Μην δώσετε τα F-16 στους Τούρκους, καλεί το Λευκό Οίκο ο περίφημος Michael Rubin: Πώς πρέπει να ανταποκριθούν οι ΗΠΑ στο δήθεν “δώρο” της Τουρκίας στη Σουηδία;

epa11099265 White House Press Secretary Karine Jean-Pierre (L) and National Security Council Strategic Communications Coordinator John Kirby attend a press briefing at the White House in Washington, DC, USA, 23 January 2024. EPA, Yuri Gripas POOL




Το περιοδικό Washington Examiner δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Michael Rubin, στο οποίο εισηγείται τι πρέπει να πράξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εκ μέρους της Τουρκίας. Κάνει αναφορά και στην Ελλάδα.

Σημειώνει ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) προχώρησε σε αυτή την κίνηση έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι πέτυχε το μεγαλύτερο κέρδος που θα μπορούσε και δεν υπάρχει πλέον περαιτέρω οικονομικό όφελος για τον ίδιο ή τη χώρα του από μία συνεχιζόμενη καθυστέρηση της ένταξης.

Αφού πήρε ανταλλάγματα από τη Σουηδία αναφορικά με τους Κούρδους που διαμένουν στο έδαφός της και τη δράση που αναπτύσσουν, ο συντάκτης σημειώνει ότι το τίμημα που αναμένει ο Erdogan από τις ΗΠΑ είναι υψηλότερο. Η Τουρκία απώλεσε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα F-35 λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία.

Ως παρηγοριά, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν (Jake Sullivan) έχει από καιρό προωθήσει μια συμφωνία για την παροχή στην Τουρκία νέων F-16 και αναβαθμίσεων για τα υπάρχοντα αεροσκάφη της. Επιπλέον, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Blinken) φέρεται να υποσχέθηκε στον Erdogan επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Με την ένταξη της Σουηδίας ή όχι, το Κογκρέσο θα πρέπει να απορρίψει οποιοδήποτε πακέτο F-16 για την Τουρκία για δύο λόγους:

  • Πρώτον, η Τουρκία είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τα F-16 της όχι για να προωθήσει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ αλλά μάλλον για να τα υπονομεύσει και να απειλήσει τους γείτονες.
  • Δεύτερον, ο Erdogan καυχιέται επανειλημμένα για την εγχώρια στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας.

Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε όπλο της παράσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να βελτιώσει το δικό της οπλοστάσιο και τις εξαγωγές της. Πράγματι, αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Erdogan ήθελε τα F-16, υπογραμμίζει ο συντάκτης.

Εάν ο Λευκός Οίκος προχωρήσει σε πώληση F-16, το Κογκρέσο θα πρέπει να επιβάλει όρους. Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία παρενοχλούσε την Ελλάδα μέσω μη εγκεκριμένων υπερπτήσεων στο έδαφός της και τακτικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της.

Για να πάρει τα F-16, η Τουρκία διέκοψε αυτές τις υπερπτήσεις, τοποθετώντας ουσιαστικά τον εαυτό της στη θέση του νταή που αξίζει ανταμοιβές λόγω αποχής του από την παρενόχληση συμμαθητών του στην παιδική χαρά. Αυτή η παύση πρέπει να είναι μόνιμη. Τίποτα προς το παρόν δεν εμποδίζει την Τουρκία να επαναλάβει τις προκλήσεις της.

Όταν συμβεί αυτό, η κλιμάκωση θα μπορούσε να είναι δραματική, οδηγώντας δυνητικά σε έναν πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ. Τουλάχιστον, οποιαδήποτε μεταφορά μαχητικών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διάστημα μιας δεκαετίας. Οποιαδήποτε υπέρπτηση θα πρέπει να οδηγεί σε αυτόματη παύση, αν όχι σε ακύρωση, περαιτέρω παραδόσεων F-16, σημειώνει ο συντάκτης.

Η 50ή επέτειος της τουρκικής εισβολής και της παράνομης εθνοκάθαρσης και κατοχής της Κύπρου απέχει λιγότερο από έξι μήνες. Όντας μακριά από το να επιδιώκει να επιλύσει τη διένεξη, ο Erdogan αύξησε τον παράνομο εποικισμό της Τουρκίας, εκτοπίζοντας πολλούς από τους μουσουλμάνους Κύπριους που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί.

Έχει επίσης μετατρέψει ένα αεροδρόμιο στην κατεχόμενη ζώνη σε στρατιωτική βάση που απειλεί το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Τουλάχιστον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) θα πρέπει να πιστοποιήσει ότι η Τουρκία δεν χρησιμοποιεί κανένα όπλο κατά παράβαση των περιορισμών του διεθνών κανόνων για την Εμπορία Όπλων για να ενισχύσει την κατοχή της στην Κύπρο. Αντίθετα, το State Department θα πρέπει να συμβάλει στην απόσυρση των κατοχικών υποδομών της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει αυξήσει την πιθανότητα αναβίωσης του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο αντιπερισπασμό που υπάρχει λόγω της Χαμάς, για να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να παράσχουν F-16 έως ότου η Τουρκία συμφωνήσει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα F-16 εναντίον των Κούρδων, τη ραχοκοκαλιά του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ομοίως, το Κογκρέσο πρέπει, επίσης, να απαιτήσει περιορισμούς στις μεταφορές σε τρίτους, ειδικά αφότου η Τουρκία χρησιμοποίησε F-16 κατά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν το 2020 στην Αρμενία και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τέλος, δεδομένης της υποστήριξης της Τουρκίας προς τη Χαμάς και της ρητορικής υποστήριξής της προς τους Χούθι, το Κογκρέσο θα πρέπει να απαιτήσει από το State Department να πιστοποιήσει ότι η Τουρκία δεν βοηθά τις ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές, πριν από οποιαδήποτε πώληση F-16, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Washington Examiner – How the US should respond to Turkeys stringsattached gift to Sweden

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video): Φαίνεται ότι εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει πρώτα την πώληση των F-16 ο Ερντογάν δεν θα υπογράψει για τη Σουηδία! “Θύμα” τα ελληνικά F-35…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: