Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ελπιδοφόρος: Το χαστούκι της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους ήταν τόσο ηχηρό που ακούστηκε στο Φανάρι και στη Νέα Υόρκη

The Holy Monastery of Pantokrator at Mt. Athos, January 21st, 2024. ©PHOTOS: GOA, Dimitrios Panagos




Του ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ, Εξάψαλμος

Μερικοί προβεβλημένοι Ιεράρχες θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ο,τι θέλουν και να πατούν επι πτωμάτων! Και όλοι να υποχωρούν στο πέρασμά τους.

Ένας εξ αυτών είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος θεωρεί ότι από τη νέα θέση που τον ενέταξε η Εκκλησία – θέση που την έκαναν σημαντική οι προκάτοχοί του και συγκεκριμένα ο Αμερικής Ιάκωβος και ο Αμερικής Δημήτριος και στα παλιοκαιρινά χρόνια ο Αθηναγόρας, ο μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης- θα μπορεί να καινοτομεί και να προκαλεί ανορθόδοξα, έξω από την Παράδοση της Εκκλησίας και να του περνά.

Και όλοι να αποδέχονται τις καινοτομίες του και να τις θεωρούν ως τετελεσμένο.

Όμως υπάρχουν ιερωμένοι μέσα στο εκκλησιαστικό και Μοναχικό γίγνεσθαι που φυλάττουν Θερμοπύλες! Είναι αφιερωμένοι και αφοσιωμένοι εκ κοιλίας Μητρός στην πίστη, όχι για να εξυπηρετήσουν καριέρες και να ανέβουν τις κλίμακες της Ιεραρχίας, αλλά γιατί πιστεύουν.Γιατί έχουν μέσα στην καρδιά τους Χριστό και Ελλάδα.

  • Σε αυτό το εκλεκτό φυτώριο της στρατευομένης Εκκλησίας συγκαταλέγεται η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους. Και αυτή τη χρονική συγκυρία είμεθα ευνοημένοι και ευλογημένοι από τον Κύριο και την Παναγία Μητέρα μας να έχουμε στο μετερίζι αυτό τους καλύτερους.

Η Ιερά Επιστασία, η οποία είναι το Ελτελεστικό γραφείο της Ιεράς Κοινότητας, απαρτίζεται από τους πατέρες: Πρωτεπιστάτης ο Στέφανος Χιλανδαρηνός και Επιστάτες ο Παύλος Ξηροποτάμου, ο Νικόδημος Αγίου Παύλου και ο Παΐσιος Οσίου Γρηγορίου.Όλοι τους εκλεκτοί, αγνοί και γνήσιοι Αγιορείτες.

Είναι και οι τέσσερις πατέρες χάρισμα του Θεού στην Εκκλησία και στο Άγιο Όρος.

Είναι οι ίδιοι που εξ ονόματος όλης της Μοναστικής πολιτείας του Αθωνα έγραψαν την Επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη και του εξέθεσαν την ανησυχία και τους ενδοιασμούς τους για το ταξίδι δημοσίων σχέσεων που θέλησε να κάνει ο Ελπιδοφόρος στο Όρος.

Είναι οι ίδιοι πατέρες που είπαν ότι δεν θα τον υποδεχθούν, ούτε θα τον δεχθούν και το έπραξαν!
Είναι οι ίδιοι Γέροντες που δεν φέρθηκαν με τον παραδοσιακό φιλόξενο τρόπο που φέρονται συνήθως σε κάθε Ιεράρχη αυτού του επιπέδου όταν επισκέπτεται το Όρος.

Και φέρθηκαν έτσι όχι από αγένεια ή έλλειψη φιλοξενίας!

Αλλά γιατί έπρεπε να δώσουν ένα μάθημα σωφρονισμού στον επισκέπτη τους, ο οποίος από τη μια μας προτείνει να καταργήσουμε την Αγία Λαβίδα και να χρησιμοποιήσουμε πλαστικά κουταλάκια στην θεία ευχαριστία, από την άλλη με την εν πομπή τέλεση της γνωστής βάπτισης στην Γλυφάδα, στην καρδιά της ορθόδοξης Ελλάδας, ήλθε να μας μεταφέρει καινά δαιμόνια, τα οποία δεν αλλάζουν απλά την παράδοση αλλά προσβάλλουν την πίστη μας.

Επιπλέον όφειλαν με την στάση του να αναπαύσουν τον λαό του Θεού, ο οποίος προσβλέπει, αγαπά και τιμά το Αγ. Όρος.

Ο Ελπιδοφόρος θέλησε να μπει στο Όρος για να δείξει στην κοινή γνώμη ότι ορίστε όλοι με δέχονται και όλοι υποχωρούν στο πέρασμά μου!!

Αλλά εδώ λογάριασε χωρίς την Παναγία, η οποία είναι η πραγματική αφέντρα της Αγιωνύμου Πολιτείας και χωρίς τους Πατέρες που είναι θεματοφύλακες της Παραδόσεως.

Οι Αγιορείτες Πατέρες ως γνωστόν απέχουν της κρεοφαγίας και με τη στάση τους είπαν στον Ελπιδοφόρο ότι στο Όρος δεν περνούν τα …αμερικανικά μπέργκερ! Ας πάει αλλού να τα σερβίρει και μάλιστα εκεί όπου έχουν συνηθίσει την κρεοφαγία!

  • Πραγματικά οι σεβαστοί πατέρες, στα βήματα των Αγίων Πατέρων, έδειξαν στον Ελπιδοφόρο, το λάθος του. Και ο Επίσκοπος Αμβρόσιος κάποτε δεν επέτρεψε στον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο να εισέλθει στον Ναό, μέχρι να έλθει εις εαυτόν και καταλάβει το λάθος του.

Εκείνος μεν είχε τα χέρια του βαμμένα με αίμα. Ο Ελπιδοφόρος έχει καταπατήσει κανόνες της Εκκλησίας και έχει σκανδαλίσει το ποίμνιο.´Εβαψε την ψυχή του με αίμα.

Ας ελπίσουμε ότι έλαβε το σωστό μήνυμα από την ενέργεια των Αγιορειτών Πατέρων και θα έρθει εις εαυτόν. Για το καλό της Εκκλησίας, της Ομογένειας αλλά και της ψυχής του.

ΠΗΓΗ: Σωτήρης Μ. Τζούμας στην ιστοσελίδα Εξάψαλμος

Συμβολική “επίσκεψη” του Ελπιδοφόρου στην Ιερά Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους: Το μοναστήρι είχε ερευνηθεί για σχέσεις με τη Μόσχα και το κόμμα της Νίκης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: