Λουκέτο από τη βελγική αστυνομία σε εκδήλωση της σκληρής ξενοφοβικής δεξιάς στις Βρυξέλλες με προσκεκλημένους τους Βίκτορ Όρμπαν και Νάιτζελ Φάρατζ [videos]

FILE PHOTO: Ο ακροδεξιός αντιευρωπαϊστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. EPA/MARTIN DIVISEK




Η βελγική αστυνομία επενέβη σήμερα το πρωί για να βάλει τέλος σε μια συνεχιζόμενη συγκέντρωση της σκληρής δεξιάς ελίτ της Ευρώπης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Η  National Conservatism Conference – Η Διάσκεψη Εθνικού Συντηρητισμού – επρόκειτο να υποδεχθεί τον εθνικιστή  Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν  και τον ομοϊδεάτη ξενοφοβικό λαϊκιστή Βρετανό πολιτικό Νάιτζελ Φάρατζ τις επόμενες δύο ημέρες, αλλά οι αστυνομικές αρχές έφτασαν δύο ώρες μετά την έναρξη της εκδήλωσης στον χώρο εκδηλώσεων Claridge, κοντά στην Ευρωπαϊκή Συνοικία, για να ενημερώσουν τους διοργανωτές ότι η εκδήλωση θα τερματιστεί.

«Οι αρχές αποφάσισαν να τερματίσουν την εκδήλωση λόγω πιθανότητας διατάραξης της δημόσιας τάξης», είπε ένας αστυνομικός  σε έναν από τους διοργανωτές. Τα ρολά είχαν ήδη κατέβει στον χώρο όπου ο αρχιτέκτονας του Brexit Φάρατζ επρόκειτο να δώσει μια κεντρική ομιλία στις 11 π.μ.

Όταν ανέβηκε στη σκηνή, και καθώς το επεισόδιο δράμα συνέχισε να εκτυλίσσεται έξω από το χώρο, ο Φάρατζ επέκρινε τις αρχές των Βρυξελλών ως «απλά τερατώδεις» επειδή προσπάθησαν να ακυρώσουν την εκδήλωση.

«Ήξερα ότι δεν θα ήμουν ευπρόσδεκτος πίσω στις Βρυξέλλες», είπε ο πρώην ευρωβουλευτής.

Ο πρωτοπόρος του Brexit δεν ήταν μόνος που άσκησε δριμεία κριτική για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

«Είναι πραγματικά κάτι σαν τενεκεδένια δικτατορία», είπε στο POLITICO ο Φρανκ Φουρεντί, ένας από τους διοργανωτές από το δεξιό think tank MCC, το οποίο συνυποστηρίζει την εκδήλωση. «Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν έναν τεχνικό λόγο για να διατυπώσουν μια πολιτική άποψη. Είπαν στον ιδιοκτήτη ότι αν δεν κλείσει θα κόψουν το ρεύμα».

Λίγο περισσότερο από μία ώρα μετά την πρώτη άφιξη, η αστυνομία επέστρεψε περίπου στις 12:45 μ.μ. για να παραδώσει μια επίσημη εντολή στον τοπικό διοργανωτή της εκδήλωσης, Αντονί Γκιλάντ,επικεφαλής του προσωπικού του MCC. Η αστυνομία του έδωσε 15 λεπτά για να διαβάσει και να υπογράψει το τρισέλιδο έγγραφο.

“Ένας από τους λόγους που μας αναφέρθηκαν, δεν είναι ο μόνος λόγος, είναι ότι θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον μας σήμερα το απόγευμα γύρω στις 5 το απόγευμα και η ιδέα είναι ότι η αστυνομία δεν είναι σε θέση να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου σε αυτήν την εκδήλωση.” είπε ο Γκιλάντ.

Ο χώρος εκδηλώσεων του Claridge ήταν ο τρίτος χώρος στη σειρά που είχε επιλεγεί για την διάσκεψη, αφού ο πρώτος χώρος – Concert Noble – τελικώς απέτρεψε την πραγματοποίησή της υπό την πίεση του σοσιαλιστή δήμαρχου των Βρυξελλών Philippe Close, ενώ ο φιλελεύθερος δήμαρχος του Ετερμπίκ άσκησε πίεση στο πολυτελές ξενοδοχείο Sofitel να το ακυρώσει την δεύτερη επιλογή.

  • Ο Εμίρ Κιρ,  δήμαρχος του Saint-Josse-ten-Noode όπου βρίσκεται το Claridge, είπε νωρίτερα στο POLITICO μέσω email ότι «θα λάβει αμέσως μέτρα για την απαγόρευση» της εκδήλωσης.

Ο Φάρατζ απέτισε φόρο τιμής στον ιδιοκτήτη του Claridge, αποκαλώντας τον «γενναίο Τυνήσιο» που έχει αντισταθεί στους «νταήδες» που θέλουν να κλείσουν το συνέδριο.

Η αστυνομία είπε στους διοργανωτές ότι υπάρχει κίνδυνος οι διαδηλωτές να προκαλέσουν αναταραχή στο χώρο αργότερα το απόγευμα. Ο Γκιλάντ είπε στην αστυνομία ότι θα πάει στα δικαστήρια την απόφαση του δημάρχου να βγάλει “στο δρόμο” την διάσκεψη.

Το συνέδριο NatCon διοργανώνεται από το Ίδρυμα Edmund Burke, μια δεξαμενή σκέψης της άρκας Δεξιάς.

«Καταλαβαίνω ότι η αστυνομία είναι πολύ, πολύ πρόθυμη να το κλείσει. Εάν πρόκειται να το κλείσουν, μπορούν να το κάνουν με μένα επί σκηνής », είπε ο Φάρατζ κλείνοντας την παρέμβασή του. Το κοινό επευφημούσε και φώναζε.

Με πληροφορίες από POLITICO

 

Nέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ τις επόμενες ώρες για να «κλειδώσει» ο τρόπος απάντησης στο χτύπημα του Ιράν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: