μετά την ήττα στο ντέρμπι του Μιλάνου από την Ιντερ (2-1).

Η φετινή σεζόν των «ροσονέρι» ήταν απογοητευτική, αφού έμειναν νωρίς εκτός από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Επίσης αποκλείστηκαν από την Αταλάντα στα προημιτελικά του κυπέλλου, ενώ στο Champions League βγήκαν τρίτοι και στο Europa League η Ρόμα τους απέκλεισε, επίσης, στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Παρά το γεγονός ότι οι «ροσονέρι» έχουν ανανεώσει εδώ και μήνες το συμβόλαιο του Πιόλι έως το καλοκαίρι του 2025, η μέτρια φετινή πορεία της ομάδας οδήγησε τη διοίκηση στη συγκεκριμένη απόφαση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία / Μάντσεστερ, Βρετανία / Μπέρμιγχαμ, Βρετανία / Μόναχο, Γερμανία / Μιλάνο, Ιταλία

Ο… «νόμος Μπαπέ» είναι έτοιμος προς ψήφιση: Η κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφασίζει μείωση φόρων εισοδήματος για ξένες περιουσίες…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: