Η απόλυτη απαξίωση για τον Ελπιδοφόρο: Με ανακοινωθέν του το Άγιο Όρος πιστοποιεί ότι δεν υποδέχθηκε επίσημα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Archbishop Elpidophoros visited The Holy Monastery of Philotheou at Mt. Athos and was welcomed by The Abbot Fr. Nikodimos. ©PHOTOS: GOA, Dimitrios Panagos




ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερή Επιστασία του Αγίου Ορους σε ανακοινωθέν της, με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2024, επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι δεν υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο Αγιον Ορος.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα (Θεόδωρος Καλμούκος), η Ιερή Επιστασία τονίζει ότι «υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Κοινότητας των Αντιπροσώπων των είκοσι Ιερών Μονών, όπως να μην υπάρξει η κατά το έθος υποδοχή του Ιεράρχου υπό της Ιεράς Επιστασίας, αι δε Ιεραί Μοναί ενεργήσωσιν επί του θέματος κατά την κρίσιν των».

Εν συνεχεία, το ανακοινωθέν της Ιερής Επιστασίας υπογραμμίζει τα εξής: «Η ομόφωνος αύτη απόφασις της Ιεράς Κοινότητος ελήφθη εξ αιτίας του δημοσιευθέντος υλικού μετά το πέρας του μυστηρίου του βαπτίσματος των νηπίων εις τον Ιερόν Ναόν της Παναγίας Φανερωμένης εις Βουλιαγμένην (περί του οποίου βαπτισμού ουδείς ενδοιασμός εξεφράσθη υφ’ υμών). Διά της συμμετοχής του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής εις τας μετά το μυστήριον φωτογραφίσεις, και μάλιστα εν επισήμω εκκλησιαστική περιβολή, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ’ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Το ανακοινωθέν υπογράφουν: Οι επιστάται της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Ορους, Αθω:

Ο Χιλιανδαρίου Πρωτεπιστάτης Ιερομόναχος Εφραίμ
Ο Ξηροποτάμου Επιστάτης Ιερομόναχος Παύλος
Ο Αγίου Παύλου Επιστάτης Γέρων Νικόδημος
Ο Γρηγορίου Επιστάτης Ιερομόναχος Παϊσιος.

Υπογραμμίζεται ότι την είδηση για την άρνηση της Ιεράς Κοινότητος να υποδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Ορους αποκάλυψε πρώτος ο κ. Σωτήρης Τζούμας στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Εξάψαλμος» της Ελλάδος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα από την αποκάλυψη της επιστολής του Αγίου Ορους προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο από τον «Ε.Κ.», υπήρξε επικοινωνία του κ. Ελπιδοφόρου, σύμφωνα με την οποία ο Πατριάρχης φέρεται να είπε στον Αρχιεπίσκοπο να πραγματοποιήσει την επίσκεψη γιατί αλλιώς θα δείξει ότι φοβάται και του συνέστησε να επισκεφθεί «δικές μας Μονές», τουτέστιν προσκείμενες στο Πατριαρχείο, πράγμα που έκανε ο κ. Ελπιδοφόρος. Αποκαλύπτουμε πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμβουλεύει επί τακτικής βάσεως για το τι πρέπει να πράττει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για εκκλησιαστικά και μη θέματα.

Αγιορείτες Πατέρες τόσο από Μονές, όσο και εκ της Ιερής Επιστασίας οι οποίοι μίλησαν στον «Εθνικό Κήρυκα» με τη θερμή παράκληση να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους για ευνόητους λόγους, είπαν ότι η επίσκεψη αυτή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου έχει δημιουργήσει ήδη ρηγματώδεις καταστάσεις ανάμεσα σε Μονές με ορατό πλέον τον διαχωρισμό σε «πατριαρχικές» και μη, ενώ επικρατεί έντονη δυσφορία σε βάρος των ηγουμένων των οποίων τις Μονές επισκέφθηκε και ιδιαίτερα των ηγουμένων της Μονής Ξενοφώντος, Αρχιμανδρίτη Αλεξίου και Φιλοθέου, Αρχιμανδρίτη Νικοδήμου.

Ακόμα, δημιουργείται συσσωρευμένη δυσφορία σε βάρος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον οποίον πολλοί Αγιορείτες Μοναχοί θεωρούν υπεύθυνο για πολλά συμβαίνοντα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και μάλιστα για το «σχίσμα», όπως είπαν χαρακτηριστικά, με αφορμή τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας σε μερίδα των Ουκρανών.

Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ελπιδοφόρος: Το χαστούκι της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους ήταν τόσο ηχηρό που ακούστηκε στο Φανάρι και στη Νέα Υόρκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: