Έστειλε η Τουρκία έγγραφο στην Ουάσιγκτον στο οποίο αναφέρει ότι σκοπεύει να αποκλιμακώσει τυχόν εντάσεις με την Ελλάδα στο Αιγαίο; Αυτό υποστηρίζει η NY Times…

Members of Turkish parliament attend session before voting on a bill regarding Sweden’s accession to NATO, at the Grand National Assembly of Turkey (TBMM) in Ankara, Turkey, 23 January 2024. Turkey’s Parliament, where President Tayyip Erdogan’s AK Party and allies hold a majority, will vote on Sweden’s NATO bid. EPA/NECATI SAVAS




Η εφημερίδα New York Times γράφει ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Biden) έστειλε επιστολή σε τέσσερα ανώτερα μέλη του Κογκρέσου την Τετάρτη, καλώντας τους να εγκρίνουν γρήγορα την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Τουρκία, μετά την ψηφοφορία από το τουρκικό κοινοβούλιο για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος έστειλε την επιστολή στους επικεφαλής Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, οι οποίες έχουν την επίβλεψη της μεταφοράς όπλων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) σε άλλα κράτη.

Από το βράδυ της Τετάρτης, οι τέσσερις ανώτεροι βουλευτές δεν είχαν δώσει την έγκρισή τους και ένας ή περισσότεροι από αυτούς ενδέχεται να ζητήσουν από την κυβέρνηση του κ. Biden να δώσει διαβεβαιώσεις για τις ενέργειες της Τουρκίας σε ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής πριν συμφωνήσουν στη μεταβίβαση, είπε αξιωματούχος του Κογκρέσου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony J. Blinken) συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη αυτόν τον μήνα και τον ώθησε να εγκρίνει η Τουρκία την ένταξη της Σουηδίας (στο ΝΑΤΟ). Ο Blinken προσπάθησε να τον διαβεβαιώσει ότι η πώληση των F-16 θα πραγματοποιηθεί, είπαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Το State Department έδωσε στις δύο επιτροπές του Κογκρέσου άτυπη ειδοποίηση για την πώληση πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Κογκρέσου έχουν επανειλημμένα απευθυνθεί στο State Department με ερωτήσεις σχετικά με το πώς η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη, καθώς και ορισμένες από τις κινήσεις εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας που φαίνεται να αντιβαίνουν στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ένα θέμα είναι το γεγονός ότι ο τουρκικός στρατός έχει πραγματοποιήσει έναν αυξανόμενο αριθμό αεροπορικών επιδρομών σε κουρδικές πολιτοφυλακές στη βορειοανατολική Συρία, που έχουν συνεργαστεί με τον στρατό των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Μέλη του Κογκρέσου και βοηθοί εξακολουθούν να ανησυχούν για την επιθετικότητα της Τουρκίας, είπε ένας αξιωματούχος.

Οι αξιωματούχοι του Κογκρέσου θέλουν επίσης να δουν διαβεβαιώσεις από την Τουρκία για το πότε θα προχωρήσει η επίσημη επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας από το γραφείο του κ. Ερντογάν.

Και ζητούν από το State Department να τους παράσχει ένα έγγραφο που υποτίθεται ότι έχει στείλει η Τουρκία στο υπουργείο, λέγοντας ότι ο τουρκικός στρατός σκοπεύει να αποκλιμακώσει τυχόν εντάσεις με τον ελληνικό στρατό στο Αιγαίο Πέλαγος, είπε ο αξιωματούχος.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο κ. Biden ενδέχεται να μην λάβει έγκριση και από τους τέσσερις βουλευτές όσο γρήγορα θα ήθελε, παρά την επιστολή που έστειλε την Τετάρτη, η οποία αναφέρθηκε από το Reuters.

Οι αξιωματούχοι του Κογκρέσου αναμένουν ότι μόλις αυτοί οι νομοθέτες δώσουν τη συγκατάθεσή τους, το State Department θα κινηθεί γρήγορα για να ενημερώσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση, πράγμα που σημαίνει ότι η μεταφορά όπλων θα ολοκληρωθεί.

ΠΗΓΗ: New York Times, Edward Wong

Μην δώσετε τα F-16 στους Τούρκους, καλεί το Λευκό Οίκο ο περίφημος Michael Rubin: Πώς πρέπει να ανταποκριθούν οι ΗΠΑ στο δήθεν “δώρο” της Τουρκίας στη Σουηδία;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: