Σε αντικατάσταση των ρωσικών αρμάτων μάχης θα προχωρήσει η Εθνική Φρουρά: Στο προσκήνιο τα Ισραηλινά Merkava

Ισραηλινό άρμα μάχης «Μerkava». EPA/ATEF SAFADI




Μπήκε σε εφαρμογή το πλάνο για αντικατάσταση των 82 ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-80U που βρίσκονται στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

Αυτό διαφάνηκε και στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας την περασμένη Πέμπτη, με το μοναδικό θέμα στην ατζέντα της να τιτλοφορείται «Δαπάνες Αμυντικής Θωράκισης».

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Φάνη Μακρίδη πληροφορίες του «Φ» που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης αναφέρουν ότι στην διάρκειας πέραν των τεσσάρων ωρών συνεδρίαση απασχόλησαν δυο βασικά θέματα, τα οποία αφορούν κονδύλια της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξοπλιστικά προγράμματα.

Το πρώτο σχετίζεται με δόσεις αξιοσέβαστων ποσών για ήδη υλοποιηθείσες συμφωνίες. Το έτερο ζήτημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αντικατάσταση των ρωσικών αρμάτων μάχης.

Κρίνοντας από το ύψος του κονδυλίου για τα τανκς, το οποίο έχει πληροφορηθεί η εφημερίδα, δεν είναι καθόλου υπερβολικό να ειπωθεί πως πλέον οι επιτελείς του στρατεύματος και οι ιθύνοντες του Υπουργείου Άμυνας, βάζουν πλώρη για σταδιακή αντικατάσταση των ρωσικών επιλαρχιών.

Οι συζητήσεις που έγιναν αφορούν ποσό εννέα ψηφίων, κάτι που σημαίνει ότι πλέον δεν είμαστε σε επίπεδο σκέψεων.

Το ποσό δεν συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό του νέου έτους. Στην ουσία η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας, αποσκοπούσε στο να ενημερωθεί το κοινοβουλευτικό Σώμα για να αρχίσουν οι ουσιαστικές επαφές με απώτερο σκοπό να κλείσει το ζήτημα με τα άρματα μάχης.

Ο στόχος ήταν να διασφαλιστεί ότι μέρος του συνολικού κονδυλίου που αφορά αντικατάσταση μιας τουλάχιστον επιλαρχίας να μπορέσει να διατεθεί εντός του 2024 (βλ. συμπληρωματικός προϋπολογισμός καλοκαιριού).

Το ερώτημα είναι πού προσανατολίζεται να κινηθεί το Υπουργείο Άμυνας για να αντικαταστήσει τα συνολικά 82 που αποκτήθηκαν T-80U (η πρώτη επιλαρχία το 1996-97 και η δεύτερη το 2010-11).

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προκύπτει πως στο τραπέζι υπάρχει η επιλογή των ισραηλινών αρμάτων μάχης Merkava (βλ. δημοσιεύματα περασμένου καλοκαιριού), ενώ αρμόδια στελέχη του στρατεύματος στράφηκαν στην εξέταση της προοπτικής συνεργασίας με τη Γαλλία.

Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές του «Φ», αναφέρουν ότι κρίθηκε πως η επιλογή των Merkava φαντάζει ως η ιδανικότερη λύση για να καλύψει τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

Και λόγω του ότι το Ισραήλ θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή, αλλά και γιατί τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου άρματος μάχης είναι τέτοια που ταυτίζονται με τις ανάγκες της ΕΦ.

Μια παράμετρος των τεχνικών χαρακτηριστικών του Merkava που δεν παραγνωρίζεται είναι ότι η μηχανή του βρίσκεται μπροστά.

Αυτό το χαρακτηριστικό κρίνεται πως παρέχει επιπρόσθετη προστασία στο πλήρωμα του άρματος όταν σε μια ενδεχόμενη μάχη δέχεται μετωπική επίθεση και κατ΄ επέκταση του δίδει ευχέρεια για καλύτερο χειρισμό των δεδομένων.

Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση αντικατάστασης των Merkava Mark 3 με τα νεότερα Mark 4 και Mark 5. Τα Merkava Mark 3 μέχρι το 2016 ήταν τα κύρια άρματα μάχης της γειτονικής χώρας.

Πλέον θεωρείται πλεονάζον υλικό για τον ισραηλινό στρατό, λόγω της παραγωγής των άλλων δυο τύπων.

Να σημειωθεί ότι για τις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τα άρματα μάχης έχουν γραφτεί αρκετά τους τελευταίους μήνες. Και για τα Merkava, αλλά και για τα 82 τύπου Τ-80U.

Για τα τελευταία μεταδόθηκε η «είδηση» πως στάλθηκαν από την Κύπρο στον ουκρανικό στρατό που αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή.

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που απορρίπτεται κατηγορηματικά από το στράτευμα και αποδίδεται σε σκοτεινά κίνητρα.

Μάλιστα, πληροφορίες που διαρρέουν αναφέρουν ότι οι Ρώσοι στη βάση της συμφωνίας με την Κύπρο για τα 82 Τ-80U, είχαν την ευκαιρία σχετικά πρόσφατα να διαπιστώσουν κατά πόσον παραμένουν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Άρα δεν φαίνεται να υφίσταται τέτοιο ζήτημα.

Από τη στιγμή που ήρθη το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου από τις ΗΠΑ και είναι δεδομένη εδώ και καιρό η εξοπλιστική απογαλάκτωση από τη Ρωσία, η αντικατάσταση των T80U θεωρείται κάτι το αδιαμφισβήτητο.

Χωρίς εργοστασιακή υποστήριξη αυτά τα άρματα μάχης θα είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση στο κυπριακό στράτευμα για τα επόμενα πέντε έτη.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Σε εφαρμογή η Κυπριακή πρωτοβουλία «Αμάλθεια»: Aπέπλευσε για τη Γάζα το πρώτο πλοίο που μεταφέρει 80 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: