To «Χ» στο κατώφλι της χρεοκοπίας; Αναλυτές ανησυχούν σοβαρά μετά τα «μπινελίκια» του Έλον Μασκ προς τους διαφημιστές

File Photo US tech entrepreneur Elon Musk, owner of Tesla, SpaceX and X, looks on after attending a conversation event with British Prime Minister Rishi Sunak (unseen) in central London, Britain, 02 November 2023. EPA/TOLGA AKMEN / POOL




Η εποχή που το Twitter ήταν ένας παράδεισος για τις διαφημιστικές εταιρείες φαίνεται πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τουλάχιστον όσο ο Έλον Μασκ είναι στο τιμόνι.

Ο «πόλεμος» που ξεκίνησε μαζί τους με την αποχώρηση κάποιων εταιρικών κολοσσών , όπως η Disney, προκαλεί έντονο προβληματισμό στους αναλυτές ακόμη και ως προς την ίδια τη βιωσιμότητα του κάποτε κραταιού μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

O δημοσιογράφος του BBC, Τζέιμς Κλέιτον, που ειδικεύεται στο ρεπορτάζ τεχνολογίας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού θυμάται μια συνέντευξη που είχε με τον ιδρυτή της Tesla και πρόεδρο πλέον του πρώην Twitter τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχε πρωτοαναλάβει τα ινία του σημερινού «Χ». Τότε δεν είχε δώσει, ομολογεί, μεγάλη βαρύτητα στην παρακάτω αναφορά:

«Αν η Disney αισθάνεται άνετα να διαφημίζει παιδικές ταινίες [στο Twitter] και η Apple αισθάνεται άνετα να διαφημίζει iPhone, αυτά αποτελούν καλές ενδείξεις ότι το Twitter είναι ένα καλό μέρος για διαφήμιση».

Επτά μήνες αργότερα, τόσο η Disney όσο και η Apple δεν διαφημίζονται πλέον στο X και ο Μασκ προτρέπει τις εταιρείες που έχουν αποχωρήσει από την πλατφόρμα να «πάνε να….».

Την περασμένη Τετάρτη, η χρήση της λέξης «χρεοκοπία», σε μια προσπάθειά του να δείξει πόσο πολύ επηρεάζει το μποικοτάζ τη βιωσιμότητα της εταιρείας, επέδρασε σαν καμπανάκι.

Γίνεται να χρεοκοπήσει μια εταιρεία που πέρυσι την αγόρασε για 44 δισεκ. δολάρια; Αδιανόητο, αλλά πιθανό.

Για να καταλάβει κανείς πόσο συνδεδεμένα είναι τα διαφημιστικά έσοδα με την ύπαρξη του Χ, αρκεί να καταλάβει ότι πέρυσι το 90% των εσόδων του ήρθε από τη διαφήμιση. Είναι η καρδιά του κτήνους.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μασκ το υπαινίχθηκε ευθέως.

“Εάν η εταιρεία αποτύχει… θα αποτύχει λόγω ενός μποϊκοτάζ από διαφημιστές. Και αυτό θα είναι που θα χρεοκοπήσει την εταιρεία.” αυτός είπε.

Ο Μαρκ Γκέι, επικεφαλής συμβουλευτικής εταιρείας, η οποία συνεργάζεται με εκατοντάδες εταιρείες, λέει ότι δεν υπάρχει ένδειξη επιστροφής των εταιριών που αποσύρθηκαν.

Και σαν να μην έφταναν αυτές,  την Παρασκευή ο γίγαντας λιανικής Walmart ανακοίνωσε ότι δεν διαφημίζεται πλέον στο X.

Τα… γαλλικά του Μασκ προς τους διαφημιστές δεν βοήθησαν.

Η Γιασμίν Ένμπεργκ, αναλύτρια στο Insider Intelligence, λέει στο BBC: «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταλάβει και να γνωρίζει ότι η δημόσια και προσωπική επίθεση σε διαφημιστές και εταιρείες που πληρώνουν τους λογαριασμούς του X δεν θα κάνει καλό στις επιχειρήσεις».

Μπορεί πράγματι να χρεοκοπήσει το X;

Ο ίδιος ο Μασκ φαίνεται να αντιλαμβάνεται αυτή την πιθανότητα. Έχει παραδεχθεί ότι οι συνδρομές στο X δεν πρόκειτο να αντικαταστήσουν τα χρήματα από τη διαφήμιση.

«Αν έχετε ένα εκατομμύριο άτομα που είναι συνδρομητές για, ας πούμε, 100$ ετησίως, αυτό είναι 100 εκατομμύρια $. Αυτή είναι μια αρκετά μικρή ροή εσόδων σε σχέση με τη διαφήμιση».

File Photo Workers remove letters from the iconic vertical Twitter sign at the companys headquarters after Twitter owner Elon Musk announced the rebranding of the social media platform to X in San Francisco, California, USA, 24 July 2023. EPA/JOHN G. MABANGLO

Το 2022, τα διαφημιστικά έσοδα του Twitter ήταν περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Insider Intelligence εκτιμά ότι φέτος θα πέσει στα 1,9 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία έχει δύο μεγάλες δαπάνες. Η πρώτη είναι οι μισθοδοσίες. Ο Μασκ τις έχει ήδη πετσοκόψει, απολύοντας χιλιάδες.

Το δεύτερο είναι η εξυπηρέτηση των δανείων που έλαβε ο Μασκ για να αγοράσει το Twitter, συνολικού ύψους περίπου 13 δισεκ. δολαρίων. Το Reuters ανέφερε ότι η εταιρεία πρέπει τώρα να πληρώνει 1,2 δισ. δολάρια μόνο για τόκους κάθε χρόνο.

Εάν η εταιρεία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους τόκους των δανείων της ή να αντέξει οικονομικά να πληρώσει το προσωπικό, τότε, ναι, ο Χ θα μπορούσε πραγματικά να χρεοκοπήσει.

Αλλά αυτό θα ήταν ένα ακραίο σενάριο που σίγουρα θα ήθελε να αποφύγει ο Μασκ.

Επιλογές βέβαια υπάρχουν. Μακράν το πιο απλό πράγμα για τον Μασκ θα ήταν να βάλει στην εταιρεία περισσότερα από τα χρήματά του – αλλά φαίνεται ότι δεν θέλει να το κάνει αυτό.

Ή θα μπορούσε να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί με τις τράπεζες για λιγότερο επαχθείς πληρωμές τόκων.

Αλλά εάν η επαναδιαπραγμάτευση δεν λειτουργήσει και οι τράπεζες δεν πάρουν τα χρήματά τους, τότε η πτώχευση θα μπορούσε να είναι η μόνη επιλογή και σε αυτό  το σημείο οι τράπεζες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να πιέσουν για μια αλλαγή στη διαχείριση.

Μια κατάσταση εξαιρετικά περίπλοκη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Άλλωστε θα ήταν τρομερό και για την επιχειρηματική φήμη του Μασκ και θα επηρέαζε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο Μασκ θα μπορούσε να δανειστεί χρήματα στο μέλλον.

Και σε ένα σενάριο χρεοκοπίας, το X θα σταματούσε απλώς να λειτουργεί;

«Το βρίσκω πολύ δύσκολο», λέει ο Τζάρεντ Ελίας, καθηγητής νομικού δικαίου στο Χάρβαρντ. «Αν συνέβαινε αυτό, θα ήταν επειδή ο Έλον θα αποφάσιζε να τραβήξει το χαλί. Αλλά ακόμα και τότε, αν το έκανε, οι πιστωτές θα είχαν την επιλογή να ωθήσουν την εταιρεία σε χρεοκοπία, να διορίσουν έναν διαχειριστή και να πατήσουν και πάλι τον διακόπτη», λέει.

Τι θα κάνει ο Μασκ;

Η προφανής λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα για το Χ είναι απλώς ο Μασκ να βρει μια άλλη ροή εσόδων – και μάλιστα γρήγορα. Σίγουρα προσπαθεί.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια νέα υπηρεσία κλήσεων ήχου και βίντεο. Τον περασμένο μήνα έκανε streaming τον εαυτό του παίζοντας βιντεοπαιχνίδια – ελπίζει ότι το X μπορεί να ανταγωνιστεί εφαρμογές όπως το Twitch.

Θέλει το X να γίνει η «εφαρμογή για τα πάντα», καλύπτοντας από συνομιλίες έως διαδικτυακές πληρωμές.

File Photo US tech entrepreneur Elon Musk, owner of Tesla, SpaceX and X, reacts as he attends a conversation event with British Prime Minister Rishi Sunak (unseen) in central London, Britain, 02 November 2023. EPA/TOLGA AKMEN / POOL

Σύμφωνα με τους New York Times, η X υποτίθεται ότι θα αποφέρει 15 εκατομμύρια δολάρια από μια επιχείρηση πληρωμών το 2023, αυξάνοντας τα έσοδα αυτά σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028.

Ας μην ξεχνάμε ότι το X διαθέτει έναν τεράστιο θησαυρό δεδομένων και το τεράστιο αρχείο συνομιλιών του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση chatbots. Ο Μασκ πιστεύει ότι αυτά τα δεδομένα είναι εξαιρετικά πολύτιμα.

Άρα έχει δυνατότητες.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, καμία από αυτές τις επιλογές δεν κλείνει την τρύπα που έχουν αφήσει οι διαφημιστές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το υβριστικό ξέσπασμα του Μασκ μπέρδεψε πολλούς.

Όσον κι αν ψάχνουν, οι αναλυτές δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποια θεωρία που να  βγάζει νόημα γι’ αυτό. Υπάρχει ένα μοντέλο εσόδων στο κεφάλι του που τους διαφεύγει.

Με πληροφορίες από BBC

Μαθηματικά, στατιστικά και ψηφιοποίηση αλλάζουν το ποδόσφαιρο: Για πόσο καιρό θα είναι ακόμη ανίκητος και απρόβλεπτος ο ανθρώπινος παράγοντας;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: